33.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleSTEM LJETO Održane radionice robotike i programiranja bez ekrana

STEM LJETO Održane radionice robotike i programiranja bez ekrana

U petak 22. srpnja se nastavilo s radionicama u sklopu STEM ljeta u Centru za mlade Dubrovnik. Na redu su se našle radionice robotike i programiranja bez ekrana za djecu od 5 godina i starije. Radionice robotike i programiranja bez ekrana su održavali Informatički klub Futura i Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika.

Na radionicama su polaznici programirali Cubetto robote. Cubetto set se sastoji od malog drvenog robota naziva Cubetto, koji omogućuje davanje naredbi s blokovima (pločicama) koje se slažu na Cubetto kontrolnu ploču. Prema zadanim naredbama se Cubetto robot kreće. Tako su polaznici razvijali računalno i logičko razmišljanje, naučili osnovne koncepte programiranja bez korištenja ekrana. Na kraju su svi polaznici dobili uvjerenje o uspješno odrađenoj radionici.

Sljedeće na STEM ljetu u Centru za mlade Dubrovnik u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana mladih nas očekuju nove radionice koje će održati Informatički klub Futura. Radi se o radionicama izrade električne makete, koje su namijenjene za mlade od 13 do 30 godina. Radionice će se održati u četvrtak 11. kolovoza u 9:00 i 11:00. Broj mjesta na radionicama je ograničen, a za radionice se potrebno prijaviti preko ove poveznice: www.ztk-du.hr/stem-ljeto-cmd/

Na radionici izrade elektro makete polaznicima će se prvo kroz par videa prikazati proizvodnja električne struje u elektranama i kako ona dolazi do naših kuća. Nakon toga će se prikazati kako zapravo izgleda kućni razvod struje, kako se dijeli i koje zaštite koristimo, te sve varijacije na temu. Shema kućne instalacije i kako se ista čita. Zatim bi u praktičnom dijelu radionice sastavljali elektro maketu od drvene podloge, glavne razvodne kutije, 4 osigurača, fidove sklopke, 4 razvodne kutije, 9 m kabela, utikača, rasvjetnog tijela s grlom, sijalice, 2 spojnice, 3 nadžbukne kutije, 2 slijepa poklopca, 2 prekidača, utičnica i 2 m kanalice.

STEM ljeto u Centru za mlade Dubrovnik organiziraju Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije u tehničkoj radionici koja se nalazi u sklopu Centra za mlade Dubrovnik.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA