34.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaSrđevci neće podržati POS model jer je zakonski neprovediv - o Vlahušiću:...

Srđevci neće podržati POS model jer je zakonski neprovediv – o Vlahušiću: sad razmišlja skoro k’o srđevac

Srđ je Grad ne može i neće podržati Odluku o davanju u najam stanova u vlasništvu grada Dubrovnika s mogućnošću kupnje jer je zakonski neprovediva i suprotna Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, kazao je danas na konferenciji za novinare gradski vijećnik Nikša Selmani.

-Ovaj prijedlog budućim podstanarima ne jamči sigurnost kupnje stana po povlaštenoj cijeni od 1.350 eura po metru četvornom, a nakon 10 godina. Obzirom da je rješavanje stambenog pitanja za naše mlade sugrađane iznimno važno, predlažemo jedan sasvim drugačiji model, koji može mladima osigurati sigurnost stanovanja, ali ne i stjecanje vlasništva po privilegiranim cijenama, istaknuo je Selmani te je objasnio zašto je Model POS-a, koji je u predizborno vrijeme 2017. obećala današnja HDZ-ova uprava, neprovediv.

-Zakonski je ovaj POS model neprovediv i to upravo u onom dijelu u kojem se, temeljem Ugovora o najmu s mogućnošću kupnje, utvrđuje i pravo najmoprimca da istekom najma stana kupi taj stan od Grada prema kupoprodajnoj cijeni od 1.350,00 EUR-a po m2, a koja će biti umanjena za do tada kumulativno plaćene najamnine po ugovoru o najmu stana.

Članak 391. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima obvezuje jedinice lokalne samouprave da nekretninama u svom vlasništvu mogu raspolagati samo temeljem JAVNOG NATJEČAJA i za cijenu koja je TRŽIŠNA, a ne temeljem nekog Ugovora o najmu s mogućnošću kupnje. Činjenica je i da stavak 2. članka 391 regulira iznimku, ali je za tu iznimku potrebno da se KUMULATIVNO ispune dva uvjeta;

da subjekt bude javni (RH ili jedinica lokalne samouprave) ili barem u vlasništvu javno-pravnog subjekta (pravne osobe u vlasništvu RH-a ili neke jedinice lokalne samouprave), a ne privatna osoba kao u ovom slučaju;

da postupci budu od javnog interesa, odnosno, ako je to u interesu i cilju općega gospodarskog i socijalnog napretka njezinih građana. 

Za sve druge slučajeve, a to se naročito tiče mogućnosti prodaje imovine Grada Dubrovnika privatnim osobama, po Zakonu je obvezujući – javni natječaj i tržišna cijena, kazao je Nikša Selmani.

PROBLEMI ZA POTPISNIKE UGOVORA

-Svi ugovori sklopljeni bez poštivanja pravila o natječaju i tržišnoj cijeni, prema zakonu, su NIŠTAVNI. Kod ništavosti nema zastare i može se bilo kada aktivirati. To znači da vas bilo tko i bilo kada može tužiti i da stan možete izgubiti. Svi potpisani ugovori o najmu s mogućnošću kupnje, prema Zakonu, ne mogu garantirati da će ista osoba doista moći kupiti stan, a naročito ne i po povlaštenoj cijeni od 1.350 EUR po m2. Vrlo je upitno hoće li banke biti sklone kreditirati građane za kupovinu stanova čiji su ugovori pravno ništavni.

Upravo zbog ove pravne analize i svjesne obmane građana – Srđ je Grad ne može podržati Odluku o davanju u najam stanova u vlasništvu grada Dubrovnika s mogućnošću kupnje na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Ujedno izvršavamo i svoju obvezu prema građanima koji će aplicirati za dobivanje stana i obavještavamo ih u kakvim se pravnim poteškoćama mogu naći, istaknuo je gradski vijećnik stranke “Srđ je Grad”.

PRIJEDLOG DRUKČIJEG MODELA STAMBENE POLITIKE


-Predstavnici „Srđ je Grad“ aktivno su sudjelovali na svim sastancima na kojima smo ukazivali na jedan sasvim drukčiji model stambene politike, koji građanima neće po povlaštenoj cijeni prodavati javnu imovinu, nego će osigurati povoljan i siguran trajni najam. Svi građani Dubrovnika izdvajaju svoja sredstva u proračun Grada Dubrovnika, a tim sredstvima grade se POS stanovi, stoga nije pravedno da neki po povlaštenoj cijeni u vlasništvo dobiju nekretnine plaćene javnim novcem.

Kroz trajni najam, stanovi ostaju javni, gradski, što Gradu omogućava i kreiranje stambene politike i reguliranje cijena najma, a dugoročno mladima i mladim obiteljima daje sigurnost stanovanja, bez podizanja kredita. Politika trajnog najma stanova iz stambenog fonda u vlasništvu Grada, koju predlaže „Srđ je Grad“, jedina je prava socijalna, demografska te dugoročno i ekonomska mjera. Grad svojim stanovnicima treba omogućiti sigurno stanovanje, a ne vlasništvo, istaknuo je kandidat za župana i županijski vijećnik Marko Giljača.

Selmani je dodao kako je o dubrovačkom POS modelu vođena jedna demokratska rasprave i da se Grad potrudio oko toga, no zbog pravne nesigurnosti Srđevci neće podržati prijedlog. Kazao je kako su u vremenu od prvog prijedloga napravljene dopune Odluke, ali on misli da su najviše oštećeni oni koji su podstanari kod vlastitih roditelja i nisu imali sklopljen ugovor o podstanarstvu, a to je ključni dokument za sudjelovanje u natječaju za POS stan.

Odgovarajući na pitanja novinara Selmani je komentirao i današnju konferenciju za novinare Andra Vlahušića, na kojoj je on sam sebe istaknuo kao velikog borca za Plan upravljanja povijesnom jezgrom sa 44 predložena i 40 usvojenih prijedloga te pri tom kazao kako primjedbe Đura Capora (SJG), njih 10, nisu prihvaćene.

-Plan upravljanja je nešto što je pred Grad došlo, samo i jedino, zahvaljući inicijativi “Srđ je Grad”, koji su pozvali predstavnike UNESCO-a i u monitoring njihovu komisiju. Osoba koja je tada bila protiv toga i nas proglašavala izdajnicima, i ne znam više kojim sve negativnim oznakama, bio je Andro Vlahušić. Činjenica je da smo mi uporno ustrajali i da Grad Dubrovnik sad ima mogućnost jednoga buffer plana i da ima mogućnost donošenja Plana upravljanja. Nemojte zaboraviti da su građani odradili ogroman posao, kroz ove četiri godine radili su ankete, bili na svim javnim savjetovanjima. Na svim tim savjetovanjima bio je i Đuro Capor. Andro Vlahušić nije bio niti na jednom. Ovo što on sada govori, što se javlja, meni je drago da je kod njega došlo do pomaka, i ja bih rekao: čovjek sad razmišlja, skoro k’o, srđevac, zaključio je Selmani.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA