28.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaSrđevci: Hoće li u vezi novih Izmjena i dopuna GUP-a biti posla...

Srđevci: Hoće li u vezi novih Izmjena i dopuna GUP-a biti posla za USKOK?

Izmjene i dopune GUP-a Grada Dubrovnika (IDGUP) koje se danas nalaze na dnevnome redu Gradskoga vijeća otkrivaju neke anomalije koje prate dva projekta od posebnoga interesa HDZ-a: Hotele Maestral i DOC. Teze Mata Frankovića da  „su uvjeti gradnje restriktivniji i stroži svima“ na ovim primjerima padaju, pišu u priopćenju “Srđ je Grad”. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Najavljivana smanjivanja katnosti i izgrađenosti ne dotiču Maestrale 

Zahtjev da se hoteli Maestral kod rekonstrukcije prošire u odnosu na njihove postojeće gabarite  suprotanje s Odlukom o izradi IDGUP-a.  Na taj zahtjev je uvodno tako i odgovoreno u Izvješću s javne rasprave, međutim netko se domislio kako i tome doskočiti. Premda to nije zatraženo ni predloženo nijednom primjedbom, razrađeni su posebni uvjeti i pravila koja će vrijediti samo za hotele Maestral i dodani su u postojeće Urbano pravilo 2.10.  Ovakva izmjena nije u skladu s Odlukom o izradu ID GUP-a  i stoga, kako je to propisano čl.104 Zakona o prostornom uređenju neupitno traži „Ponovnu javnu raspravu“.

U oči, naprimjer, upadaju na neobičan način protokoliran dopis s primjedbama Hotela Maestral, jedini dopis s primjedbama koji nema prateću klasu, urudžbeni broj i bar kod, kao i dodatni dopis ove kuće poslan dva mjeseca nakon završetka javne rasprave koji nije ni trebao biti naveden u Izvješću s javne rasprave, a kamoli razmatran i usvojen.

Je li DOC porastao zahvaljujući neuništivom Butijeru?

Ograničenja koja su se ticala veličine buduće zgrade DOC-a u Lapadu u slučaju njezina rušenja i ponovne izgradnje su uklonjena kao nečije greške zaostale od predzadnjih Izmjena GUP-a iz 2014. godine. Sad se na području DOC-a može graditi kao u bilo kojoj drugoj gospodarskoj zoni (K2). Iako je to suprotno Odluci o izradi Izmjena i dopuna GUP-a i tezama gradonačelnika Frankovića da se gradnja reducira ipak se dogodilo da je koeficijent iskoristivosti porastao s 2.0 na 2.5,  što je ekvivalent jednom katu visine. Nigdje iz primjedbi nije vidljivo da je netko kroz primjedbe zatražio ovo povećanje iskoristivosti u poslovno-trgovačkim zonama. Vlasnici DOC-a se eto imaju čemu radovati iako Butijerov prijedlog visine novih zgrada na području DOC-a od 35 metara nije prošao. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA