33.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaSRĐ JE GRAD: Ima li Dobroslavić hrabrosti razriješiti Vićana?

SRĐ JE GRAD: Ima li Dobroslavić hrabrosti razriješiti Vićana?

Iz stranke Srđ je Grad, osvrnuli su se putem priopćenja medije, na dodjelu koncesija na Peskariji. Postavili su i konkretno pitanje županu Nikoli Dobroslaviću. ” Župane, kada ćete razriješiti članove Upravnog vijeća Županijske lučke uprave Dubrovnik i ravnatelja pozvati na odgovornost kako biste potvrdili vjerodostojnost svojih često ponavljanih izjava?”, upitali iz stranke Srđ je Grad.

“Hoće li netko kazneno odgovarati za (ne)djela koja su eventualno učinjena prilikom natječaja za  koncesiju na Peskariji u dubrovačkoj staroj gradskoj luci, utvrdit će kriminalistička istraga i u konačnici Državno odvjetništvo, koji istražuju raspisivanje natječaja i donošenje odluke Županijske lučke uprave Dubrovnik koja je uslijedila tijekom postupka. Međutim, osim kaznene, postoje druge odgovornosti, poput moralne, upravljačke i političke kojom se mjeri vjerodostojnost nečijega rada i sposobnost upravljanja povjerenim mu funkcijama.

Godinama nas župan Nikola Dobroslavić uvjerava kako u nas nema nezakonitosti. Kad god upozoravamo na problematične postupke tvrtki i ustanova u javnom i županijskom vlasništvu, proziva nas zbog politikantstva, a njegovi se puleni znoje pred kamerama, ponekad čak i bježe od novinara i pokušavaju opravdati niz nepravilnosti u brojnim upravnim postupcima koje provode. Unatoč svemu župan Dobroslavić više je puta s govornice javnost uvjeravao da će, ako se utvrde nezakonitosti, odgovorni snositi posljedice. Iako je propustio niz prilika da dokaže vjerodostojnost tih svojih riječi, ukazala se evo nova prilika da dokaže njihovu istinitost.

U medijima je jasno izneseno da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture još u srpnju 2022. godine izdalo Rješenje kojim je niz odluka Županijske lučke uprave Dubrovnik, donesenih u postupku nadmetanja od listopada 2021. do siječnja 2022. godine, nezakonit. U javno iznesenim dokumentima navodi se: „Ovo tijelo smatra nespornim da je u cjelokupnom postupku dodjele koncesije činjenično stanje nepotpuno i nepravilno utvrđeno, da je nepravilno primijenjeno materijalno i procesno pravo, da su Odluke nezakonite.“

Ne treba sad ponavljati kako već drugu godinu nemamo koncesionara na Peskariji, a natječaj je nakon žalbi poništavan. Nije nužno ni napominjati kako je glasnogovornica Policijske uprave Dubrovačko–neretvanske medijima potvrdila kriminalističko istraživanje, a sam ravnatelj ŽLU-a Željko Dadić bio je na davanju iskaza. Sve to je dio jednoga drugog procesa koji će, nadajmo se, imati pravosudni rasplet.

Usredotočimo se na utvrđenu nezakonitost rada Županijske lučke uprave Dubrovnik i činjenicu da njome upravlja Upravno vijeće koje je imenovao župan Nikola Dobroslavić. Ono je po svome sastavu, sasvim je jasno vidljivo, nastalo u skladu s koalicijskim dogovorima s DDS-om, čiji je predsjednik Pero Vićan ujedno i predsjednik UV-a. Time izravno snose odgovornost za svoje odluke, kao i neosporne nezakonitosti postupka koje je utvrdilo i u Rješenju pisanim putem dostavilo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Neprihvatljivo je i prebacivanje loptice odgovornosti ravnatelja Željka Dadića isključivo na Upravno vijeće ustanove na čijem je čeIu. On je taj koji mora snositi dio odgovornosti zbog utvrđenih nezakonitosti postupanja.

Za kraj na ostaje postaviti pitanje županu.

Župane, kada ćete razriješiti članove Upravnog vijeća Županijske lučke uprave Dubrovnik i ravnatelja pozvati na odgovornost kako biste potvrdili vjerodostojnost svojih često ponavljanih izjava?

Nezakonitosti su neosporno utvrđene. Župane, na vama je red!”, poručili su iz stranke Srđ je Grad.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA