9 C
Dubrovnik
Utorak, 20 travnja, 2021
Naslovnica Politika SRĐ JE GRAD: HDZ i Franković nemaju ni snage ni volje da...

SRĐ JE GRAD: HDZ i Franković nemaju ni snage ni volje da zaustave devastaciju prostora u gradu, izmjene GUP-a su kozmetičke naravi

Đuro Capor i Nikša Selmani, ispred stranke Srđ je Grad održali su danas konferenciju za medije na kojoj su poručili da neće podržati Izmjene i dopune GUP-a, za koje pretpostavljaju da će se naći na jednoj od budućih sjednica Gradskog vijeća. Poručili su da se radi o sedmim Izmjenama i dopunama GUP-a te da u njima nema proširenja zaštitne UNESCO-ve kontakt zone ni ugrađivanja konzervatorske podloge, da se njime omogućava gradnja i do 13 metara visokih građevina u Lapadu.

“Na jednoj od budućih sjednica Gradskog vijeća, naći će se izmjene i dopuna GUP-a Grada Dubrovnika. Danas vrlo odgovorno poručujemo da nećemo podržati Izmjene i dopune GUP-a. Više je razloga za to. Ovo su sedme, rekao bih bezuspješne Izmjene i dopune GUP-a, a ponovno ih radi splitska tvrtka URBOS. Negdje još 2005. godine, od vremena mandata Dubravke Šuice, GUP je čedo HDZ-a. U ovim Izmjenama i dopunama nema proširenja zaštitne UNESCO-ve kontakt zone ni ugrađivanje konzervatorske podloge za kontakt zonu. Ovim Izmjenama i dopunama omogućava se gradnja i do 13 metara visokih građevina u srcu Lapada”, kazao je uvodno Nikša Selmani.

“Gradonačelnik Mato Franković suočen s lavinama kritika građana i stručne javnosti, a i zbog zabrinutosti UNESCO-a, zbog brojnih primjera nezakonito izdanih dozvola ukinutih od građevinske inspekcije, bombastično je najavio da kreće u obračun s građevinskom mafijom koja razara grad te da će to napraviti kroz Izmjene GUP-a”, kazao je Đuro Capor te dodao kako se u studenom 2020. pokazalo da je gradonačelnik Franković odustao od cjelovitih Izmjena GUP-a i opredijelio za kozmetičke.

“Zidat će se kao i dosad, samo jedan kat niže. Neće se štititi preostale zelene zone u gradu. Odustao je od ucrtavanja proširenja zaštitne UNESCO-ve kontakt zone usvojene još 2018., što je Županija bez oklijevanja ugradila u svoje Izmjene županijskog Prostornog plana, ni konzervatorska podloga koja je u međuvremenu usvojena nije ugrađena u ovaj GUP. Gradonačelnik, očito nije ni imao namjeru uistinu mijenjati GUP, jer da jest, napravio bi to u prvoj godini, a ne na kraju mandata uz obećanje da prave izmjene slijede čim mu građani povjere novi mandat. U međuvremenu smo saznali da gradonačelniku prijeti „građevinska mafija“, odnosno isti oni koji su platili HDZ-ovu i njegovu kampanju za Sabor. Saborski imunitet očito ga ne štiti od napada krakova hobotnice, koje dolaze iz njegove vlastite stranke”, kazao je Capor.

“Dokument, koji će se uskoro naći na Gradskom vijeću i za koji će vijećnici HDZ-a i njihovi partneri zasigurno dići ruke, ne odgovara svom nazivu jer izmjene ostaju samo kozmetičke mjere, kojima je cilj primiriti nezadovoljstvo građana, a ne zaustaviti brojne devastacije prostora u Dubrovniku. Za to, čini se, HDZ i gradonačelnik nemaju ni snage, ni volje, jer bi to značilo da sami sebe zaustavljaju”, istaknuo je Đuro Capor te dodao kako je konferencija za medija namjerno održana u ispred DOC-a.

“Primjer se konkretno može primijeniti na zgradu postojećeg i budućeg, DOC-a u Lapadu. U izmjenama GUP-a se lukavo ostavila rečenica koja zabranjuje nadogradnju postojeće zgrade, ali je izbrisana odredba da u slučaju rušenja i izgradnje nove zgrade katnost i volumen te nove zgrade moraju ostati isti kao kod srušene zgrade. Ovom lukavom izmjenom investitoru se otvara mogućnost da sruši postojeći centar te da izgradi najprije garažu s dvije podzemne etaže, a zatim i nadzemni dio nove građevine, koja, prema ovim izmjenama GUP-a može dosezati i do 13 m visine”, pojasnio je Selmani.

“Umjesto kozmetičkih izmjena zalažemo se za izradu novog razvojnog urbanističkog plana, koji bi u skladu s izazovima vremena odgovorio na potrebe njegovih stanovnika”, poručili su s današnje konferencije Srđevci.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić