8 C
Dubrovnik
Srijeda, 21 travnja, 2021
Naslovnica Vijesti Napustio nas je Bariša Krekić, istaknuti povjesničar Dubrovačke Republike

Napustio nas je Bariša Krekić, istaknuti povjesničar Dubrovačke Republike

Povodom smrti uglednog znanstvenika koji se bavio poviješću Dubrovnika, prof. emer. dr. sc. Bariše Krekića, Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, podsjetio je na njegov znanstveni rad i doprinos promociji Dubrovnika diljem svijeta.

-Prof. emer. dr. sc. Bariša Krekić (1928.-2021.) bio je nedvojbeno jedan od najistaknutijih suvremenih povjesničara Dubrovnika, ali i iznimno utjecajan istraživač predmodernog Mediterana i jugoistočne Europe. Ovaj istinski doajen dubrovačke historiografije, emeritus na Sveučilištu Kalifornija u Los Angelesu (UCLA), bavio se vrlo raznolikim temama koje sežu od gospodarske i društvene povijesti sve do povijesti politike, kulture i svakodnevice.

Za njegove radove posvećene povijesti Dubrovnika, Bosne, Venecije i Levanta tijekom kasnog srednjeg vijeka i renesanse, karakteristična je utemeljenost na opsežnom arhivskom materijalu te izrazit komparatistički pristup. Također, za njegov opus karakteristično je nadilaženje tradicionalnog fokusa na političku povijest Dubrovnika i otvaranje temama iz društvene i gospodarske povijesti, ali i povijesti žena i svakodnevice.

Uz značajan doprinos poznavanju kasnosrednjovjekovnog Dubrovnika, treba posebno naglasiti ulogu prof. Krekića u „internacionalizaciji“ dubrovačkih tema. Naime, desetljećima objavljujući o Dubrovačkoj Republici u najuglednijim međunarodnim publikacijama, prof. Krekić učinio je više od bilo kojeg suvremenog istraživača na promociji dubrovačkih studija u međunarodnoj znanosti.

Rođen u Dubrovniku, profesor Krekić studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gdje je i doktorirao. Kao istraživač radio je u Bizantološkom institutu SANU, potom kao asistent i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a od 1970.bio je redoviti profesor na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu.

Uz brojne znanstvene članke, autor je sljedećih knjiga: Dubrovnik (Raguse) et le Levant (1961), Dubrovnik in the 14th & 15th Centuries (1972), Dubrovnik, Italy and the Balkans (1980), Dubrovnik, a Mediterranean Urban Society (1997)i, konačno, Unequal rivals (2007). Unatoč međunarodne karijere, prof. Krekić bio je snažno prisutan u hrvatskoj historiografiji, a osobito su intenzivne bile njegove veze s dubrovačkim znanstvenicima i institucijama.

Posebno trajnu suradnju ostvario je sa Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. U zavodskim časopisima Anali i Dubrovnik objavio je niz važnih studija, a u izdanju Zavoda izašla je i njegova posljednja knjiga Unequal rivals. Treba također istaknuti da je 2015. godine prof. Krekić Zavodu velikodušno donirao preko tristo vrijednih knjiga iz svoje biblioteke, stavivši ih na raspolaganje istraživačima dubrovačke i mediteranske prošlosti.

Sve u svemu, iako je većinu svoje karijere proveo u inozemstvu, profesor Krekić zapravo je vrlo prepoznatljiva figura dubrovačke tradicije. Radi se o jednom od mnogih sjajnih znanstvenika koji su stekli svjetski glas, ali zadržali duboke veze sa svojim gradom. Bez ikakvog pretjerivanja, može se reći da nas je napustio jedan od velikih ambasadora Dubrovnika, stoji u osvrtu Zavoda za povijesne znanosti HAZU.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić