Nedjelja, 7 ožujka, 2021
Naslovnica Vijesti Obilazak gradilišta pristupnih cesta Pelješkog mosta

Obilazak gradilišta pristupnih cesta Pelješkog mosta

Gradonačelnik Mato Franković, župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima pridružili su se danas ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću u obilasku radova na pristupnim cestama Pelješkog mosta te obilasku gradilišta tunela Debeli Brijeg.

Prilikom obilaska gradilišta na Pelješcu gradonačelnik Mato Franković istaknuo je projekte koje ova Vlada snažno financijski i institucionalno podupire na području Grada Dubrovnika i Županije, izdvojivši projekte koje je Dubrovnik čekao 40 godina; realizaciju ceste Zaton Veliki-Štikovica vrijednu 22.8 milijuna kuna te 70 milijuna kuna vrijedno proširenje i uređenje Lapadske obale, a čija realizacija uskoro počinje. „Treba danas uputiti zahvalu ministru Olegu Butkoviću i državnom tajniku za more i EU fondove pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josipu Bilaveru, koji su uložili maksimalne napore da Lapadsku obalu u potpunosti financiramo europskim i nacionalnim sredstvima“, rekao je.

Podsjetio je i na projekt uređenja rive na Kalamoti vrijedan 30 milijuna kuna te na značaj putničkog terminala u Gružu, koji je unatoč otporima interesnih skupina vraćen Gradu. -„ Putnički terminal u najprometnijoj hrvatskoj luci je željom tadašnje državne vlasti i bivšeg gradonačelnika trebao pripasti privatnoj tvrtki i kao takav postati „banka“ nekoj privatnoj instituciji. To nismo dopustili i zadržali smo ga u svojim rukama“, poručio je gradonačelnik Franković.

Osvrnuo se i na dugogodišnje političko pitanje Pelješkog mosta. „Pelješki most je projekt koji je trebao biti iznad uskih stranačkih interesa i ideologija, točka ujedinjenja različitih političkih opcija“ kazao je. Zahvalio je županu Nikoli Dobroslaviću i saborskom zastupniku Branku Bačiću na iskazanoj ustrajnosti te je podsjetio kako su tadašnja hrvatska Vlada i bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić pozdravljali odustajanje od gradnje Pelješkog mosta, nazivali ga „iluzijom za budale“ te su se priklanjali opciji koja bi pet i pol  kilometara zalazila u teritorij susjedne države.

Obilascima su u tvrđavi Kaštio u Stonu prethodila potpisivanja Ugovora za rekonstrukciju luke Ubli na Lastovu i Sporazuma o sanaciji dijela obale i izgradnje gata u Luci Cavtat. Nazočili su im župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima, načelnik Općine Konavle Božo Lasić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric, ravnatelj Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije Antun Banovac, saborski zastupnik Branko Bačić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić i drugi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić