30.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiObilazak gradilišta pristupnih cesta Pelješkog mosta

Obilazak gradilišta pristupnih cesta Pelješkog mosta

Gradonačelnik Mato Franković, župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima pridružili su se danas ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću u obilasku radova na pristupnim cestama Pelješkog mosta te obilasku gradilišta tunela Debeli Brijeg.

Prilikom obilaska gradilišta na Pelješcu gradonačelnik Mato Franković istaknuo je projekte koje ova Vlada snažno financijski i institucionalno podupire na području Grada Dubrovnika i Županije, izdvojivši projekte koje je Dubrovnik čekao 40 godina; realizaciju ceste Zaton Veliki-Štikovica vrijednu 22.8 milijuna kuna te 70 milijuna kuna vrijedno proširenje i uređenje Lapadske obale, a čija realizacija uskoro počinje. „Treba danas uputiti zahvalu ministru Olegu Butkoviću i državnom tajniku za more i EU fondove pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josipu Bilaveru, koji su uložili maksimalne napore da Lapadsku obalu u potpunosti financiramo europskim i nacionalnim sredstvima“, rekao je.

Podsjetio je i na projekt uređenja rive na Kalamoti vrijedan 30 milijuna kuna te na značaj putničkog terminala u Gružu, koji je unatoč otporima interesnih skupina vraćen Gradu. -„ Putnički terminal u najprometnijoj hrvatskoj luci je željom tadašnje državne vlasti i bivšeg gradonačelnika trebao pripasti privatnoj tvrtki i kao takav postati „banka“ nekoj privatnoj instituciji. To nismo dopustili i zadržali smo ga u svojim rukama“, poručio je gradonačelnik Franković.

Osvrnuo se i na dugogodišnje političko pitanje Pelješkog mosta. „Pelješki most je projekt koji je trebao biti iznad uskih stranačkih interesa i ideologija, točka ujedinjenja različitih političkih opcija“ kazao je. Zahvalio je županu Nikoli Dobroslaviću i saborskom zastupniku Branku Bačiću na iskazanoj ustrajnosti te je podsjetio kako su tadašnja hrvatska Vlada i bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić pozdravljali odustajanje od gradnje Pelješkog mosta, nazivali ga „iluzijom za budale“ te su se priklanjali opciji koja bi pet i pol  kilometara zalazila u teritorij susjedne države.

Obilascima su u tvrđavi Kaštio u Stonu prethodila potpisivanja Ugovora za rekonstrukciju luke Ubli na Lastovu i Sporazuma o sanaciji dijela obale i izgradnje gata u Luci Cavtat. Nazočili su im župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima, načelnik Općine Konavle Božo Lasić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric, ravnatelj Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije Antun Banovac, saborski zastupnik Branko Bačić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić i drugi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA