33.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaSonidos de Espana/ Ivana Marija Vidović nastupa u srcu Catanije

Sonidos de Espana/ Ivana Marija Vidović nastupa u srcu Catanije

Sa sjajnim sicilijanskim orkestrom, francuskim dirigentom u prekrasnom secesijskom belle epoque teatru u srcu Catanije. Jedva čekam! – istaknula nam je naša priznata pijanistica Ivana Marija Vidović pred novi nastup koji će se održati u petak, 10. studenog, u Teatru Sangiorgi Catania.

Program, nazvan Sonidos de Espana, bit će prava poslastica za uživanje s našom umjetnicom i njenom muzikalnošću i talentom i to uz maestra Pascuala Cabanesa, jednog od najistaknutijih španjolskih dirigenata današnjice. Na programu su djela Dos miniaturas andaluzas (Joaquín Rodrigo), Rapsodia sinfónica Op. 66 (Joaquín Turina), Tres Piezas: Preludio, Fuga, Divertimento (Astor Piazzolla, arrang. Jose Bragato), La oracion del torero (Joaquín Turina), Vistes al mar: Allegro con brio, Lento, Molto vivace (Eduard Toldra).

– – –

Ivana Marija Vidović jedna je od najvažnijih hrvatskih pijanistica svoje generacije, s nebrojeno mnogo nastupa u najprestižnijim dvoranama svijeta, poput Sale Sào Paulo gdje je nastupila kao prvi hrvatski umjetnik uopće, potom Beethoven Kammersaal u Bonnu,  Galluss Sala u Ljubljani…

Svoje glazbeno putovanje Ivana Marija započela je u dobi od četiri godine s majkom i starijim bratom, u rodnom Dubrovniku, a nakon dubrovačkih glazbenih godina, akademsko obrazovanje stječe na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi profesorice Tatjane Ognjanovič, gdje je diplomirala s osobitim pohvalama.

Nastupila je na stotinama koncerata u većini europskih zemalja, potom u Argentini, Brazilu, Urugvaju, Sjedinjenim Američkim Državama… Ujesen 2016. godine održala je prvu veliku turneju u Kini, gdje je nastupila u najvažnijim kazalištima. S prvim solistom Opere u Zagrebu, mezzosopranom Dianom Hilje, osnovala je duo Vox Ragusei, s pijanisticom Vesnom Miletić duo pianistico Fantasia, s klarinetistom F. Qerimaj duo Clavinet, s kvartetom gudača Cadenza Zagreb, Croazzolla Concertante i Camerata Epidaurus u Cavtatu. Surađivala je s mnogim poznatim glazbenicima a i brojni skladatelji posvetili su joj svoje skladbe. Često je i članica žirija na pijanističkim natjecanjima te redovito predaje majstorske tečajeve kao gostujući profesor, a njen širok repertoar obuhvaća remek-djela Bacha do suvremenih skladatelja.

Osnovala je Epidaurus Cavtat festival u Hrvatskoj kojem je i umjetnička direktorica. Godine 2006. postala je članicom uglednog talijanskog udruženja Akkuaria, koje ju je imenovalo ambasadoricom talijanske kulture 2010. godine. Dobila je brojne prestižne nagrade i priznanja za izvanredne glazbene i književne uspjehe, a piše i poeziju te je iza nje i znatan broj literarnih djela.

– – –

Pascual Cabanes, rodom iz Llírie (Valencija), jedan je od najistaknutijih mladih španjolskih dirigenta današnjice, koji dirigira kao gost na festivalima i orkestrima u Španjolskoj, Italiji, Poljskoj, Portugalu, Bugarskoj, Egiptu…

Kao hornist, surađivao je s Nacionalnim orkestrom Španjolske, Orkestrom Španjolske radiotelevizije, Simfonijskim orkestrom Principata Asturias, pod ravnanjem dirigenta poput Josca Ponsa, Marca Albrechta, Kazushija Ona, Mura Tamaya, Joséa Ramóna Encinara, Nacha de Paza. Također je surađivao s drugim dirigentima poput Zubina Mehte, Enriquea Garcije Asensia, Antonija Rosa Marbe, Maximiliana Valdésa, Alvara Albiacha, Joséa Miguela Rodille, lorda Bernkera, Salvadora Brotonsa, Rafe Sanz-Esperta, Bernarda Adama Ferrera, Ferrera Ferrana, Hilarija Garcie i drugih.

Dobitnik je nagrade za najboljeg dirigenta na natjecanjima orkestara Caixabank iz Valencijske zajednice u izdanjima 2020. i 2022. godine, Pascual Cabanes je diplomirao i u dirigiranju orkestrom na Konzervatoriju glazbe u Galiciji i trubi na Kraljevskom konzervatoriju u Madridu, te je stekao diplomu iz dirigiranja orkestrom i puhačkim orkestrom s odličjem na Londonskom udruženju kraljevskih glazbenih škola.

Djelovao je kao dirigent u velikim dvoranama poput Nacionalne glazbene dvorane u Madridu, Palau de la Música u Valenciji, Palau les Arts Reina Sofía, Auditorio de Cuenca i u mnogim prostorima i kazalištima diljem Španjolske, dirigirajući i međunarodno priznatim solistima. Tijekom sezone 2018-19 obavljao je funkciju pomoćnog dirigenta Mlade simfonijske orkestra FSMCV i stalnog dirigenta Tjedna religijske glazbe Cuenca.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA