33.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSljedeći tjedan stiže nam prava zima

Sljedeći tjedan stiže nam prava zima

Sasvim je izgledno da će temperatura zraka u idućem tjednu konačno biti niža od prosječne za doba godine, prognoziraju iz DHMZ-a za tportal.

Početak 2024. godine obilježit će nastavak duljeg perioda relativne topline i pretežno jugozapadnog ili zapadnog visinskog strujanja zraka. Promjena će nastupiti početkom drugog tjedna siječnja. Proračuni budućih stanja atmosfere, aktualni u utorak 2. siječnja 2024., imaju veliko međusobno slaganje, što se tumači kao velika pouzdanost promjene režima strujanja, objašnjavaju iz DHMZ-a za tportal.

Jaka anticiklona nastat će na zapadnim obalama Europe i djelovat će kao barijera toplom oceanskom zraku sa zapada, a umjesto njega u idućem će tjednu do Hrvatske uglavnom dolaziti hladan zrak sa sjevera preko središnje Europe.

Promjena vremena započet će kišnom ciklonom za vikend i uz pad temperature zraka najprije u gorju kiša će prelaziti u snijeg, a potom je moguć i u nizinama početkom tjedna, uz vjerojatnost stvaranja snježnog pokrivača još uvijek samo oko 20 – 30 posto.

Sasvim je izgledno da će temperatura zraka u idućem tjednu konačno biti niža od prosječne za doba godine, što će mnogi osjetiti kao značajnu promjenu, pravo zahladnjenje, neki sasvim opravdano s obzirom na to da bi minimalna temperatura sredinom idućeg tjedna u Gospiću, naprimjer, mogla biti niža od -10 °C, za što postoji vjerojatnost veća od 25 posto.

Dnevna temperatura u nizinama unutrašnjosti bit će vjerojatno oko nule, a jutarnji minusi mogući su i na Jadranu, osobito na sjevernom, gotovo sigurno u Rijeci, a postoji i više od 50 posto vjerojatnosti da će minuse u jutarnjim satima bilježiti i drugi obalni gradovi.

FOTO: Arhiva

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA