27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleSLIKARSTVOM PRKOSI BOLESTI : nedjelja je dan kad Petri Farac možemo pokazati...

SLIKARSTVOM PRKOSI BOLESTI : nedjelja je dan kad Petri Farac možemo pokazati da nije sama

O Petri Farac su pisali svi 2007. zbog tragedije koja joj je promijenila život. Tada 27-godišnja restauratorica pala je s vrha obnavljane Biskupske palače na tlo prilikom čega je zadobila brojne frakture po cijelom tijelu. Sami Bog ju je spasio, rekao joj je to i liječnik koji ju je liječio. U njenom životu to nije bio kraj zdravstvenih nevolja, preboljela je i tumor na mozgu, desetak godina potom.

Petra nikada nije odustala od života. Iako je, objektivno, ako se stavimo u njenu kožu, mogla. Nije. Zbog sebe i svoje troje djece.

Petrina konstanta koja je prati kroz život, možda i izvlači iz bunara razočaranosti i nemoći u koje ponekad upada, njena je umjetnost. Petra je i akademska slikarica.

Njeni će radovi u nedjelju, 25. rujna biti izloženi ispred dubrovačke katedrale u sklopu humanitarne akcije koju organizira Caritas.

Kupnjom njenih radova možemo joj pomoći, ne samo financijski, već i ogromnom utjehom da nije sama i da mislimo na nju.

O samoj izložbi. Petra kaže:

– Izložiti ću negdje do 20 radova. Uglavnom kombinacije sakralnih motiva i Dubrovnika. To je vezano i za lokaciju i organizatora same izložbe. Različitih tehnika i dimenzija. Izložba je humanitarnog karaktera. To će biti prodajna izložba. Po pristupačnim cijenama. Zahvalna sam prijedlogu i ponudi Caritasa dubrovačke biskupije da izlažem i ako bude moguće i prodam svoje radove. Oni mi pomažu kao osobi koja je bolesna i sa trajnim je tjelesnim oštećenjima, ali ja sam akademska slikarica i to je moje životno zvanje kojim se aktivno bavim.

INSPIRACIJA Petra Farac: nakon velikih životnih tragedija, svijet se “urotio” da je upozna kao slikaricu

Motivi na slikama su veseli, puni optimizma, unatoč svim tragedijama i poteškoćama s kojima se suočava u životu.

– Moji motivi su raznoliki, isto tako i medij i tehnika kojom se izražavam i prenosim svoje vizije u djelo. Ja na neki način želim sve ono što je lijepo, sve ono čemu težim, neke lijepe misli, lijepa sjećanja i doživljaje… sve to nastojim prikazati i uvijek je vezano za neki tekst koji to prati i o temama o kojima se da razglabati. Iako naravno volim i ostavljam uvijek otvorenim to da svatko doživi sliku na svoj način. Da one lijepe osjećaje koje sam ja u tim trenutcima doživjela dok sam stvarala to djelo prenesem i drugima i barem im na taj način unesem radost, motivaciju, vjeru u ovim teškim vremenima.

Kako se u ovom vremenu nositi s onim “tamnim” stranama sebe, kako napredovati u borbi da budeš dobro?

– S obzirom na trenutnu situaciju u Zemlji i svijetu teško se može govoriti o nekakvom napretku, pa tako i što se tiče zdravstvene skrbi, a samim time i moga zdravlja. Rekla bih da sam naučila prihvaćati posljedice, nositi se s njima, ali s vremenom sam i ojačala i sposobnija sam u svemu što radim. Naučila sam da je neke stvari potrebno odgoditi u životu, a nekima dati prednost.

Ovakve humanitarne akcije, poput ove Caritasove 25. rujna ispred Katedrale, daju divnu poruku da nisi sama…

– Da to je zaista divan osjećaj i neizmjerno sam svima zahvalna, jer često sam se u ovoj svojoj bolesti osjećala razočarano i nemoćno. Ali poanta svega je da u životu ne treba nikada gubiti nadu, jer sunce zasja kad tad. Meni podrška okoline je ujedno i poticaj za stvaranje. I da zaista, divno je, kako si napisala, znati “…da nisi sama, da drugi misle na tebe.” Svima nama.

Gdje se mogu pronaći tvoji radovi?

– Inače djelujem kao samostalni umjetnik, akademska sam slikarica koja se time aktivno bavi i stvara u svojim prostorima kod kuće. I dalje surađujem sa Art Galerijom Talir u Dubrovniku. Može me se kontaktirati osobno preko društvenih mreža. I zaključno. Nadam se da će biti još prilika za izlaganje i da javnost upoznam sa svojim radovima različite tematike i slikarskog izražavanja.

Nije floskula. Petra, ti stvarno jesi nadahnuće i putokaz kako se nositi s bolešću, a ne klonuti duhom, jer pred tobom je dug put ka izlječenju…

– Istina je da nam bolest otežava život, ali isto tako ona može biti i pokretač i dokaz da u životu ne treba odustajati od svojih snova i nikada ne gubiti vjeru u bolje sutra.

Moj oporavak jako dugo traje. Moram u Zagreb dogovoriti operaciju oka. Jer ga ne mogu u potpunosti zatvoriti. Trebala bih s vremenom napraviti i transplataciju rožnice. Uglavnom, nisam u financijskoj mogućnosti da odem do Zagreba, uglavnom se mora sve privatno obavljati… Nisam završila sa liječenjem, ali i lijekovi koštaju, sve se uglavnom privatiziralo, prijevoz i smještaj…ali, ne gubim nadu.

FOTO: Facebook

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA