33.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaINSPIRACIJA Petra Farac: nakon velikih životnih tragedija, svijet se "urotio" da je...

INSPIRACIJA Petra Farac: nakon velikih životnih tragedija, svijet se “urotio” da je upozna kao slikaricu

O Petri Farac su 2007. pisali svi lokalni i nacionalni mediji. Izvijestili su o strašnoj tragediji koja se dogodila pri obnovi Biskupijske palača kada je 27-godišnja restauratorica pala s preko deset metara visine na tvrdo tlo. Zadobila je brojne frakture na cijelom tijelu. Prevezena je hitno u splitsku kliniku, a liječnik koji ju je operirao, kasnije joj je rekao kako za svoj život općenito, a pogotovo bez invalidskih kolica, može biti zahvalna samo dragom Bogu. Uslijedio je višegodišnji oporavak. Petra Farac je pobijedila u teškoj životnoj borbi. I vratila se na restauratorski posao. Nije zaboravila doktorove riječi, bila je i ostala zahvalna. Naučila se na život ispočetka, s posljedicama koje su joj ostale nakon užasnog pada.

Kotrljao se život 12 godina u nekom svom ritmu, Petra se radovala svakom novom danu, snagom svoje volje pokretala je vrijeme oko sebe, za sebe, posvetila se slikarstvu. Osim što je restauratorica, ona je, naime, završila Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je slovila kao jedna od ponajboljih studentica i talenata.

A onda joj je 2019. dijagnosticiran tumor na mozgu. Nitko se neće sa stopostotnom sigurnošću osigurati i reći da je to posljedica strašnog pada. Trebalo je ponovno započeti borbu za život. Operacija se morala izvesti što prije, tako da i nije bilo previše vremena za razmišljanje. Petra nam je kazala kako čak i nije previše paničarila, jer je iza sebe već imala jedan prijeđeni “križni put”. Zbog svog položaja, tumor nije mogao biti odstranjen, a ona se probudila nakon operacije, nije vidjela, čula je samo na jedno uho, ruke i noge nije osjećala.

Sinoć su svi oni koji su pratili live koncert “Tableau Vivant” (“Živa Slika”) pijaniste Margina Alexandera iz New Yorka, saznali za ime slikarice Petre Farac čija je slika Dubrovnika toliko fascinirala umjetnika da je, gledajući je, skladao melodiju koju je izveo. Petra je bila jedna od 12 umjetnika čiji je slikarski senzibilitet toliko dotaknuo glazbenika da je iz njihovih slika pronađenih preko društvenih mreža, osjetio melodiju i notno je zapisao, te sinoć i izveo.

Da, slika je to naše junjakinje, Petre Farac koja se, ponovno uspjela pokrenuti snagom svoje volje i ljubavi prema životu, a uz pomoć najbližih, među njima i svoga partnera Mara Cetinića. Otežano hoda, ne vidi i ne čuje na jedno oko i jedno uho, ali desna ruka sluša srce i – slika. Nitko, baš nitko ne može niti posumnjati u veliki plan kojega svemir ima s Petrom Farac. Nakon što ga se njena slika toliko dojmila, američki pijanist je uspio doći s Petrom u kontakt, zatražio je dozvolu da spoji svoje note s njenim slikarskim osjećajem koji čuje dok gleda njen rad nazvan “Na putu prema otoku Lokrumu”.

– Na koncertu koji je trajao nepunih sat vremena čule su se skladbe kompozitora i pijanista Margin Alexandera gdje je u kratkom uvodu prije svake izvedbe predstavio autora svake slike i samu sliku koja ga je inspirirala. Jedinstven događaj i trajan trag spoja slikarstva i glazbe. Ujedno to je i promocija gradu Dubrovniku, jer je on dojmio ovog nadarenog glazbenika, iako ga nikad nije posjetio, a osjeća kao da pripada tamo. Moja inspiracija u stvaranju ovog slikarskog djela bio je trenutak u vremenu bezbrižnosti, sunčanih dana sreće, ljepote prirode i arhitekture kojoj se uvijek iznova divim i koji ostaju u svom skladu u sretnim i nesretnim vremenima. Umjetnost je zaista univerzalni jezik pun individualnih doživljaja – opisala je na svom fb profilu Petra Farac taj “projekt” glazbenika kojega nikada nije srela, a s kojim ga je spojio taj univerzalni jezik umjetnosti koji ne poznaje nikakve granice.

-Ne mogu vratiti vrijeme i život bez boli i posljedica koje imam od bolesti, ali se radujem svakom danu. Zahvalna sam na ljubavi prema umjetnosti i ljudima koji me okružuju. Vratila sam se slikarstvu koje je moj način da pokažem svijetu svoje osjećaje – kazala nam je u telefonskom razgovoru Petra Farac čiji se radovi mogu vidjeti u galeriji Talir i Artur, a uskoro će neki krasiti i Muzej ljubavi u Pilama

Petra Farac, inspiracija za život! Svemir se “urotio” da svijet sazna za slikaricu Petru Farac. A, možda mu Petra i nije ostavila prevelikog izbora…

foto: privatni album Petre Farac, fb

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA