23.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaNaša čeljadKnjige po izboruSiniša Antunović voli putovati i čitati, istaknuo je naslove koji su ga...

Siniša Antunović voli putovati i čitati, istaknuo je naslove koji su ga se dojmili

Od malih nogu mi je bijeg u svijet pisane riječi bila jako draga avantura. Često bi lektiru prožvakao na brzinu, kako bi se mogao uputiti u ‘središte Zemlje’, ‘20000 milja pod more’ ili sa Ms Marple otkrivati zločince. To me valjda i izgradilo tako da su mi najveće strasti u životu putovanja i kultura. I to ona putovanja koja sam organiziram za sebe i suputnike. A onda sam i na poslovnom planu to primijenio pa mi se i cijeli poslovni život svodi na razne vidove turizma.

Napisao: Siniša Antunović

Prije nekih pet šest godina sam, zahvaljujući pulskom sajmu San(j)am knjigu i svom privatnom književnom savjetniku, otkrio koliko zanimljih modernih hrvatskih pisaca imamo. Jednostavno čitaš nešto uzbudljivo, a naše, pa se lakše poistovjetiti i doživjeti tekst realnije. Teško mi je izdvojit samo 10 knjiga, pogotovo što je od nekih autora teško izabrati samo jednu knjigu. A osim toga, mnogima sam otvorio oči da promijene stav prema hrvatskim piscima i da im prilaze sa uzbuđenjem, a ne sa stavom ‘ma to je nešto dosadno’ – isto kao i sa hrvatskim filmom. Teška srca, ali evo ipak izdvajam neke:

1. Jasen Boko: Latinskom Amerikom uzvodno. Ovo nije obični putopis. Ovo je zabavni udžbenik o Latinskoj Americi, njenoj povijesti, sadašnjosti i budućnosti. Priča o kolonijalnoj pohlepi i skoro iskorijenjenim starosjediocima i njihovoj bogatoj kulturi, kao i neokolonijalnoj surovoj pohlepi Velikog brata sa sjevera. Preporučujem i njegovu knjigu Na Putu svile, a Život i smrt uz svetu rijeko, o Indiji, me čeka na polici.

2. Igor Štiks :Elijahova stolica. Knjiga mi je slučajno došla pod ruku i oduševila me. Ovo su one stvari za koje kažemo ‘naše, a svjetsko’. Odlična drama sa elementima trilera. Preporučujem i još par knjiga iz njegovog pera ‘W’, ‘Dvorac u Romagni’ i ‘Rezalište’. Inače tip je Sarajlija sa trenutnom adresom u Londonu, pa je Sarajevo česta lokacija njegovih uradaka.

3. Kristian Novak: Črna mati zemla i Ciganin ali najljepši … jednostavno ne mogu izdvojiti jednu.

4. Slavenka Drakulić: Optužena, ovaj roman uz ostale o Dori Marr i Fridi Kahlo su već postali klasici hrvatske i šire književnosti.

5. Ivica Prtenjača: Brdo … Ivica je sam po sebi zanimljiv lik, a takvi su mu i romani.

6. Drago Hedl: Donjodravska obala i Vrijeme seksa u doba nevinost, ove dvije polubiografske knjige se mogu čitati svaka za sebe ali obje su odlične. A i njegova trilogija Izborna šutnja, Ispovjedna tajna i Kijevska piletina po kojoj se upravo snima serija je na nivou našeg Larssona.

7. Rade Šerbedžija: Do posljednjeg daha i Poslije kiše … ime govori sve. Život ovog velikog, prvenstveno čovjeka, a onda i glumca otkriva pravi patriotizam iako često osporavan.

8. Jurica Pavičić: Knjiga o jugu … odlična kronika Dalmacije dvadesetog stoljeća. A i njegovi trileri Crvena voda, Prometejev sin i još mnogi drugi su odlični, čitljivi, a naši.

9. Marina Vujčić: Susjed. I Susjed i njene ostale knjige su toliko životne i odlično napisane.

10. Damir Karakaš: Sjećanje šume …. lički mentalitet opisan na vrlo zanimljiv i čitljiv način.

A osim ovih domaćih autora naveo bi i neke inozemne: – E.M. Forster: Maurice …kad sam još kao klinac pogledao film, želio sam pročitati knjigu koja u to vrijeme nije bila prevedena kod nas iako je klasik engleske književnosti. Tako sam je pročitao na engleskom, a jednu dosadnu zimu, uzeo mamin ogromni rječnik i preveo je cijelu. Napominjem da je to bilo u vrijeme prije kompjutora pa je sve završilo u mom rokovniku. Godinama kasnije knjiga je prevedena na hrvatski i sad je dostupna. George Orwel: 1984 , Agota Kristof: Velika bilježnica , Umberto Eco Ime ruže , Goran Vojnović: Smokva (Slovenac a k’o naš), John Williams: Stoner , Aldous Huxsley: Vrli novi svijet, Reinaldo Arenas: Prije noći , Dr Nele Karajlić: Fajront Sarajevo (biografija Zabranjenog pušenja dostupna, nažalost, samo u ćiriličnom izdanju).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA