23.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaIzložba „Beskompromisno svoja“ u čast velike Ike Škomrlj Ajki otvorena u Lazaretima

Izložba „Beskompromisno svoja“ u čast velike Ike Škomrlj Ajki otvorena u Lazaretima

Retrospektivna izložba „Beskompromisno svoja – Ika Škomrlj Ajki“ autorica Ivane Bakal i Martine Petranović otvorena je sinoć, 17. srpnja u Lazaretima u V. lađi, u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara i ULUPUH-a. Izložba je realizirana uz pomoć Dubrovačke baštine d.o.o., a otvorenom ostaje do 5. kolovoza. Ulaz je slobodan.

Riječ je o retrospektivnoj izložbi bogatog i raznovrsnog kostimografskog opusa Ike Škomrlj koja se najvećim dijelom temelji na autoričinoj ostavštini u vlasništvu njezine obitelji, ali i građi iz Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta HAZU, brojnih hrvatskih kazališta u kojima je djelovala te Hrvatske radiotelevizije, čemu je ovom prigodom pridružena građa vezana za njezin opus na Dubrovačkim ljetnim igrama. Koncepciju izložbe i njezin likovni postav potpisuju doc. dr. art Ivana Bakal, kostimografkinja, predsjednica ULUPUH-a, kolegica i prijateljica Ike Škomrlj te urednica monografije o Iki Škomrlj, i dr. sc. Martina Petranović, teatrologinja u Odsjeku za povijest hrvatskoga kazališta HAZU i autorica monografije o Iki Škomrlj.

– Ika Škomrlj Ajki svojim je radom obilježila posljednjih 50 godina hrvatskog kazališta, ali i povijest Dubrovačkih ljetnih igara surađujući s redateljima poput Ivice Kunčevića, Joška Juvančića, Marina Carića, Koste Spajića, da nabrojim samo neke od njih. Osim umjetničkog, jako je bitan njezin pedagoški rad jer ne smijemo zaboraviti da je Ika Škomrlj odgojila čitav niz ponajboljih hrvatskih kostimografa koji dan danas djeluju na hrvatskoj kazališnoj sceni. Kao umjetnik osobno nisam imao tu priliku i čast da surađujem s njom, ali sam radio s puno njenih učenica i uvijek pamtim iste izjave o njoj, a to su da je bila slobodna, hrabra, i kao što ova izložba kaže – beskompromisno svoja – rekao je pomoćnik intendantice za dramski program Igara, Saša Božić.

Jedna od autorica, Ivana Bakal, istaknula je kako su izložbu počeli osmišljavati još u doba dok su s Ajki pripremale i završavale njezinu monografiju misleći da će jednog dana zajedno otvarati ove izložbe. Otkrila je i kako su autorice bile pozvane od obitelji Ike Škomrlj Ajki koja im je dala ideju i izrazila želju da ipak naprave veliku retrospektivnu izložbu koja se sad može vidjeti u Lazaretima, i to u posebnom izdanju budući da je dubrovačka izložba iznimno nadopunjena s tri kostima iz predstave Darsa Farsa realiziranoj u sklopu Igara. Zahvalila se Jakovu Sedlaru koji je zapravo inicirao da ova izložba bude realizirana u Dubrovniku, Dubrovačkim ljetnim igrama, Lazaretima koji su omogućili da mogu imati izložbu u ovom prekrasnom ambijentu, hrvatskim kazalištima koja su omogućila da koriste kostime koji su sačuvani te naravno obitelji, odnosno samoj Ajki koja je tako lijepo radila te pedantno čuvala svaku svoju skicu, svaku fotografiju i koja je zapravo omogućila da mogu napraviti izložbu u ovakvom obimu.

Izložba se u Lazaretima može pogledati od ponedjeljka do petka od 10:00 do 21:30 te subotom od 10:00 do 13:00 i od 19:00 do 21:30 sati, sve do 5. kolovoza.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA