32.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaŠetnja kroz Župu dubrovačku stazom dugom tisućama godina

Šetnja kroz Župu dubrovačku stazom dugom tisućama godina

Domagoj Kristović, dipl.arheolog i prof.povijesti organizirao je jučer prvu povijesnu šetnju kroz Župu dubrovačku.

“Prošetali smo Brgatom Gornjim jednom stazom dugom tisućama godina. Radi se o prvoj takvoj šetnji po Brgatu s nadom da će ih biti što više. Okupljanje je bilo ispred stare crkve sv. Ane na Brgatu. Povijest Brgata seže u daleku prapovijest budući da je uvijek bilo strateški zanimljivo mjesto kako nekad tako i danas”, ispričao nam je Domagoj, inače osnivač FB stranice Heritage_zupadubrovacka, na kojoj Župljane i sve zainteresirane, već dvije godine upoznaje s zaboravljenim kulturno-povijesnim lokacijama.

“Kroz Brgat se prolazilo u unutrašnjost i isto tako se iz unutrašnjosti dolazilo na more. Uz tako važne putiove nastaju i naselja. U srednjem vijeku Brgat polako postaje ono što je danas. Uz staru crkvu sv. Ane nalaze se ostatci higijensko-sanitarnog kompleksa, nekadašnje carinarnice Dubrovačke Republike. “Lokva” je služila za raskuživanje stoke koja je dolazila iz unutrašnjosti”, objašnjava Domagoj.

Šetnja je dalje išla do ruševina crkve sv. Petra te na biser brgatske kulturne baštine tvrđavu Tumbu.

ruševina crkve sv.Petra

“Tumba je vjekovima bila važno uporište koje je izgrađeno uz stari karavanski put u 15. stoljeću. Arheološka istraživanja su pokazala zanimljive rezultate, a bitka kod Tumbe 1451. je ušla u povijest kao posljednja bitka Dubrovačke vojske koja otada sve svoje sporove rješava diplomacijom”, objašnjava.

Šetnja se dalje se nastavila prema prapovijesnim gomilama u Rajčevićima i prema crkvi sv. Ivana Krstitelja.

“Sve je završilo ispred talijanskog bunkera na Bratitovu. Hvala još jednom svima. Netko je izbrojao 92 ljudi na ovoj šetnji. Svima vam hvala što smo ovu župsku stazu prošli zajedno. Svi smo ponešto naučili i mogu samo reći da me vesele iduće šetnje i predavanja!”, zaključio je Domagoj Kristović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA