16.8 C
Dubrovnik
Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaLifestyleRogač - ovogodišnje "stablo generacija" župskih osnovnoškolaca

Rogač – ovogodišnje “stablo generacija” župskih osnovnoškolaca

Sveučilište u Dubrovniku  i Osnovna škola Župa dubrovačka potpisali su dugoročni ugovor o darovanju sadnica iz proizvodnje sveučilišnog Zavoda za mediteranske kulture za sadnju „stabla generacije“. Naime, u sklopu  projekta „RaSTEMo u znanosti“ u OŠ Župa dubrovačka jednom godišnje učenici osmog razreda sade stablo o kojem će se brinuti oni i generacije nakon njih. Ugovor o suradnji potpisali su predstojnica Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku doc. dr. sc. Mara Marić i ravnatelj Osnovne škole Župa dubrovačka Anton Jurkić, a darovana je i prva sadnica rogača za ovogodišnje „stablo generacije“.

Sadnjom „stabla generacije“ u OŠ Župa dubrovačka obillježava se Međunarodni dan sadnje drveta koji je svake godine 21. rujna. Učenici time razvijaju ekološku svijest i potiču druge na odgovornost prema okolišu. Sveučilište u Dubrovniku i OŠ Župa dubrovačka već niz godina uspješno surađuju kroz različite projekte i aktivnosti što se nastavlja i formalizira ovim ugovorom.

Budući da Sveučilište u Dubrovniku svoj dugoročni razvoj, između ostalog, temelji i na društvenoj odgovornosti i ekološkoj osviještenosti, potpisan je ugovor o suradnji koji će trajati sljedećih deset godina. Naime, Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku dijelom je smješten nedaleko od OŠ Župa dubrovačka, a kontinuirano se bavi proučavanjem, proizvodnjom te održavanjem matičnih i kolekcijskih biljnih nasada kao poljoprivredne kulture od važnosti za poljoprivredu južne Hrvatske.

Projekt „RaSTEMo u znanosti“ provodi se drugu godinu zaredom, a osmišljen je sa svrhom popularizacije znanosti STEM područja među učenicima od 5. do 8. razreda kao i poticanje učenika na interdisciplinarno učenje. Projektne aktivnosti osmislili su župski učitelji STEM područja (biologije, kemije, fizike, matematike, geografije, informatike i tehničke kulture) koje se planirano odvijaju tijekom cijele nastavne godine, a učenicima se nudi mogućnost odabira željene aktivnosti čime se omogućuje sudjelovanje i upoznavanje STEM područja za koje učenik pokazuje najviše interesa. Više o projektu može se pročitati na poveznici: https://sites.google.com/view/rastemo-u-znanosti/po%C4%8Detna-stranica.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA