25.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiRENATA ANDJUS - Nova predsjednica Društva prijatelja dubrovačke starine

RENATA ANDJUS – Nova predsjednica Društva prijatelja dubrovačke starine

U atriju palače Sponza večeras je održana Izborna skupština Društva prijatelja dubrovačke starine. Izabrano je Veliko i Malo vijeće, a za predsjednicu Društva izabrana je Renata Andjus, na mandat od dvije godine. Za dopredsjednika je izabran Maro Kapović, a za tajnika dosadašnji predsjednik Društva, Niko Kapetanić. Inače, ovo je drugi put u povijesti Društva kako je žena zabrana za predsjednicu.


Dosadašnji predsjednik Društva Niko Kapetaić spomenuo je brojne projekte koje su napravili u posljednje dvije godine, ali i kako su upravo 2018. i 2019. bile najuspješnije u povijesti Društva, odnosno u svih 68 godina rada.

Kapetanić je prvobitno podnio izvještaj o radu. Tajnik Društva Denis Orlić predložio je da se dobni cenzus za člana Vijeća poveća sa dosadašnjih 75 na 77 godina,  a predložio je i pomlađivanje članova Savjeta, tj. spuštanje godina s 65 na 60.

-Ove dvije godine bile su dosad najuspješnije u povijesti Duštva prijatelja, i po financijskim prihodima i po obnovi spomenika. Počeli smo s 10 do 15 milijuna kuna, da bi ove godine došli do preko 40 milijuna kuna izravno utrošenih sredstava u obnovu spomenika. Redovito održavamo Gradske zidine, održavani su gradski mostovi, satovi i fontane, Nastavljeni su radovi na uređenju i prezentaciji zapadnog predziđa i tvrđava Minčeta i Bokar, započeli su radovi na sanaciji kupole i krovišta Katedrale, završeni su radovi na uređenju vrata i ogradnog zida ljetnikovca Sorkočević, kao i mnogi drugi brojni projekti – kazao je Kapetanić.

Osim spomenutih projekata Kapetanić je nabrojio i projekte koje su radili i rade u Konavlima, Župi dubrovačkoj, Dubrovačkom Primorju, Stonu i Pelješcu. Također, Društvo je otkupilo prostor Zagrebačke banke za Grad Dubrovnik te su ga dobili na korištenje za sljedećih 21 godinu, financirali su otkup poslovnog prostora bivšeg “Mliječnog restorana” za Grad Dubrovnik, a sufinancirali su i postavljanje izložbe o ratnim stradanjima i obnovi Dubrovnika u zgradi UN u New Yorku. Dodao je kako ih je korona kriza itekako zatekla, s obzirom kako su sva sredstva uložili u obnovu nadajući se dobroj turističkoj sezoni.

Kapetanić se dotaknuo i tužbi protiv DPDS-a.

-Uz mladog čovjeka SDP-ovog Jadrana Barača, u toj tužbi protiv nas su i dva bivša gradonačelnika Vido Bogdanović i Andro Vlahušić koji su s nama sklopili ugovor, traže da se ti ugovori ponište, s Vidom smo potpisali 100 posto, a s Androm 50 posto. Sadašnji gradonačelnik je napravio još bolji ugovor, gdje 40 posto sredstava ide Društvu, a 60 posto Gradu Dubrovniku. Dodao bih da tu nema štetnih elemenata, a Grad nam je ukazao povjerenje da novac potrošimo na obnovu spomenika, strogo namjenski – kazao je.

-Ukupno smo u dvije godine od Gradskih zidina uprihodovali 109 milijuna kuna, Grad je u isto vrijeme uprihodovao 163 milijuna kuna. Stonske zidine su u dvije godine uprihodovale pet milijuna i 800 tisuća kuna, Sokol grad – 802 tisuće kuna, Knežev dvor u Slanome 32 tisuće kuna. Dubrovačka kartica se iz godine u godinu sve više prodaje, ova nažalost neće biti takva, u dvije godine je uprihodovano oko 15 i pol milijuna kuna. Kroz dvije godine i više smo bili partner Općini Ston u projektu Povijest na zrnu soli i od toga smo za projekt i radove na južnom dijelu stonskih zidina uprihodovali 960 tisuća kuna – kazao je tehnički tajnik DPDS-a Lukša Hanza koji je dodao kako se ukupno u dvije godine uprihodovalo 133 milijuna kuna i 615 tisuća kuna, a što se tiče rashoda, rečeno je kako je najviše potrošeno na spomenike kulture, gdje se u dvije godine potrošilo 66 milijuna i 932 tisuće kuna.

Trenutni broj zaposlenih Društva prijatelja dubrovačke starine je 71, a s otvaranjem novih objekata otvaraju se i nova radna mjesta.

-Moram napomenuti kako je 2019. godina bila rekordna po ulaganju u radove i održavanje, arheologije, izrade projektne dokumentacije, sanacija i uređenja. Sve radove koje Društvo izvodi prate odgovarajuće odluke i dokumentacija – rekao je predsjednik Nadzornog odbora Zoran Zec.

Za članove Malog vijeća izabrani su: Renata Andjus, Nevenka Grošeta, Niko Kapetanić, Maro Kapović, Vedran Kosović, Toni Kursar, Hvroje Macan, Ljubomir Merčep i Denis Orlić.

Za članove Velikog vijeća izabrani su: Renata Andjus, Mario Bekić, Igor Borić, Ivo Čučević, Karmen Gagro, Nevenka Grošeta, Josip Hančević, Irja Jerković, Boris Jović, Niko Kapetanić, Maro Kapović, Srđan Kera, Vedran Kosović, Toni Kursar, Božo Lasić, Rina Lončarica, Ankica Lučić, Vinicije Lupis, Hrvoje Macan, Đuro Market, Ljubomir Merčep, Božo Milinković, Davor Miloglav, Maja Nodari, Jelena Obradović, Marina Oreb, Denis Orlić, Damir Primužak, Damir Račić, Mark Rilović, Vladimir Šarić, Slavica Tomašević i Sebastian Vukosavić.

U Nadzorni odbor izabrani su: Zoran Zec (predsjednik), Pavuša Babarović, Marojica Bijelić, Ivanka Jemo i Vladimir Tošić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA