16.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024
NaslovnicaVijestiREDIZAJN Spomen soba u Sponzi će biti oda poginulim dubrovačkim braniteljima i...

REDIZAJN Spomen soba u Sponzi će biti oda poginulim dubrovačkim braniteljima i oda Gradu, važna je emocija koju će izazvati

Danas je pred predstavnicima dubrovačkih braniteljskih udruga i obiteljima poginulih branitelja u Gradskoj vijećnici predstavljen projekt redizajna interijera Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi. Gradonačelnik Mato Franković je rekao kako je u trenutku svog nastanka postojeća Soba branitelja u Sponzi odgovarala duhu vremena, ali da je sazrelo vrijeme da se napravi redizajn, te osmisli projekt kojim če se odati počast onima koji su u slobodu Hrvatske i Grada ugradili najvrijednije što su imali. Svoje živote. Spomen soba će djelovati u sastavu Muzeja domovinskog rata koji je u proteklih 15 godina postojanja ugostio preko 800 tisuća posjetitelja koji su čuli istinu o Domovinskom ratu, obrani Domovine i Dubrovnika, jedinog grada koji je u Hrvatskoj bio 7 mjeseci u okruženju a da nije pao. Nije pao, zahvaljujući dubrovačkim braniteljima i svima onima koji su ga branili iz svih ostalih dijelova Hrvatske.

-Mi moramo pričati i stalno ponavljati istinu o našem Dpmovinskom razu, o tome tko je bio agresor i kako su se Dubrovnik i Hrvatska obranili, pogotovo u ovim vremenima srpskih svojatanja naše književnosti i naše povijesti. Osim toga, želimo reprezentativni prostor u koji bismo mogli odvesti sve visokorangirane državnike te im ispričati što se ovdje zapravo događalo, uz iskazivanje najvećih znakova poštovanja prema onima koji su najzaslužniji za našu slobodu – rekao je gradonačelnik.

Pojam slobode – Libertas – ujedno je i pojam koji je sabrao najveće emocije i doživljaje Grada u ratnom okruženju, a utkano je u identitet Dubrovnika – rekla je na početku svog izlaganja Nikolina Jelavić Mitrović, autorica i dizajnerica novog muzejskog izgleda i postava Spomen sobe dubrovačkih branitelja u Sponzi. Ona ima iza sebe veoma uspješne slične projekte, za stalni postav Gradskog muzeja Vukovar dobila je nagradu Europskog muzeja godine 2015., a nagrađeni su i njeni projekti stalnog postava Muzeja Sinjske alke te Muzeja Domovinskog rata u Turnju.

U izuzetno emotivnom nastupu Jelavić Mitrović je rekla kako je počašćena što joj je ukazano povjerenje da osmisli novi dizajn Spomen sobe koja će biti oda poginulim braniteljima, ali i Gradu.

-Sjećam se 6. prosinca 1991. godine i fotografija izranjenog Grada. Moj je pristup bio da muzeji jesu čuvari sjećanja, ali da svatko tko u njih uđe mora imati i emotivnu poveznicu s onim i onima kojima je sve to skupa i posvećeno. Dubrovnik je oduvijek bio simbol slobode, a ovi ljudi čija će se imena i fotografije nalaziti u Spomen sobi, nastavak su takvog identiteta Grada. Stoga je prva riječ koja se vidi nakon ulaska u Spomen sobu je riječ Libertas, baš i kao što će se vidjeti zastava koja je vijorila na Srđu u vrijeme dok je bio okružen sa svih strana, te Gundulićeva Himna slobodi, Držićeva istina kako je “rat poguba ljudske naravi”, dok će na kraju postava biti kao završna poruka ispisana izjava generalna Nojka Marinova kako treba pamtiti, ali ne i mrziti. Na tankim pregradama za koje će se koristiti patinirana bronza i hrast nalazit će se imena i fotografije s kratkim životopisima poginulih branitelja, a te će pregrade biti postavljene oko tlocrta Grada s pogotcima granata, te s porukom da su ga očuvali u tom ratnom vremenu, da su ga obranili svojim životima. Danas u Dubrovniku nitko tko dođe ne može vidjeti rane rata, on je poput feniksa ponovno uzdignut u svojoj ljepoti, ali je dobro podsjetiti što se događalo i što je sve pretrpio 1991. – rekla je autorica.

Cjelovitim radovima unutrašnjeg uređenja i opremanja postojeće Spomen sobe obuhvatit će se povijest ratnog stradanja Grada, njegovih stanovnika i hrabrih branitelja, s posebnim naglaskom na najveću žrtvu – izgubljene živote onih koji su ga branili. Uređenje spomen sobe podudara se i s dvadesetom godišnjicom otvaranja Spomen sobe u današnjem prostoru unutar palače Sponza.

Novoprojektirani kontemplativni prostor, primjeren žrtvi koju su dali branitelji, bit će podijeljen u tri cjeline. Središnja će prikazivati poginule dubrovačke branitelja, čije će fotografije s imenom i ostalim važnim podacima biti aplicirane na podlozi od drva česvine i stakla te izložene na brončanim stijenkama koje će tvoriti novu jezgru unutar prostorije. Svjetiljka koja podsjeća na svjetlost svijeće, projicirat će svjećice koje gore za poginule. Na uvodnom dijelu bit će informacije o počecima i tijeku Domovinskog rata na dubrovačkom području, u središtu prostorije nalazit će se podna karta povijesne jezgre Dubrovnika s označenim agresorskim pogodcima i sjećanje na stradale branitelje, dok će treći dio biti opremljen velikim ekranom s prikazom niza filmova i fotografija ratnih zbivanja i agresorskog razaranja Grada. Interaktivni LED display video zid sadržavat će brojne ilustrativne materijale i informacije o Domovinskom ratu i braniteljima, ali i o obnovi Grada i važnosti mira.

Autorica nove Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi Nikolina Jelavić Mitrović ističe se radom na projektima brojnih stalnih muzejskih postava u Hrvatskoj. Za stalni postav Gradskog muzeja Vukovar dobitnica je nagrade Silletto EMYA (The European Museum of the Year Award / Europski muzej godine) za 2015. godinu, dok je za stalni postav Muzeja Sinjske alke dobitnica je nagrade „Izložbe hrvatskog dizajna 1516“ Hrvatskog dizajnerskog društva. Muzej Domovinskog rata u Turnju, koji je otvoren 2019. godine, nominiran je za nagradu EMYA 2021. U sklopu muzeja projektirala je i realizirala prostoriju posvećenu poginulim karlovačkim braniteljima.

Izvođenje radova uređenja započelo je 10. studenoga, a rok izvedbe je 60 dana. Autor grafičkog oblikovanja je Orsat Franković. Autori teksta su ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Varina Jurica Turk i viši kustos Mišo  Đuraš,  a urednica teksta je Lidija Crnčević. Svi tekstovi su dvojezični, na hrvatskom i engleskom jeziku, a prevoditelj na engleski jezik je Graham McMaster. Autor glazbe je renomirani glazbenik Đelo Jusić. Nakon uređenja Spomen sobom upravljat će Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA