31.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleHrvatsko dizajnersko društvo: uništenje plakata nije se dogodilo nigdje nego kod nas....

Hrvatsko dizajnersko društvo: uništenje plakata nije se dogodilo nigdje nego kod nas. Zabrinjavajuće!

Upravni odbor Hrvatskog dizajnerskog društva, strukovne udruge dizajnera u Hrvatskoj, izražava ogorčenje i oštro osuđuje uništavanje plakata mladih dizajnera prikazanih na međunarodnoj izložbi “Students for Tolerance” koja se održava na Trgu Republike Hrvatske, ispred Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn i Muzeja za umjetnost i obrt.

Nažalost, u poziciji smo ovog puta ne samo reagirati iz profesionalne pozicije, nego i iz ljudskog, moralnog rakursa, jer agresija ispoljena nad ovim plakatima daje doista zabrinjavajuću sliku atmosfere i stanja tolerancije i ljudskih prava u Hrvatskoj.

Izložba Students for Tolerance predstavlja radove studenata FH Joanneuma iz Graza, Akademije likovne umjetnosti i dizajna iz Ljubljane, Studija dizajna iz Zagreba te Fakulteta za dizajn iz Dortmunda, koji se svi bave temom tolerancije, otvorenosti prema drugima i drugačijima.

Ista studentska izložba već je, bez ijednog incidenta, prikazana u javnom prostoru na manifestacijama Designmonat u Grazu, na Berlin Design Weeku te u Ljubljani.

Izložba “Students for Tolerance” inače je proistekla iz projekta “Tolerancija” i istoimene izložbe nastale na inicijativu i prema konceptu Mirka Ilića, koja je od 2017. do danas održana na više od 130 lokacija u preko četrdeset zemalja, okupljajući tematske radove mnogih od najvažnijih svjetskih dizajnera vizualnih komunikacija, uključujući i brojne hrvatske dizajnere.

Javni prostor jest prostor diskusije i izražavanja mišljenja, pa tako i namjera izložbe i jest bila provocirati diskusiju i izazvati reakciju, no to ne znači da je svaka reakcija primjerena i prihvatljiva u civiliziranom društvu. Nasilje i agresija nikad nisu prihvatljivi. Plakat koji je, prema reakcijama u javnosti, čini se bio sporan je plakat s natpisom “Disgusting but I Tolerate It” i fotografijom obitelji za nedjeljnim ručkom. Svatko s minimumom vizualne pismenosti i intelektualne pažnje morao bi prepoznati takvu poruku kao ironičnu, a njen ton kao poticaj promatraču na empatiju, na uživljavanje u poziciju drugog i drukčijeg od njega, onog tko je izložen netoleranciji, gnušanju i mržnji zbog svoje spolne orijentacije, rase, nacije itd. Kod koga god je taj plakat izazvao agresivnu reakciju, taj je na trenutak, možda, naslutio nešto čemu su mnogi ljudi širom svijeta, ne svojom krivnjom, izloženi čitave svoje živote. Osim toga, i tekst ispod slike podcrtava upravo poruku tolerancije: “Every Sunday a veteran, a conservative, a liberal, a gay and an atheist sit down at the table and tolerate each other.”

Kakvu poruku šalje ovaj događaj hrvatskim građanima, kakvu šalje svijetu, s obzirom da o njemu već pišu i svjetski mediji, posve je jasno. No još važnije, ovaj događaj užasnu poruku šalje mladima, koji tek kreću u svoje profesionalne živote – poručuje im da šute, da se boje, da ih je strah progovoriti o minimumu pažnje koji bismo trebali osjećati prema drugima – o toleranciji, koja nam danas treba više nego ikada.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA