30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaCrna kronikaRAZBOJNIŠTVO NA PELJEŠCU Iz obiteljske kuće otuđeno 1.8 milijuna kuna u novcu...

RAZBOJNIŠTVO NA PELJEŠCU Iz obiteljske kuće otuđeno 1.8 milijuna kuna u novcu i zlatnina, počinitelji uhićeni

PU Dubrovačko-neretvanska razriješila je slučaj teške krađe koja se sredinom kolovoza dogodila u Potomju, prilikom koje iz obiteljske kuće otuđen novac u iznosu od 1.8 milijuna te obiteljski nakit neprocjenjive materijalne vrijednosti. Petero muškaraca koji su osumnjičeni da su počinili ovo kazneno djelo su uhićeni, a za četvoricu je već određen istražni zatvor. O načinu izvršenja ovog kaznenog djela i tijeku kriminalističkog istraživanja govorili su danas na konferenciji za medije Ivan Pavličević, načelnik PU Dubrovačko-neretvanske, Hrvoje Franković, načelnik Ston i Zoran Tikvica, voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Na konferenciji je izložena veća količina novca otuđena iz obiteljske kuće u Potomju na Pelješcu, a koji je pronađen u pronađen tijekom kriminalističkog istraživanja, ako i alat kojim su se osumnjičeni koristili tijekom počinjena samog kaznenog djela.

Ivan Pavličević, načelnik PU Dubrovačko-neretvanske kazao je kako se radi o neuobičajeno kaznenom djelu za dubrovačko područje.

„Ono je specifično po svom izvršenju, ali i s obzirom na visinu materijalne štete, odnosno otuđenog novca i nakita. Treba zahvaliti policijskim službenicima službe Kriminalističke policije ove policijske uprave, a posebno službenicima kriminalističke policije, odnosno cijeloj Policijski postaji Ston, koji su dali veliki obol pri razrješavanju ovog kaznenog djela. Pored njih, svakako zahvala i kolegama iz PU splitsko-dalmatinske, PU zadarske, PU zagrebačke i PU istarske, s obzirom na to da počinitelji nisu s ovoga područja i da su naknadno uhvaćeni na područjima ovih policijskih uprava. Najveću zahvalnost dugujemo građanima koji su nam dali korisne informacije koje su pridonijele da se ovo kazneno djelo razriješi u rekordnom roku od nekoliko dana. Poseban uspjeh je što je nađena veće količina otuđenog novca i sve zlato. Svjesni smo toga da počinitelji ili dobro sakriju novac i vrijednosti vrlo brzo negdje utope, vrate dugove ili na neki način prikriju njegovo porijeklo“, kazao je načelnik Pavličević te dodao kako kriminalističko istraživanje nije okončano pronalaskom novca.

„Ono se nastavlja i dalje. Određena količina nova još uvijek nije pronađena, a velika vrijednost u otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela je i provalnički alat koji je specifična, koji se siguran sam upotrebljavao u nizu drugih kaznenih djela na području Hrvatske, i gdje ćemo dati određeni materijal odnosno poticaj i službenicima drugih policijskih uprava da s obzirom na njegovu specifičnost razrješavaju kaznena djela koja su neotkrivena na njihovom području“, kazao je.

Pavličević je dodao i kako ovo kazneno djelo ne znači da je imovinski kriminalitet na području PU dubrovačko- neretvanske u porastu.

„On je u padu. Vrijednost ovog otuđenog novca ne premašuje uobičajen iznos koji se tijekom godine otuđi na području ove policijske uprave. Bez obzira na počinjenja ovog kaznenog djela i dalje smo sigurna županija i grad i turistička destinacija. Ovo je dokaz da se možemo nositi i ovakvim kaznenim djelima“, poručio je Pavličević.

O samoj dojavi o počinjenu ovog kaznenog djela više je kazao načelnik PP Ston, Hrvoje Franković.

„PP Ston, zaprimila je 15. kolovoza, u 00:05 sati dojavu da je na području mjesta Potomje na Pelješcu iz obiteljske kuće otuđen veći iznos novca. Policijski službenici su odmah izašli na teren, osigurali mjesto događaja te je napravljen očevidu kojim je utvrđeno kako je iz kuće otuđen iznos od 1.8 milijuna kuna te zlatnina neprocjenjive vrijednosti vlasništvo obitelji. Ovi kaznenim djelom oštećeni su 54-godišnjak, 52-godišnjakinja i 29-godišnjakinja, svi obiteljski povezani. Dalje se nastavilo s kriminalističkim istraživanjem te smo vrlo brzo došli do saznanja o počiniteljima ovog kaznenog djela u čemu su nam pomogle i informacije građana kojim se ovim putem zahvaljujem. Specifičnost ovog kaznenog djela na području PP Ston dovoljno govori da je imovinski kriminalitet tijekom 2021. godine se kretao u oko 30 kaznenih djela koja su većinom razriješena, a imovinski cenzus tih djela je bio na 250 tisuća kuna“, kazao je Franković.

Zoran Tikvica, voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, iznio je detalje o tijeku kriminalističkog istraživanja.

„Temelj dojave o počinjenom kaznenom djelu teške krađe, krenulo se u kriminalističko istraživanje koje je trajalo 24 sata dnevno. Policijski službenici više organizacijskih jedinica su zaista savjesno to radili. Vrlo brzo smo utvrdili da je bilo pet počinitelja, pet muških osoba, koje smo vrlo brzo identificirali. Na području PU splitsko-dalmatinske, 17. kolovoza uhićene su dvije osobe, 40-godišnjak i 45-godišnjak. Sljedećeg dana, 18. kolovoza, na području PU zadarske uhićen je 50-godišnjak. U Zagrebu je 19. kolovoza uhićen 57-godišnjak, a jučer u Puli peta osoba koja se sumnjiči za ovo kazneno djelo, 30-godišnjak. Protiv prve četiri osobe određen je istražni zatvor u Dubrovniku, dok će peti uhićenik biti sutra ispitan na nadležnom Državnom odvjetništvu u Dubrovniku“, kazao je Tikvica te dodao kako su tijekom uhićenja obavljanje brojne dokazne radnje, među kojima i pretrage domova i vozila koje su osumnjičenici koristili.

„Prilikom tih dokaznih radnji pronađena je znatna količina novca, oko 800 tisuću kuna u različitim apoenima i sav nakit koji ima veliku vrijednost za oštećenu obitelj. Imamo operativna saznanja da su s pronađenim provalničkim alatom počinjena razna djela imovinskog kriminaliteta na području Hrvatske, a što će se moći utvrditi nakon provedenom vještačenja u Centru Ivan Vučetić u Zagrebu. Jedna od uhićenih osoba, 50-godišnjak, od prije je osumnjičena za počinjenje više teških kaznenih djela, a poglavito u dva razbojništvu u kojima je smrtno stradalo više osoba“, kazao je Tikvica te dodao kako je ovo razbojništvo specifično po tome što su provalnici vrlo brzo djelovali.

„Oni su si stvarno dali truda da imaju saznanja kad u oštećeni nisu kod kuće. Kompletna kuća je prevrnuta za svega deset minuta“, kazao je Tikvica te dodao kako su svi osumnjičenici otprije poznati policiji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA