11.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 1 prosinca, 2022
NaslovnicaVijestiRavnatelj Studentskog doma: nemamo slobodnih kapaciteta, a kongresi nam omogućuju da preživimo!

Ravnatelj Studentskog doma: nemamo slobodnih kapaciteta, a kongresi nam omogućuju da preživimo!

Na natječaj za smještaj u studentskom domu do sada je apliciralo 280 studenata, a ovih dana bit će ponovno raspisan i natječaj za subvencionirani smještaj, kazao nam je ravnatelj Marko Potrebica te potvrdio kako u ovom trenutku, usprkos valu poskupljenja od energenata do hrane, neće doći do porasta cijene smještaja i prehrane studenata, a sve zahvaljujući mjerama Vlade.

Studentski dom raspolaže s ukupno 503 kreveta koji su studentima ponuđeni putem natječaja, na koji su se mogli prijaviti svi studenti koji studiraju u Dubrovniku, ali ne žive na području grada i dijelu susjednih općina, Općine Konavle i Općine Dubrovačko primorje, a sukladno odluci ravnatelja Studentskog doma, smještaj je omogućen i studentima koji žive na području Elafita, no bez prava na subvenciju.

Potrebica je istaknuo da je na natječaj za smještaj u studentskom domu do sada apliciralo 280 studenata, a najavio je i raspisivanje novog natječaja u idućih nekoliko dana a kako bi i diplomski studenti mogli ostvariti pravo na subvencionirani smještaj.

– Analizirajući naknadno prispjele zahtjeve utvrdili smo da postoji dio studenata koji ostvaruje pravo na subvencionirani smještaj koji iznosi 850 kuna mjesečno ali se na natječaj nisu do sada prijavili.  

Dodao je i kako su se na natječaj za subvencije prijavila 73 studenta, kako ih se izvan natječajnoj postupka javilo još 107, no da nisu svi u ovom trenutku u domu te će ih se većina useliti oko 1. listopada, početkom akademske godine.

– Trenutno su u domu studenti koji su došli polagati ispite i studenti RIT-a kojima su već započela predavanja.

Potrebica je odbacio tvrdnju kako u studentskom domu ima slobodnih kapaciteta.

– Mi u studentski dom upisujemo studente koji su upisani na visoka učilišta. Mi smo stvorili infrastrukturu za daljnji razvoj i rast visokog obrazovanja u Dubrovniku. Od otvaranja doma pa do danas broj studenta u domu je narastao duplo i vjerujemo da će se taj trend nastaviti. Međutim, kad se govori o slobodnim kapacitetima, radi se o našem tornju Z, koji tijekom cijele godine služi po principu dormitorija. Mi tijekom godine ugošćavamo razne konferencije, ljetne škole, kratke obrazovne programe. U ovom trenutku imamo dvije konferencije koje je Sveučilište organiziralo u suradnji s kolegama s drugim hrvatskih sveučilišta. Ne mogu se složiti s tom konstatacijom, odbacujem tvrdnju da mi imamo slobodnih kapaciteta. Mi nemamo praznih kapaciteta. Trenutna brojka od 280 studenata odnosi se na zimski semestra. No, može se dogoditi da Sveučilište popuni sve kvote na diplomskim studijama pa da taj broj tijekom zimskog semstra bude nešto veći. Očekujemo da će tijekom studenskog doma u domu biti smješteno oko 320 studenata.

Ravnatelj studentskog doma naglasio je kako se 90 posto komercijalnog poslovanja studentskog doma odnosi kongrese, ljetne škole i događanja koja organizira akademska zajednica, koja se, smatra, ne bi ni održavala u Dubrovniku da ne postoji studentski dom. Dodao je kako se upravo održava konferencija CECIIS 2022 na kojoj sudjeluje 150 sudionika.

Kad je pak cijena samo smještaja u pitanju, a koja bez subvencije iznosi 1050 kuna, Potrebica je kazao kako se ne radi o punoj ekonomskoj cijeni.

– Tu cijenu odredili smo kako bi bili atraktivni kako domaćim, tako i studentima iz našeg bližeg okruženja, odnosno susjednih zemalja. Mi smo ovaj mjesec, a još nije primijenjena Vladina uredba, dobili račun za struju na iznos od 330 tisuća kuna, a mi od studenata uprihođujemo na ime stanarine oko 300 tisuća kuna. Uz to tu je još trošak vode koji je na mjesečnoj razini oko 30  tisuća kuna, 30 tisuća kuna vodne naknade, plus drugi troškovi. Nama upravo kongresi omogućuju da preživimo i da studenti imaju povoljne uvjete studiranja. Studentski dom nema nikakve subvencije od strane države. Subvencije od države primaju izravno studenti.

Kad je pak u pitanju prehrana studenata, Potrebica je naglasio da studente obrok košta sedam kuna.

– Na isti način na koji su poskupljenja zahvatila građane zahvatile su i sve one koji pružaju bilo kakvu ugostiteljsku uslugu. Poskupljenja su brutalna. Na toj razini da smo ove godine četiri puta za određene proizvode imali otkaze ugovora o nabavi zbog povećanja cijena. Zaista ne znamo gdje je kraj tih poskupljenja. Sustav je s ovom cijenom prehrane u kojem student participira sa sedam kuna, a ukupna cijena obroka je 23 kune je apsolutno neodrživ. Vlada je donijela mjere, no vjerujem da će se u skorije vrijeme u dijalogu sa studentima i Ministarstvom morati doći do povećanje cijene, inače će većina studentskih centara u Hrvatskoj nažalost ili poslovati negativno ili ići putem sanacije. Ova cijena je zaista neodrživa.

Potrebica je pojasnio kako cijenu prehrane određuje Ministarstvo obrazovanja, dok cijenu smještaja određuje Studentski centar i Sveučilište u Dubrovniku kao osnivač.   

– Cijene prehrane sigurno se neće mijenjati do 31. ožujka iduće godine. To je istaknuo i premijer, država je zauzela jasan stav. No, vjerujem da će se nekim drugim kompenzacijskim mjerama pomoći studentskim centrima koji će ući u probleme. Hoće li doći do povećanja cijena nakon tog datuma ovisi o tome hoće li Vlada produljiti primjenu svoje uredbe vezanu uz cijene struje. Ovih dana proveli smo i novi  natječaj za struju, samo bi nama cijena za godišnju potrošnju struje, sa sadašnjih 1 118 000 kuna skočila na 3 850 000 kuna. Da Vlada nije donijela mjeru kakvu jest već u ovom trenutku bih vam mogao najaviti drastično povećanje cijene smještaja i prehrane. U ovom trenutku se to neće dogoditi, ali ako nakon 31. ožujka Vlada ne nastavi s mjerama i ne prihvati realno stanje s porastom cijenom namirnica onda će morati doći do poskupljenja usluge.

Naglasio je se ustanova ne može voditi na način da se svjesno akumuliraju gubitci.

– Zahvaljujući dobroj akademskoj, odnosno kongresnoj sezoni, te nešto manje uspješnoj turističkoj sezoni ostvarili smo rezultat koji nam omogućiti da smo negdje oko nule po pitanju poslovanja. S obzirom na to da smo mi ustanova koje se brine o studentskom standardu, mi nismo osnovani kako bi ostvarili profit. Mi moramo pružati studentima najbolju moguću uslugu po najnižoj mogućoj cijeni te kontinuirano ulagati u samo studentski dom kako za pet godina ne bi imali stari objekt. Naša zadnja mjera će biti podizanje cijena smještaja i prehrane.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA