12.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024
NaslovnicaVijestiRavnatelj Lakić o testiranju pomoraca: Trebamo stvoriti uvjete, nadamo se rješenju do...

Ravnatelj Lakić o testiranju pomoraca: Trebamo stvoriti uvjete, nadamo se rješenju do idućeg tjedna

Od jučer se poznato da Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, zbog potkapacitiranosti neće vrišti testiranje na koronavirus za pomorce. Ravnatelj zavod Mato Lakić, kazao je danas kako je razgovarao sa Sindikatom pomoraca i docentom Capak, te potvrdio kako se intenzivno radi na rješavanju problema.


„Razgovarao sam sa Sindikatom pomoraca kao i docentom Capakom po pitanju testiranja pomoraca na COVID-19. Naš zavod je daleko najmanji pogotovo kad se uspoređujemo s drugim zavodima koji vrše komercijalna testiranja. Kako vam je poznato naša Županija nema ni potreban dijagnostički aparat. Poznato vam je da su ovi brisevi posebni te da na tržištu postoji ograničena količina. Brisevi na kapaljku dolaze u Hrvatsku. Svi zavodi su s tim suočeni, pa tako i naš“ kazao je uvodno ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Mato Lakić.

„Prvotna nam je misija imati dovoljna broj briseva za one kojim je to potrebno, a to su prije svega oboljele osoba i njihovi kontakti. Ako se stvore uvjeti, a mislim da će se to dogoditi, postoji mogućnost da se naši brisevi kad zavod u Zagrebu započne s komercijalnim testiranjem, šalju u Zagreb. Ako se to dogodi, oni će nam slati briseve, mi ćemo vršiti testiranje te ih slati u Zagreb. Nadamo se da će se ta situacija riješiti do idućeg tjedna“ kazao je Lakić.

„Trenutačno situacija je takva, ali nadamo se da ćemo je brzo razriješiti. Ako je nekome hitno obaviti testiranje, jer mu je to uvjet za ukrcaj, taj će morati otići u drugi grad na testiranje. Pretpostavljam, iako ne mogu ništa obećati da će situacija biti riješene na zadovoljstvo svih tijekom idućeg tjedna“ zaključio je Lakić.

Na ovo pitanje osvrnuo se i župan Nikola Dobroslavić.

„Ravnatelj je iznio koje on teškoće ima. Suglasni smo da se testiranja za pomorce moraju vršiti u Dubrovniku. Budući da nemamo prikladan uređaj, oni se na žalost još uvijek moraju prevoziti u Zagreb. Dvije su mogućnosti, a iskoristit ćemo onu koja bude brže. Prva je opcija na naš Zavod za javno zdravstvo uzme bris i da ga se onda šalje u Zagreb, a druga je da se u ovdje počnu vršiti testiranja kad nam stigne dijagnostički uređaj. Sigurno ćemo osigurati našim pomorcima da se testiraju ovdje“ zaključio je župan.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA