24.8 C
Dubrovnik
Subota, 24 srpnja, 2021
NaslovnicaVijestiPUSTI IH NEKA "LAJU", NEĆE USTRAJATI: Srđevci obznanili kako je lokacijska dozvola...

PUSTI IH NEKA “LAJU”, NEĆE USTRAJATI: Srđevci obznanili kako je lokacijska dozvola za projekt na Srđu istekla!

Đuro Capor, Marko Giljača i Nikša Selmani, predstavnici liste “Srđ je Grad” i Inicijative “Srđ je naš”, danas su okupljenim novinarima u “posljednjoj dubovoj šumi” u Dubrovniku, još uvijek zelenoj oazi između FINE i Vile Palme, priopćili “veselu vijest”, kako je nazvaše. Tvrtki Razvoj golf je istekla lokacijska dozvola za projekt na Srđu.

-Nakon što je Gradsko vijeće konstatiralo raskid Ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperial između Grada Dubrovnika i Razvoj golfa, krenuli smo provjeravati što je s projektnom dokumentacijom za projekt. Od Ministarstva graditeljstva smo dobili informaciju da je za projekt golfa na Srđu lokacijska dozvola istekla što znači da Razvoj golf više nema valjanu dokumentaciju, te da grad Dubrovnik i njegovi građani mogu slobodno odlučivati o daljnjoj sudbini Srđa – kazao je Đuro Capor iz Inicijative “Srđ je naš”.

Marko Giljača, kao županijski vijećnik je izrazio nadu kako će se veoma skoro na sjednici Županijske skupštine naći dnevna točka o smanjenju obuhvata za golf na Srđu na početnih 100 ha, te kako će se u Skupštini o tome postići jednoglasje.

-Mi smo pokazali koliko smo ustrajni, sad vam kažem kako će Srđ je Grad ubuduće svaku sjednicu Županijske skupštine započinjati s prijedlogom uvrštenja točke o smanjenju obuhvata za golf na Srđu. Govorili su: pusti ih neka “laju”, neće izdržati. Izdržali smo – kazao je Giljača, dodavši kako sada više ne postoje razlozi zbog kojih izmjena prostornih planova ne bi bila moguća.

Gradski vijećnik Nikša Selmani kazao je kako očekuje da se na županijskoj razini dogode izmjene te da će onda u Gradskom vijeću pokrenuti pitanje izmjena Urbanističkog plana uređenja platoa Srđ.

– Javnost je svjesna s kolikom smo se upornošću spremni boriti za ono što smatramo da je ispravno, na kraju krajeva, za ono za što je preko 10 tisuća građana Dubrovnika glasalo na referendumu. Vjerujte mi, ako bude potrebno i deset godina da se stvari izmjene i da bude pravilne, mi ćemo ustrajati. Svakako ću inzistirati da se pokrene točka izmijene UPU-a i da konačno građani dobiju Srđ uređen na način na koji zaslužuju.

Capor je dodatno pojasnio zašto istjecanje lokacijske dozvole smatraju “veselom viješću”.

– Postoji 370 milijuna razloga zašto svi građani Dubrovnika i Republike Hrvatske trebaju biti presretni da građani i javne tvrtke, grad Dubrovnik neće plaćati iznos za izgradnju komunalne infrastrukture kakav je bio predviđen projektom golfa na Srđu. Jako je važno da je sad taj iznos koji nam je prijeko potreban zbog COVID krize ušteđen zahvaljujući radu civilnog društva, aktivnih građana koji su se aktivirali u političkom životu Dubrovnika. U jednom smo navratu već uspjeli postići da se ukinu nezakonite izmjene plana, lokacijska dozvola i Studija utjecaja na okoliš. To su postigle udruge civilnog društva. U situaciju u kojoj se nalazimo, građani su dokazali da mogu ispraviti sve pogreške koje su u posljednjih 15 godina napravile političke elite i tvrtka Razvoj golf. Uspjeli smo sačuvati javni interes i javna sredstva koja su nam u ovom trenutku prijeko potrebna. Srđ je stvarno naš!

Marko Giljača negativan odgovor župana Dobroslavića iznesen na posljednjoj Županijskoj skupštini po pitanju smanjenja obuhvata golfa na Srđu, komentira na sljedeći način:

-U tom trenutku, župan Dobroslavić, vjerojatno iz samo njemu znanih politički razloga nije mogao drugačije odgovoriti. Međutim u gradskoj vijećnici slušali smo slične odgovore i svi su nam se čudili zašto smo još optimistični. Mi znamo da ta odluka može biti i priželjkujemo da se donese konsenzusom. Ona treba biti donesena u trenutku kad je svi budu spremni podržati. Nećemo odustati, čekat ćemo taj trenutak. I dalje ćemo biti uporni. Vjerujemo da je taj trenutak došao sad. Razvoj golf ne posjeduje više plansku dokumentaciju po kojoj mi mogao započeti s radovima. Mislim da je ovo sretna vijest za nas. Volio bih da imamo podršku svih, a realno imamo je u manjini unutar skupštine. Treba vidjeti kako će se postaviti većina. Odluka je na županu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić