34.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU OPTIMISTIČAN: Zasad ništa od zaduživanja

PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU OPTIMISTIČAN: Zasad ništa od zaduživanja

Gradonačelnik Mato Franković predstavio je u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika proračun za 2021. godinu. On bi, prema projekcijama trebao iznositi 579 milijuna kuna, a prema riječima gradonačelnika, proračun je realan, razvojan i orijentiran prema povećanju kvalitete života svim sugrađanima. Dodao je kako smatra da bi proračun mogao biti i veći, ali se išlo s konzervativnijim proračunom, a onda ga rebalansirati ako to bude potrebno.

-Moram prvotno reći kako je proračun izbalansiran, istovremeno sadrži i svoju razvojnu komponentu, nastavlja se kontinuitet projekata i programa prethodno započetih u godinama prije 2021. Ujedno predstavlja odgovorno, transparentno financiranje svih ciljanih skupina Grada Dubrovnika. Kada govorimo o brojkama proračun u 2021. iznosi 579. 335,780,00 kuna. Na proračunske korisnike izdvaja se iznos od 81.902,100,00 kuna, a proračun bez proračunskih korisnika iznosi 497.433,680,00 kuna. Vrlo često se postavlja što su i tko su to proračunski korisnici. To su i muzeji i Javna vatrogasna postrojba, sve ustanove koje su sastavnice Grada Dubrovnika, a koje mi odnedavno moramo voditi kao dio proračuna jer su se te obveze prethodnih godina vodile odvojeno, odnosno njihova sredstva – rekao je uvodno gradonačelnik Mato Franković na predstavljanju proračuna za 2021.

Proračun Grada Dubrovnika je kroz godine rastao, a ove godine je zbog pandemije proračun smanjen. Promatrajući kroz godine, otkako je dužnost gradonačelnika preuzeo Mato Franković, 2017. proračun je iznosio 432 milijuna kuna, 2018. – 575 milijuna kuna, 2019. – 741 milijun kuna, 2020. – 769 milijuna kuna – rebalans 629 milijuna kuna, dok je projekcija proračuna za 2021. godinu – 579 milijuna kuna.

-To je realna projekcija s obzirom na okolnosti koje se događaju na svjetskim financijskim tržištima, istovremeno očekujemo početak turističke sezone u 2021., ali ne onakvu kakva je bila 2019. Razlog rasta proračuna kroz godine nije samo u rješavanju brojnih problema gdje smo riješili odnos s Društvom prijatelja dubrovačkih starina, kao i riješeno pitanje odnosa sa žičarom, gdje uredno naplaćujemo koncesijsku naknadu, glavni razlog rasta proračuna je iskorištenost Europskih fondova. Više puta smo isticali važnost korištenja Europskih fondova kao glavni izvor financiranja, brojnih i velikih kapitalnih projekata Grada Dubrovnika. Ova Gradska uprava će na kraju svog mandata zabilježiti više od milijardu kuna ugovorenih projekata, što čini čak dva proračuna Grada Dubrovnika – rekao je Franković.

Što se tiče 2021., gradonačelnik je istaknuo kako su se pripremili posebno u pogledu projekta Resilience and recovery gdje su brojne projekte kako kaže, doveli do građevinske dozvole kako bi takve projekte prijavili na ovaj program financiranja.

-Siguran sam da će u konačnici, na kraju 2021. ovaj iznos od 579 milijuna kuna biti puno veći. Za projekt Resilience and recovery smo pripremili azil za životinje, dom za beskućnike, dom umirovljenika ispod Opće bolnice, škola u Mokošici, vrtić Pčelica, cesta Tamarić u Mokošici, stanovi Solitudo i sportska dvorana. Ovi projekti će sigurno u prvoj polovici 2021. imati građevinsku dozvolu, a vrijedni su 636 milijuna kuna – rekao je Franković.

Gledajući po Upravnim odjelima Grada Dubrovnika Franković je spomenuo neke od važnijih projekata koji se nastavljaju u 2021, a to su: projekt parka Gradac, cesta zgrade HRVI dubrovački POS (dubrovačka stanogradnja), izgradnja groblja na Dupcu, cesta Most dr. Franja Tuđmana – Osojnik, Lapadska obala, zgrade u Solitudu, javna rasvjeta Stara Mokošica, dvorana Gladijatori (Gospino polje), dom umirovljenika ispod OB, nova škola u Ulici Ilije Sarake, Hotel Stadion, produženi boravak, dar za novorođeno dijete, sufinanciranje obrazovnih materijala, financiranje nabavke udžbenika za srednje škole, stipendije i krediti za školovanje, subvencija najma stana, javne potrebe u športu, zdravstveni nadstandard, planiraju se i dva izvlaštenja cesta, nastavit će s ei s financiranje HGSS-a, stanovi za hrvatske vojne invalide, pomoć zakupcima poslovnih prostora i javnih površina.

Nadalje, proračun Upravnog odjela za urbanizam će, kako je najavio gradonačelnik u budućnosti puniti novinske stupce u 2021., nakon što se donesu ciljane izmjene prostornog plana do kraja ove godine. Donijet će se i UPU za Gruški akvatorij, za Mali Zaton, Jakljan, UPU Koločep te UPU Nuncijata.

Što se tiče proračuna Upravnog odjela za kulturu i baštinu, nastavit će se s redovnim financiranjem Zavoda za obnovu Dubrovnika (dva i pol milijuna kuna), Dubrovačke ljetne igre (milijun kuna), Dubrovačka kartica (milijun i 425 tisuća kuna), javne potrebe u kulturi (650 tisuća kuna), te ustanove u kulturi (57 milijuna kuna).

Franković je u sklopu Odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu najavio projekt vrijedan 14 milijuna kuna, a koji se odnosi na kompletnu rekonstrukciju javne rasvjete na području Grada Dubrovnika te uvođenje led tehnologije. Na taj način bi se računi za javnu rasvjetu smanjili s četiri milijuna kuna na dva milijuna.

U proračunu Upravnog odjela za promet planira se već početkom sljedeće godine sanacija Ulice Vladka Mačeka i Ulica kralja Tomislava. Postavit će se u suradnju s MUP-om, kamere za nadzor brzine u Rožatu, umjesto usporivača prometa. Sanirat će se most Ombla, a u sljedećoj godini planiraju se i brojne legalizacije cesta.

Što se tiče proračuna Upravnog odjela za turizam, gradonačelnik je kazao kako će se nastaviti potpore tradicijskim obrtima, održavanje pomorskog dobra i plaža, kulturni programi i manifestacije, poboljšanje turističke sezone grada i poticaji za produljenje sezone. Gradonačelnik se nada kako će sljedeće godine biti sve uredu te kako će se uspjeti održati Zimski festival za koji se planira izdvojiti 300 tisuća kuna.

Na pitanje koji su to možebitni gubitnici u proračunu, Franković je kazao kako nema gubitnika te kako je proračun samo smanjio broj projekata u koje se planiralo krenuti u idućoj godini. -Svi ti projekti će čekati financiranje Europskih fondova, i tu vidimo našu veliku mogućnost. Moram reći kako rijetko koja jedinica lokalne samouprave ima ovoliki broj pripremljenih projekata s građevinskim dozvolama – kazao je Franković.

Dodao je kako se manjak na računu Grada Dubrovnika nije dogodio te kako se kako rade sve kako ne bi došlo do toga.

-Međutim, moramo biti realni da se tako što može dogoditi, zato jer mi u ovome trenutku imamo nenaplaćene komunalne naknade u iznosu od 49 milijuna kuna, a ostalo je još dva mjeseca do kraja godine. Teško je vjerovati da mi to možemo naplatiti, sigurno će se to nekada u budućim periodima naplatiti, ali moramo biti svjesni da su brojni naši sugrađani sada na iznosu od četiri tisuće kuna mjesečno. Ne želimo dodatno opterećivati naše sugrađane, Grad to treba izdržati.

Posebno je zadovoljan funkcioniranjem dviju gradskih tvrtki, Libertasa i Čistoće. -Danas stoje šest puta bolje nego što su stajale 2017. godine kada smo tek sve to preuzeli, i jedna i druga su jako likvidne. Naravno puno nam tu pomaže činjenica da je Vlada odlučila i ta društva uključiti u program sufinanciranja djelatnika – rekao je.

Grad Dubrovnik je trenutno kako je kazao Franković, u blagom plusu, a kada bi platili sve pristigle račune onda bi ušli u minus.

-Moram reći kako se ovdje dogodila jedna praznina, u trenutku kada smo na Gradskom vijeću izglasali kredit još nismo došli do onoga stanja u kojemu Vlada treba dati suglasnost na kredit. To se dogodilo jer su se brojne jedinice lokalne samouprave zaduživale, i Vlada je premašila onaj svoj limit od tri posto koliko može dati suglasnost na zaduženja. Novim rebalansom proračuna Vlade RH je taj limit povećan, i u dogovoru s ministrom Marićem očekujemo izglasavanje rebalansa sutra, i onda očekujemo u idućih desetak dana da će Vlada staviti na sjednicu suglasnost za kreditno zaduženje Grada Dubrovnika. U tom trenutku se refinanciraju svi projekti koje je Grad Dubrovnik već platio, u iznosu od 35 milijuna kuna i samim time Grad Dubrovnik na svoj račun odmah dobiva natrag tih 35 milijuna kuna i postaje likvidan – kazao je gradonačelnik Mato Franković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA