30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaPROMOCIJA Panta rei, knjiga koja nam potiče empatiju prema osobama s poremećajem...

PROMOCIJA Panta rei, knjiga koja nam potiče empatiju prema osobama s poremećajem osobnosti

Ivana Bulat predstavit će psihološki roman Panta rei u petak, 26. svibnja 2023. u 19:30 u Narodnoj knjižnici Grad (Od puča 6). Predstavljanje je organizirano u suradnji s Udrugom Lukjernica, a u okviru Europskog tjedna mentalnog zdravlja kojemu je cilj podizanje svijesti i poticanje zajednice na promišljanje i poboljšanje razumijevanja mentalnog zdravlja.

U romanu pisanom u prvom licu, autorica opisuje tijek borbe i tijek misli osobe s poremećajem osobnosti, a svoj roman, posvećuje svim ranjenima na putu iscjeljenja, svjesna potrebe, ali i mogućnosti ostvarivanja istoga. Panta rei pruža čitatelju mogućnost „obući cipele“ osobe s poremećajem osobnosti i svijet pogledati iz perspektive drugoga i različitoga. Ovaj roman ukazuje i na važnu odliku književnoga teksta, a to je širenje svjesnosti i poticanje empatije prema različitome, te destigmatizaciji, u ovom slučaju, osoba s teškoćama u području mentalnog zdravlja.

Ivana Bulat, uz svoje prvo zvanje magistre ekonomije, postigla je i zvanje praktičarke tjelesno orijentirane psihoterapije i terapeutica je pod supervizijom. Ovom će prilikom, uz predstavljanje knjige, u interakciji s publikom govoriti i o procesu INDIVIDUACIJE – kao putu osobne samorealizacije.

„O raspadima glavnoga lika ne govori patetično, već s dosta objektivnosti, a psihološke oluje i tjelesne senzacije opisuje prilično detaljno. U rečenicama, koje idu od običnih, opisnih, do filozofskih, gotovo metafizičkih, prepoznaje se sva bol i sluđenost glavnoga lika, strahovi i neizvjesnosti, životna pitanja koja si je gotovo svaka osoba, neurotipična ili ne, postavila bar jednom u životu. Ako i nije dosad, postavit će.“ (Lektorica Marina Čilić, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i knjižničarka)

*

To Jedno, koje sam uvijek tražila, nisam našla i mislim da ga nikada neću naći. Nisam jedna od onih sretnih koji ga mogu imati. Jer to Jedno u meni ne živi. Ako i živi, ima bezbroj lica. I zato nije Jedno koje tražim.

*

Koliko se sjećam, oduvijek postojimo nas dvije i obje se nalazimo u toliko boja i tonova da se i same iznenadimo kad otkrijemo neke nove. Znam da ona postoji jako dugo i da je postojala prije mene, jer mi moja logika nalaže da je moralo biti tako. Ja sam nastala kasnije iz jednostavnog razloga: da ona može preživjeti.

*

Koliko god riječi bile moćne, negdje postoji granica kad više ne djeluju. Najdublje emocije nalaze se izvan tih granica. (Iz romana Panta Rei)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA