19.8 C
Dubrovnik
Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiPROJEKTI GRADA: Objavljen Javni poziv za realizaciju Arene Dubrovnik, započelo pripajanje ...

PROJEKTI GRADA: Objavljen Javni poziv za realizaciju Arene Dubrovnik, započelo pripajanje TUP-a društvu UTD Ragusa, započinju radovi na Čingriji

I ovoga petka donosimo pregled aktivnosti i infrastrukturnih projekata Grada Dubrovnika.

VRIJEDNA GRADSKA IMOVINA U FUNKCIJI OBRAZOVANJA: Započinju radovi na Vili Čingriji

Grad Dubrovnik nastavlja s oplemenjivanjem imovine u gradskom vlasništvu stavljajući je u javnu funkciju, štiteći time interese Grada i građana. Tako Vila Čingrija uskoro postaje Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, čime će se realizirati vizija gradske uprave o vili kao društveno korisnom prostoru javnog i obrazovnog karaktera.

Gradonačelnik Mato Franković nazočio je danas potpisivanju Ugovora o izvođenju radova na rekonstrukciji, obnovi i prilagodbi Vile Čingrija, koju je Grad Dubrovnik kao vlasnik ustupio Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Nositelj projekta je Turističko-ugostiteljska škola Dubrovnik, dok je županija partner na projektu koji se financira EU sredstvima.

”Veliko mi je zadovoljstvo što Vila Čingrija kreće u rekonstrukciju jer kada smo je 2018. kupili od RH rekli smo da će njezina namjena biti javna iako tada još uvijek nije bilo ni naznake da će biti mjesto na kojem ćemo stvarati kadrove izvrsnosti u ugostiteljstvu. Ponosan sam na činjenicu da smo, osim toga što smo stekli ovu vrijednu imovinu, došli i do toga da se danas potpisuje ugovor s izvođačem i ide korak dalje u realizaciji ovog projekta. Čestitam Županiji i Školi i svima uključenim u projekt  što su omogućili da se nešto tako značajno realizira u našem gradu. Više smo puta govorili koliko je bitno stvarati jake kadrove u turizmu, ljude koji će voditi dubrovački turizam, ljude koji će raditi razliku, koji će podizati kvalitetu pružene usluge, a to će se omogućiti kroz ovaj projekt. Ovaj spoj obnove spomeničke baštine s novim duhom kvalitete razvoja novih kadrova u turizmu – to je jedna sjajna simbioza”, rekao je u ovoj prigodi gradonačelnik Franković.

Ukupan projekt centra izvrsnosti vrijedan je 103 milijuna kuna, a njegovom realizacijom Dubrovnik, kao svjetska turistička destinacija, generirat će najbolji i najkvalitetniji ljudski potencijal u turističko-ugostiteljskom segmentu gastronomije.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija potpisali su u rujnu 2019. Ugovor o zakupu kompleksa Vile Čingrija na vrijeme od 10 godina, dok ga je Županija u podzakup ustupila Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik, također na rok od 10 godina, a sve s ciljem uspostave budućeg Regionalnog centra.

Danas potpisan ugovor je vrijedan 11,46 milijuna kuna, a potpisali su ga ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina i direktor tvrtke TEXO GRADNJA d.o.o. Pero Račić. 

U Solitudu postavljeni skalini za slabije pokretljive osobe

Kako bi olakšao pristup moru slabije pokretljivim osobama, Grad Dubrovnik je postavio skaline kraj Ronilačkog kluba Dubrovnik u Solitudu. Navedeno je realizirano na traženje građana, a skaline su izrađene prema uputama specijalne bolnice Kalos te se planiraju postaviti još jedne u Zatonu.

Podsjetimo, za ovu kupališnu sezonu nabavljena su i dva nova liftera za osobe s invaliditetom i teško pokretljive osobe, od kojih je jedan postavljen na plaži u Donjem Čelu na Kalamoti, a drugi u Zatonu kod tamošnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Osim toga, postavljeni su i već prethodno nabavljeni lifteri na kupalištima Copacabana i Solitudo (Mandrač), na Lopudu, u Suđurđu na Šipanu te Zatonu Velikom.

ARENA DUBROVNIK Objavljen Javni poziv za iskaz interesa za realizaciju projekta nogometnog stadiona na Lapadu

Grad Dubrovnik objavio je danas Javni poziv za iskazivanje interesa za realizaciju projekta izgradnje nogometnog stadiona, s trgovačko-zabavnim i kulturnim sadržajima te podzemnim garažama u Lapadu ”Arena Dubrovnik”, na temelju Zaključka Gradskog vijeća Grada Dubrovnika iz srpnja ove godine.

Objava ovog Poziva za Grad Dubrovnik ne predstavlja obvezu prema zainteresiranim osobama, već mu je svrha informiranje te da Grad utvrdi postoje li zainteresirane osobe za realizaciju ovog projekta kako bi pristupio daljnjem provođenju formalne procedure provedbe projekta ”Arena Dubrovnik” na mjestu postojećeg gradskog stadiona na Lapadu.

Uz multifunkcionalnu sportsku dvoranu u Gospinom polju, Arena Dubrovnik uvelike će unaprijediti sportsku infrastrukturu Grada Dubrovnika te obilježiti razvojnu budućnost dubrovačkog sporta i pozicionirati Grad na međunarodnoj mapi kao destinaciju pogodnu za organizaciju najvećih međunarodnih natjecanja.

Ovi projekti predstavljaju još jedan korak u daljnjem razvoju sporta i sportske infrastrukture nakon niza ulaganja u sportske objekte koje je ova gradska uprava provela u posljednjih pet godina, a među kojima se ističu obnovljena zgrada Jugovog bazena u Gružu, nogometni teren i dvorana za borilačke sportove u Gospinom polju, judo dvorana u Mokošici, prostori za jedriličare i energetska obnove školskih dvorana.

Prema predmetnom Javnom pozivu definirano je da projekt Arena Dubrovnik mora uključiti izgradnju nogometnog stadiona s hibridnom travom kapaciteta 4500 natkrivenih sjedećih mjesta koji zadovoljava stopostotne standarde HNS-a, UEFA-e i FIFE-a za odigravanje međunarodnih utakmica te izgradnju prostora za parkiranje – podzemne garaže na više etaža s parkirnim mjestima u zatvorenoj i otvorenoj garaži, a može uključiti i izgradnju trgovačko-zabavno-kulturnog centra s trgovačkim, ugostiteljskim i uslužnim prostorima, raznim zabavnim sadržajima javne namjene i drugim kompatibilnim popratnim sadržajima.

Zainteresirane osobe svoj iskaz interesa u obliku pisma namjere mogu dostaviti najkasnije u roku od 45 dana od dana objave ovog Javnog poziva, odnosno do 13. listopada 2022. Uz ostalu dokumentaciju potrebno je dostaviti i sažetak investicijskog projekta ”Arena Dubrovnik” s opisom što se namjerava graditi, okvirnom procjenom troškova ulaganja, brojem novozaposlenih osoba,  sadržaja koji bi mogli biti smješteni u objektu te predviđenim rokovima završetka projekta.

JAVNI POZIV ZA ISKAZIVANJE INTERESA ZA REALIZACIJU PROJEKTA IZGRADNJE NOGOMETNOG STADIONA, S TRGOVAČKO-ZABAVNIM I KULTURNIM SADRŽAJIMA TE PODZEMNIM GARAŽAMA U LAPADU ”ARENA DUBROVNIK”

Dubrovnik u EU katalogu najboljih praksi održivog turizma na Mediteranu

Među osam primjera najboljih praksi održivog turizma u mediteranskim destinacijama uvršten je i Dubrovnik. U katalogu nastalom u okviru projekta Interreg MED programa Europske unije prikazan je niz primjera i dobrih praksi Zajednice održivog turizma s konkretnim rezultatima, koje su uspješno ugrađene u lokalne, regionalne ili državne politike na Mediteranu.

Govoreći za ovo izdanje o iskustvima Dubrovnika, zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić, istaknula je bolje upravljanje destinacijom kao ključnu promjenu, suradnju s CLIA-om i Lučkom upravom Dubrovnik, ograničavanje broja cruisera u luci istovremeno na dva te niz poduzetih mjera, poput osiguravanje parkinga isključivo za stanovnike, smanjenje broja stolova na javnim površinama, Smart City rješenja poput aplikacije Dubrovnik visitors s kalendarom koji upućuje na najbolje vrijeme za posjetu povijesnoj jezgri. Sve ovo, uz ostale mjere koje se provode, omogućuje održiv turistički razvoj Dubrovnika i osigurava bolju kvalitetu života svojim stanovnicima.

Destinacije istaknute u katalogu bile su dio projekata unutar Interreg MED Zajednice održivog turizma, zahvaljujući čemu su uspjele razvijati neka od rješenja i raditi na svojoj održivosti. Partner na dva projekta – Herit Data i S.LI.DES, bila je Dubrovačka razvojna agencija DURA. Oba ova projekta imala su za cilj razviti održivo i odgovorno upravljanje turizmom usmjereno prema kulturnom naslijeđu, uz primjenu pametnih tehnologija i inovativnosti u alatima za upravljanje.

Gradonačelnik Franković čestitao Elli Majstorović

U povodu velikog uspjeha na na Eurobasketu za kadetkinje, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku Elli Majstorović.

Prenosimo je u cijelosti.

Draga Ella,

čestitam ti od srca u ime Grada Dubrovnika i svoje osobno na zaista zavidnom uspjehu kojeg si ostvarila na Eurobasketu za kadetkinje igrajući za hrvatsku reprezentaciju. Brončana medalja na tako prestižnom natjecanju je velika stvar za žensku košarku, dok tvoja postignuća još jednom potvrđuju da se neumoran trud i usmjerenost ka cilju isplate.

Kao i uvijek, ostavila si svoje srce na parketu, a statistika to najbolje pokazuje: prvi asistent prvenstva, treći strijelac i drugi skakač Hrvatske, treća po minutaži na čitavom Eurobasketu. Sa samo 16 godina nižeš ovako fantastične rezultate i baš zbog toga za tebe vrijedi ona uzrečica: samo nebo je granica!

Želim ti da izvanrednom igrom nastaviš promovirati sport i svoj Grad koji je ponosan na tvoje uspjehe.

S poštovanjem,

Gradonačelnik Mato Franković

Gradonačelnik Franković održao sastanak s direktoricom društva TUP d.d. Marijom Šimunović

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin održali su danas sastanak s direktoricom društva TUP d.d. Marijom Šimunović.

Direktorica Šimunović izvijestila je gradonačelnika o aktivnostima poduzetima od strateške kupnje društva TUP d.d. u ožujku ove godine kojim je Grad postao vlasnik iznimno vrijednog prostora u kojem su planirani brojni javni sadržaji. Istaknula je kako je započeo proces pripajanja društva TUP d.d. društvu UTD Ragusa d.d.

Izrađena je arhitektonska snimka izvedenog stanja zgrada u Gružu i Knežici te je u tijeku revizija svih ugovora s postojećim zakupcima poslovnih prostora, s ciljem postizanja financijske samoodrživosti Društva. Na temelju rezultata revizije, slobodni prostori stavit će se u funkciju gradskih tvrtki, društava i kulturnih institucija.

Jedan od prvih koraka po preuzimanju prostora u Gružu bilo je uklanjanje onečišćenja, odnosno azbesta i grafitne prašine nastale nakon godina u kojima se u TUP-u odvijala proizvodnja. Ideja za ovaj dio pogona je transformacija proizvodnih pogona TUP-a u urbano tkivo te regeneracija prostora korištenjem održivih materijala u procesu obnove.

U sklopu EU projekta „Novi europski Bauhaus“, projektom „Revitalizacija TUP-a“ Gradu se osiguravaju tehnički kapaciteti kako bi se formiranjem interdisciplinarnog tima, uključujući stručnjake društveno-humanističke, gospodarske, tehničke, pravne i ekonomske struke, formirao održivi model „novog gradskog kulturno – društvenog inkubatora“. Europska komisija je odabrala ovaj projekt kao jedan od 20 najboljih projekta u Europi.

Posjetimo, kupnjom dionica UTD Ragusa d.d. Grad Dubrovnik je ispunio preduvjet za daljnje strateške korake u stjecanju vrijedne imovine kojom će u konačnici štititi interese građana. Uz preuzimanje većinskog vlasništva nad Lukom Dubrovnik, stjecanje vlasništva nad TUP-om d.d. na značajnoj lokaciji ima stratešku ulogu u budućem razvoju Grada Dubrovnika, ponajprije u kontekstu planiranog intermodalnog urbanog  centra Grada Dubrovnika na prostoru od Batahovine do Robne kuće Minčeta koji će obuhvatiti i novi cruise terminal za goste na kružnim putovanjima.

Na poziv OWHC-a i grada Quebeca gradonačelnik Franković sudjelovat će na svjetskom kongresu povijesnih gradova u Quebecu

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž, na poziv grada Quebeca i organizacije OWHC, od 6. do 10. rujna sudjelovat će na 16. Svjetskom kongresu Organizacije gradova svjetske baštine (OWHC) u Kanadi. Sve troškove putovanja gradonačelnika i dio troškova putovanja pročelnice Raguž snose organizatori, grad Quebec i OWHC.

Gradonačelnik Franković predsjedat će Generalnom skupštinom OWHC-a na kojoj će biti predstavljeni rezultati rada 2019.-2022. te kandidati za novo vodstvo organizacije. U četvrtak, na Dan solidarnosti gradova svjetske baštine, gradonačelnik će predstaviti iskustva projekta Poštujmo Grad kao i plan za nastavak razvoja održivog turizma grada Dubrovnika. 

Uz nastavak simpozija u petak, završetkom radnog dijela programa predviđen je izbor novog predsjednika OWHC-a, usvajanje Akcijskog plana OWHC 2022.-2024. i izbor grada domaćina za kongres 2024. 

U popodnevnim satima istog dana održat će se akademija kanadskog zračnog prijevoznika Air Transat koji održava direktnu liniju Zagreb – Montreal i obratno, u sklopu koje će se gradonačelnik Franković susresti s komercijalnom direktoricom avioprijevoznika. Jedna od tema bit će produljenje sezone letenja Air Transata i na zimske mjesece, s obzirom na strateški cilj Grada, a to je cjelogodišnji održivi turizam.

U subotu 10. rujna u na poziv gradonačelnika Quebeca gradonačelnik Franković bit će jedan od panelista uz gradonačelnika Bruxellesa, Beča i Bordeauxa na teme stambene problematike i izazova mobilnosti.

Grad Dubrovnik se uključuje u projekt Sportske lige za djecu s teškoćama u razvoju

Na poziv udruge “Akademija zdravog življenja” Grad Dubrovnik uključio se u projekt Sportske lige za djecu s teškoćama u razvoju, Special Power League. Liga je osnovana 2018. godine, a ubrzo su joj se pridružili Hrvatski nogometni savez, Hrvatski rukometni savez, brojni hrvatski nogometni i rukometni klubovi, kao i udruge koje skrbe o djeci s teškoćama u razvoju. Ambasador joj je hrvatski nogometni reprezentativac Mateo Kovačić, čija zaklada snažno podupire ovaj projekt.

Osnovni je cilj projekta integracija u društvo djece s teškoćama u razvoju kroz kontinuirano bavljenje sportskim aktivnostima, a dodatna dobrobit poboljšanje motoričkih i kognitivnih kapaciteta te druženje i stvaranje novih prijateljstava kroz igru i sport, neovisno o vrsti i stupnju fizičkih i intelektualnih teškoća.

Želeći dobiti što širu sliku o potrebama i afinitetima djece s teškoćama s područja grada Dubrovnika za bavljenje sportskim aktivnostima, Grad Dubrovnik je za suradnju zamolio predsjednicu udruge “Poseban prijatelj” Dženitu Lazarević, koja je pripremila i objavila anketni upitnik na koji se mogu javiti svi zainteresirani za uključivanje u ovaj projekt. Upitnik se do 10. rujna može naći na poveznici: UPITNIK

Rezultati dobiveni ovim upitnikom koristit će se za formiranje nogometnog tima koji će se uključiti u Sportsku ligu za djecu s teškoćama u razvoju – Special Power League, ali i kao podloga za pripremu Programa javnih potreba u športu za osobe s invaliditetom. Naime, Grad Dubrovnik je kao prvi grad u Republici Hrvatskoj u svom proračunu izdvojio zasebnu stavku za sport osoba s invaliditetom u visini od 250 tisuća kuna i upravo je u tijeku javni poziv za predlaganje programa za ovu godinu. Glavne stavke Programa javnih potreba u  športu za osobe s invaliditetom su:

– potpora perspektivnim mladim sportašima s invaliditetom,

– sufinanciranje nabavke sportskih rekvizita  i opreme,

– sufinanciranje stručnog rada sa sportašima s invaliditetom

– natjecateljski program sportaša s invaliditetom  te

– potpora organizacije domaćih natjecanja.

Brončana košarkašica Ella Majstorović na prijemu kod gradonačelnika Frankovića

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić primili su danas mladu dubrovačku košarkašicu Ellu Majstorović koja je na Europskom prvenstvu u Portugalu sa Hrvatskom ženskom košarkaškom reprezentacijom (U16) osvojila brončanu medalju.

Ovom prigodom, gradonačelnik Franković uputio je čestitke mladoj košarkašici na izvanrednom uspjehu i odličju koji, kako je istaknuo, pokazuje koliko je uistinu sjajnih i nadarenih sportašica u gradu Dubrovniku. Posebno je pohvalio njezino osobno postignuće obzirom da je na ovom međunarodnom natjecanju,  košarkašica Majstorović proglašena prvim asistentom.

„Uspeti se na pobjedničko postolje na ovakvom jednom natjecanju visoke kategorije i pritom predstavljati naš Grad i Hrvatsku vjerujem da je poseban osjećaj vrijedan pamćenja. Svojim neumornim zalaganjem, treninzima, odricanjima i posvećenosti košarci dokazala si vlastite kvalitete. Stoga vjerujem kako je pred tobom blistava budućnost kako u onom ekipnom dijelu, ali i nastavku tvog osobnog profesionalnog razvoja. Čestitke u ovoj prilici želim uputiti mladoj ženskoj košarkaškoj reprezentaciji Hrvatske, klubu Ragusa, kao i vašem stručnom stožeru koji vas prati i motivira da budete najbolje.

Prijemu je nazočila i trenerica Ženskog košarkaškog kluba Ragusa Alma Majstorović koja je ovom prilikom zahvalila gradonačelniku na današnjem prijemu, prepoznavanju rezultata i pružanju podrške koja je, kako je dodala, od iznimne važnosti zbog daljnjeg napretka košarke na jugu zemlje. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA