28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiAKTIVNOSTI GRADA: dodjela potpore ženama poduzetnicama, nove mjere socijalnog programa

AKTIVNOSTI GRADA: dodjela potpore ženama poduzetnicama, nove mjere socijalnog programa

Uz obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja položeni vijenci na Boninovu i Vjetrenom mlinu

Uoči obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, predstavnici Grada Dubrovnika – pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović, pročelnica Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Antonela Svilarić i pročelnik Službe za unutarnju reviziju Ivan Bajić te predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica zapalili su svijeće i položili vijence kod Spomen obilježja Vjetreni mlin u Dubrovačkom primorju te potom i kod Spomen križa na gradskom groblju Boninovo.

Predstavnici Grada Dubrovnika prisjetili su u ovoj prigodi svih stradalih branitelja i brojnih civilnih žrtva koji su svoje živote položili na Oltar Domovine.

Počast i pijetet prema svim stradalima koji su svoje živote dali za obranu Republike Hrvatske u najtežim danima Domovinskog rata odali su i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije na čelu s županom Nikolom Dobroslavićem, predstavnici općine Dubrovačko primorje, Policijske uprave DNŽ, brojnih braniteljskih udruga s područja Grada i Županije te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Izaslanstvo Grada Dubrovnika položilo vijenac kod Spomen obilježja u Zatonu

U povodu proslave blagdan svetog Stjepana i uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Božo Benić i predsjednik Mjesnog odbora Zaton Emilio Puljizević danas su položili vijenac i zapalili svijeću kod Spomen obilježja u Zatonu, odajući na taj način počast svim poginulim braniteljima i civilima Domovinskog rata.

Izaslanstvo Grada Dubrovnika i okupljeni vjernici župe sv. Stjepana u Zatonu kao i prethodnih godina iskazali su pijetet posljednjim dubrovačkim civilnim žrtvama, nekadašnjem pripadniku 163. brigade HV-a Franu Goiću (24), Danijeli Spajić (25) i Orsatu Domaćinu (17), koji su 3. kolovoza 1995. godine nakon ispaljene granate od strane srpskog i crnogorskog agresora izgubili svoje živote, dok ih je troje (Romana Tomić, Lukša Pavličević i Nikša Matić ) u tom granatiranju teško ranjeno.

U spomen na sve nedužno stradale i poginule branitelje i civile služena je sveta misa u Crkvi svetog Stjepana

Gradonačelnik Franković na konferenciji o uvođenju eura

U organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije danas je u Studentskom domu održana konferencija na temu uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, na kojoj je sudjelovao gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Proces prilagodbe, ključne odredbe zakonodavnog okvira te način pripreme općina, gradova, županija i proračunskih korisnika uoči skorog uvođenje eura koji je prema službenim najavama Vlade Republike Hrvatske planiran za 1. siječnja 2023. godine ključne su teme o kojima su u ovoj prilici govorili i iznijeli vlastita promišljanja gradonačelnik Franković, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, pročelnica Upravnog odjela za financije Dubrovačko-neretvanske županije Dragica Stanić, glavna državna rizničarka Ministarstva financija Danijela Stepić te načelnice sektora Hana Zoričić i Ivana Žepić.

Gradonačelnik Franković izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja konferencije i zainteresiranosti velikog broja okupljenih predstavnika i zaposlenika institucija i ustanova s područja grada i županije.

„Pred nama je zahtjevan posao po pitanju prilagodbe cjelokupnog sustava kako na županijskoj razini tako i onoj lokalnoj. Međutim, ono što bi posebno istaknuo jest činjenica kako je godina u kojoj se nalazimo,  godina velikih uspjeha za Hrvatsku. Nakon realizacije izgradnje Pelješkog mosta i spajanja juga Hrvatske s maticom zemljom dobili smo i zeleno svjetlo za ulazak u eurozonu što predstavlja značajan iskorak integracije. Brojni smo globalnim izazovima danas okruženi, zapravo biti dio velike obitelji Europske unije istovremeno biti u monetarnom sustavu navedene zajednice je uistinu jako važno zbog financijske stabilnosti države i osnaživanja gospodarstva. Od 1. siječnja se stvari mijenjaju, stoga je na nama rješavanje zadatka kvalitetne i temeljite pripreme dokumenata i akata. Vjerujem da ćemo zajednički to uspjeti i u konačnici uvidjeti brojne benefite uvođenja eura kao službene valute“, naglasio je gradonačelnik.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić rekao je kako ovaj proces predstavlja pristupanje jednoj posebnoj monetarnoj politici čime se Hrvatska čvršće povezuje i pozicionira u zapadni svijet. Dodao je kako će sukladno rejtinzima euro donijeti broje pogodnosti Hrvatskoj, ali da je prije toga potrebna adekvatna priprema radi pravodobnog informiranja, izbjegavanja mogućih poteškoća i dilema u kojem snažnu ulogu imaju financijski stručnjaci kao i oni iz srodnih zanimanja.

Glavna državna rizničarka Stepić naglasila je kako je današnja konferencija od iznimne važnosti kako bi se svi dionici regionalne i lokalne samouprave pobliže upoznali i pripremili za operativno-tehničke aktivnosti koji će uslijediti prije samog ulaska u eurozonu.

„Ova inicijativa potaknuta od strane Dubrovačko neretvanske županije i Grada Dubrovnika te ostalih institucija i ustanova na ovom području zaista je hvalevrijedna. Prije svega omogućuje nam da maksimalno informiramo javnost o svim pitanjima, uputama i dvojbama vezanih za tehničke pripreme koje se trebaju provesti. Hvala vam na angažmanu i participativnosti u ovom izuzetno intenzivnom razdoblju prije samog uvođenja eura kao službene valute. Moram kazati kako će naša uloga biti vrlo bitna naročito u pogledu pružanja pomoći građanima u razdoblju tranzicijske prilagodbe. Uključenost dionika i dalje treba biti na visokoj razini“, kazala je u svom obraćanju glavna državna rizničarka Stepić.

Nakon uvodnih izlaganja uslijedio je radni dio konferencije u kojoj su detaljnije izneseni najvažniji segmenti Zakona o uvođenju eura kao službene valute odnosno pravila preračunavanja novčanih sredstava, mjere za zaštitu potoršaća te ostalih iznimki. Postupanje subjekata u sustavu proračuna u njihovim aktivnostima i prilagodbama koje ih očekuju u procesu zamjene hrvatske kune eurom naziv je kratkog predavanja koje se također održalo u Studentskom domu, a nakon čega su svi sudionici imali priliku postaviti pitanja u kontekstu navedenih tema.

Ponovno pokrenut program dodjele potpora ženama poduzetnicama, osigurano 200 tisuća kuna

Grad Dubrovnik raspisao je novi Javni poziv za dodjelu potpora ženama poduzetnicama. Program obuhvaća subjekte malog gospodarstva, trgovačka društva, obrte i OPG-ove u vlasništvu žena, državljanki Republike Hrvatske u privatnom vlasništvu (50% i više), a koji udovoljavaju uvjetima Javnog poziva.

Sredstva za provedbu osigurana su u Proračunu Grada Dubrovnika za 2022. godinu, u Upravnom odjelu za turizam, gospodarstvo i more u ukupnom iznosu od 200 tisuća kuna.

Podsjetimo, program dodjele potpora ženama poduzetnicama uveden je u 2018. godine, a sredstva za njegovu provedbu dvostruko su povećana 2019. godine, kada je u proračunu osigurano 200 umjesto 100 tisuća kuna. U 2019. godini, nakon provedenog javnog poziva, gradonačelnik Mato Franković uručio je 23 ugovora o potporama korisnicama programa, a isti je ove godine ponovno pokrenut nakon što je privremeno obustavljen uslijed korona krize.

Poslovne aktivnosti za koje se navedenim programom odobravaju sredstva podijeljene su u dvije kategorije. Prva obuhvaća inicijalne troškove opremanja poslovnog prostora, izrade poslovnog plana i konzultantske usluge, izradu web stranice te sufinanciranje troškova čuvanja djece poduzetnicama početnicama, dok su u drugoj kategoriji obuhvaćene inovacije uvedene u poslovne postupke.

Svi uvjeti i propozicije ovog Javnog poziva, informacije o načinu prijave i rokovima, potrebnoj dokumentaciji kao i sve ostale pojedinosti dostupne su u tekstu Poziva odnosno uz objavu istog na stranicama Grada Dubrovnika (Natječaji)  te na stranici nadležnog Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more.

U Orašcu održana komemoracija za tragično stradalog vatrogasca Gorana Komlenca, u Dubrovniku Dan žalosti

Komemoracija za tragično stradalog vatrogasca Gorana Komlenca održana je u utorak, 2. kolovoza u prostorima Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci, ispostavi Orašac. Od svog kolege oprostili su se dubrovački vatrogasci, pripadnici Javne vatrogasne postrojbe, ali i brojni gosti iz postrojbi diljem Hrvatske.

Pred službeni početak komemoracije ispred zgrade vatrogasnog doma postrojeni su pripadnici DVD-a Orašac te je izložena knjiga žalosti. Točno u 17 sati oglasile su sirene vatrogasnih vozila koje su označile početak komemoracije.

Nakon minute šutnje ožalošćenoj obitelji, prijateljima i kolegama tragično preminulog dubrovačkog vatrogasca obratili su glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković, župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Grada Dubrovnika, ujedno i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika, Mato Franković, zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika Stjepko Krilanović, zapovjednik ispostave Orašac Antonio Šarić i predstavnica Sindikata Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci Ana Mostahinić, dok se u ime obitelji i prijatelja od pokojnika oprostio Pero Zlošilo.

Pri svom obraćanju gradonačelnik Mato Franković izrazio je sućut obitelji stradalog vatrogasca te njegom kolegama istaknuvši da biti vatrogasac prvenstveno znači biti humanitarac. –„Biti plemenita osoba koja je svakog trenutka spremna na herojski čin, osoba koja je voljna ugroziti svoj život da bi spasila drugi, sačuvala imovinu i ljude, ljude koje ne mora niti poznavati. Biti vatrogasac znači biti prijatelj na kojega se uvijek možemo osloniti. Da je živio svoj poziv svjedočit će svi koji su Gorana poznavali bolje od mene, a posebno oni koji su s njim dijelili akcije spašavanja i gašenja požara. Bio je srčan, požrtvovan i neustrašiv, istinski profesionalac, vatrogasac s dvadesetjednogodišnjim iskustvom. Idem naprijed, među posljednjim su riječima koje je uputio svojim kolegama. Bio je jedan od najboljih“, rekao je između ostalog gradonačelnik.

„Goran Komlenac napustio nas je prerano. I ta će okolnost uvijek izazivati tugu i žaljenje, a mi ovdje prisežemo da ćemo njegovo ime i sjećanje na njega čuvati u svojim srcima i da nećemo dopustiti da njegov doprinos službi vatrogastva ostane nevrednovan“, zaključio je.

Pripadnik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci i član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Orašac Goran Komlenac smrtno je stradao 31. srpnja 2022. prilikom gašenja požara otvorenog prostora na području Orašca.

Zbog tragične pogibije Gorana Komlenca, gradonačelnik Franković proglasio je utorak, 2. kolovoza Danom žalosti u Dubrovniku.

Posljednji ispraćaj bit će na groblju Sv. Đurđa u Orašcu u 19 sati. Istodobno, vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva diljem Županije sirenama na vozilima i minutom šutnje odat će počast svome prerano preminulom kolegi.

Objavljen Javni poziv za iskazivanje interesa za program osposobljavanja njegovatelja/ica za starije i nemoćne osobe

Putem Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grad Dubrovnik i Dubrovačka razvojna agencija DURA objavili su Javni poziv za iskazivanje interesa za program osposobljavanja njegovatelja/ica za starije i nemoćne osobe.  Navedenim pozivom nastoji se uputiti apel zainteresiranim pojedincima da se uključe u program osposobljavanja s ciljem podizanja kvalitete života i skrbi za sugrađane treće životne dobi, a sve kako bi starije i nemoćne osobe (poglavito one koje žive u vlastitom domu) bile adekvatno i zdravstveno zbrinute.

Verificirani program osposobljavanja trajat će ukupno 65 dana, a obuhvaća nastavne cjeline: njega bolesnika, praktična nastava i praktični rad. Po uspješnom završetku programa polaznicima/cama će se izdati diploma i uvjerenje o osposobljavanju te će time steći zanimanje njegovatelj/ica. Troškove edukacije za koju će biti  proveden Javni poziv snosit će Grad Dubrovnik.

Prednosti u programu osposobljavanja imat će nezaposlene i dugotrajno nezaposlene osobe, osobe preko pedeset godina života te osobe koje imaju prijavljeno boravište/prebivalište na području Grada Dubrovnika.

U cilju što bolje pripreme i provedbe programa pozivaju se svi zainteresirani da svoj iskaz interesa dostave do 31. kolovoza 2022. godine na: drustvenedj@dubrovnik.hr .

Svi detaljni javnog poziva i uvjeti prijave dostupni su na sljedećoj poveznici – JAVNI POZIV za iskazivanje interesa za program osposobljavanja njegovatelja/ica za starije i nemoćne osobe.

U gradu Dubrovniku sve je više starijeg stanovništva o kojem treba adekvatno brinuti. Izgradnjom doma u Gružu i izgradnjom novog doma ispod Opće bolnice većinom će se zadovoljiti potrebe smještaja dubrovačkih umirovljenika, što je jedna od najvažnijih mjera ove gradske uprave usmjerenih na podizanje kvalitete života i skrbi za sugrađane treće životne dobi.

Predstavljen novi prijedlog Odluke o socijalnoj skrbi – do milijun kuna više za najranjivije skupine

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnik nadležnog Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić danas su u Velikoj vijećnici predstavili novi prijedlog Odluke o socijalnoj skrbi o kojoj će zainteresirana javnost imati priliku raspravljati na Javnom savjetovanju koje započinje u ponedjeljak 1. kolovoza 2022.  

Na predstavljanju su istaknute ključne stavke prijedloga Odluke o socijalnoj skrbi usmjerene prema korisnicima mjera socijalnog programa, za koje je u 2023. iz Proračuna prema prijedlogu predviđeno povećanje izdavanja, u iznosu od 750 tisuća do milijun kuna više nego u tekućoj godini.

Gradonačelnik Franković izdvojio je najvažnije stavke koje će dodatno poboljšati kvalitetu života najranjivijih skupina, a koje se u prvom redu odnose na povećanje cenzusa dodataka na mirovinu umirovljenicima kao i korisnicima prava na jednokratnu novčanu naknadu.

“Ono što na početku želim istaknuti u kontekstu financijskih efekata Odluke jest da će doći prvenstveno do povećanja dodataka našim umirovljenicima. Dakle, prijedlog Odluke sadrži povećanje mjesečnog novčanog iznosa dodatka na mirovinu s dosadašnjih 200 na 300 kuna. Također, iznimno je bitno i povećanje cenzusa za ostvarivanje mjesečnog dodatka. Cenzus mijenjamo sa 1.800 na dvije tisuće kuna, odnosno sa dvije tisuće i jedne kune na 2.200 kuna, to je onaj cenzus gdje se dobiva četristo kuna dva puta godišnje te u konačnici sa 2.201 na 2.500 kuna isto tako dva puta godišnje po tristo kuna. Umirovljenici čija mirovina sa svim dodatcima ne prelazi iznos od 2.000 kuna, a čije su socijalne prilike posebno otegotne sukladno sadržaju Odluke ostvaruju uvećani dodatak od 500 kuna”, istaknuo je gradonačelnik Franković u obrazloženju izmjena koje donosio novi prijedlog odluke.

Navedena Odluka sadržava i povećanja cenzusa unutar mjere „Pravo na jednokratnu novčanu pomoć“. Tako će za dvočlano kućanstvo doći do izmjena cenzusa s 2.800 kuna na 4.000 kuna. Za tročlano kućanstvo cenzus se povećava s 3.800 kuna na 5.200 kuna, dok se za obitelj s četiri člana cenzus mijenja s 5.200 na 6.500 kuna. Ako kućanstvo ima više od četiri člana, cenzus prihoda za svakog se člana povećava za 875 kuna, umjesto dosadašnjih 500 kuna.

“Ono što mi zapravo očekujemo nakon Javnog savjetovanja, rasprave i rješavanja eventualnih primjedbi jest usvajanje ove Odluke i onda naravno primjenu iste sukladno novim standardima i uvećanim financijskim primanjima nego što je to bilo u prošloj. Vjerujem da će u konačnici Odluka zaživjeti s predviđenim izmjenama Zakona. Mislim da će Grad Dubrovnik još jednom pokazati socijalnu osjetljivost prema najranjivijim socijalnim skupinama upravo zato i idemo u izmjenu Odluke”, zaključno je kazao gradonačelnik Franković.

Pročelnik Brčić detaljnije je opisao cjelokupni sadržaj Odluke kao i izmjene do kojih će doći, naglasivši kako je sukladno Zakonu u socijalnoj skrbi u tijeku revizija svih korisnika mjera socijalnog programa koje se prvenstveno odnosi na ispitivanje i provjeru prava i životnih standarda sadašnjih korisnika, ali i onih novih kojih trebaju ispuniti uvjete i odredbe kako bi u konačnici ostvarili pravo na primanje novčane naknade.  

Izmjene mjera predviđene Zakonom počet će se primjenjivati od 1. siječnja 2023., dok će nadstandard koji pruža Grad Dubrovnik ući u primjenu od 1. ožujka 2023. nakon usvajanja mjera Socijalnog programa za 2023. na Gradskom vijeću.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA