PROJEKTI GRADA: Javni natječaj UTD Ragusa, isplaćeni darovi za novoročenčad, uređuje se kolnik i kružni tok u Ulici dr. Vladka Mačeka …

Izabrani dobitnici javnih priznanja uz Festu sv. Vlaha i Dan Grada

Na temelju prijedloga Odbora za javna priznanja, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika, na svojoj 18. sjednici, odlučilo je o dodjeli javnih priznanja, koja se kao izraz javne pohvale dodjeljuju onima koji su svojim djelovanjem pridonijeli promicanju i ugledu Grada Dubrovnika.

Laureate su, nakon glasovanja vijećnica i vijećnika na zatvorenom dijelu sjednice, objavili predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, ujedno i potpredsjednik Odbora za javna priznanja te predsjednica tog odbora Olga Muratti.

Javna priznanja Grada Dubrovnika dodjeljuju se prigodom blagdana Svetoga Vlaha, ujedno Dana Grada Dubrovnika.

Javna priznanja „Nagrada Dubrovnika“ za 2022. godinu dodjeljuju se:

Lady Jadranki Beresford-Peirse, za iznimna postignuća u obnovi, zaštiti i promociji dubrovačke i hrvatske kulturne baštine;

Paulu Daviesu, za iznimni doprinos u promicanju povijesne istine o Domovinskom ratu;

Anti Deliji, za izniman doprinos sportu grada Dubrovnika;

Fredu i Phyllis Meurer, za dugogodišnji predani humanitarni rad, prijateljstvo i promociju Dubrovnika;

Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik, za izniman doprinos u razvoju turističkog obrazovanja u Dubrovniku. 

Nagrada Dubrovnika za životno djelo dodjeljuje se Josipu Pinu Trostmannu za iznimna umjetnička postignuća i dugogodišnji pedagoški rad.

Ove godine dodjeljuje se i javno priznanje „Počasni građanin Grada Dubrovnika“. Počasnim građaninom Grada Dubrovnika posmrtno se proglašava Francesco Cossiga za iznimne zasluge i značajne humanitarne aktivnosti za vrijeme Domovinskog rata. Franceco Cossiga bio je talijanski pravnik, pedagog i političar. U vrijeme početka Domovinskog rata bio je predsjednik Republike Italije (mandat mu je istekao u travnju 1992.).

OBAVIJEST Zvučni signalizatori za slabovidne osobe na semaforima trenutačno u kvaru, čeka se isporuka novih

Nakon što je jučer primijećeno da se ne čuje zvuk za slabovidne osobe na semaforima, odnosno pješačkim prijelazima u Lapadu i na Domu zdravlja, kontaktiran je izvođač radova na ovim semaforima te je utvrđeno kako je uređaj za zvuk u kvaru.  

Izvođač radova o tome je obavijestio proizvođača ove opreme, koja je pod garancijom, te će biti zamijenjena o njihovom trošku.

Naime, nakon što su novi semafori na Domu zdravlja i u Lapadu pušteni u rad, ovi zvučni signalizatori su uredno radili, no nakon nekoliko dana primijećen je kvar. Uređaji će biti zamijenjeni odmah po isporuci novih.

DAR ZA NOVOROĐENO DIJETE Isplaćeno 19.112 eura za 39 roditelja – korisnika navedene mjere

U okviru socijalnog programa i demografskih mjera Grada Dubrovnika provedena je nova isplata mjere „Dar za novorođeno dijete“ u iznosu od 19.112,14 eura koja je isplaćena 39 roditelja, a sve sukladno aktima koje je donijelo Gradsko vijeće Grada Dubrovnika.

Temeljem Odluke o ostvarivanju prava na dar za novorođeno dijete jednokratne potpore za novorođeno dijete iznose za prvo novorođeno dijete u obitelji 331,81 eura, za drugo 464,53 eura, za treće 663,61 eura te za svako daljnje dijete iznos se povećava za 331,81 eura. Visina stalne godišnje naknade za treće i svako daljnje dijete ukupno iznosi 4.459,49 eura te će se isplaćivati u jednakim godišnjim obrocima do navršene sedme godine života djeteta.

Pravo na dar za novorođeno dijete u iznosu od 1.327,23 eura priznaje se  roditeljima koji ispunjavaju uvjete navedene u Odluci, a koje imaju prijavljeno prebivalište na području Grada Dubrovnika, Elafita i Gornjih sela. 

Za demografsku mjeru „Stalna godišnja naknada za treće i svako daljnje novorođeno dijete“, Grad Dubrovnik od 2019. godine bilježi stalni porast novih korisnika, čime se mladim obiteljima nastoji osigurati visoka kvaliteta života te daljnji demografski prosperitet na jugu zemlje koji je prije svega oslonjen na kontinuirane subvencije, olakšice i potpore. Vrijedi podsjetiti kako sadašnja gradska uprava na godišnjoj razini za ovu namjenu izdvaja sveukupno 464.530,00 eura. 

UTD Ragusa provela javni natječaj, Nautika d.o.o. zakupac “Dubravke”

Trgovačko društvo UTD Ragusa d.d. provelo je javni natječaj o zakupu poslovnog prostora restorana „Dubravka“ na Pilama na vrijeme od pet godina. Na natječaj, koji je bio otvoren od 5. do 13. siječnja 2023. godine, prijavio se jedan ponuditelj i to tvrtka Nautika d.o.o. koja je trenutni zakupac prostora. Ponuđeni iznos zakupnine iznosi 41 tisuću eura, bez uključenog PDV-a.

Nakon pregleda dokumentacije, Povjerenstvo za provedbu javnog natječaja utvrdilo je da je pristigla ponuda potpuna, pravovremena i valjana ponuda te ispunjava sve uvjete propisane javnim natječajem.  Temeljem ocjene povjerenstva, Uprava društva UTD Ragusa d.d. donijela je odluku o odabiru te će u narednom razdoblju s tvrtkom Nautika d.o.o. sklopiti ugovor o zakupu prostora.

Nova vrata na Linđovom prostoru u palači Banac

Dovršeni su radovi zamjene dijela stolarije na palači Banac na Pločama i to na prizemnom prostoru kojeg koristi Folklorni ansambl Linđo.

Postojeća vrata su zbog dotrajalosti predstavljala opasnost po korisnike prostora, pa je izrađen projekt zamjene stolarije, a sve sukladno konzervatorskim smjernicama jer je palača Banac zaštićeni spomenik kulture.

Nova dvokrilna vrata izvedena su od ariša, u skladu s postojećim, poštujući sve zatečene tradicionalne detalje izvedbe uz dodavanje manjeg otvora (90×210 cm) u desnom dijelu na spoju drvenih vratnica.

Zavod za obnovu Dubrovnika je proveo nabavu i sklopio Ugovor o izvođenju radova s obrtom Proizvodnja stolarije „Mijović“. Stolarske radove, uz stručni i konzervatorski nadzor, izveo je Ivo Mijović.

Stanari dijela ulice Žrtava s Dakse odlučili – ulica ostaje pješačka zona, uz komunalno uređenje šetnice i parka

Nakon što su se u prethodnog mjeseca, u prosincu 2022. putem platforme Otvoreni grad izjasnili protiv prijedloga uređenja dijela ulice Žrtava s Dakse, stanovnicima ovog područja Lapada omogućeno je da na sastanku sa gradonačelnikom Grada Dubrovnika Matom Frankovićem i suradnicima, na  sastanku održanom u utorak u popodnevnim satima u Studentskom domu, u neposrednom razgovoru izraze svoja stajališta te time sami odluče kako će izgledati prostor ispred njihovog kućnog praga.

Usuglašen je zajednički stav kako će se ulica nastaviti koristiti za pješački promet kao i dosada, uz iznimku prolaska automobilima isključivo stanarima koji imaju osiguran parking na svojim parcelama. Područje će se asfaltirati, postaviti će se rubnjaci i nova javna rasvjeta, a parkiranje vozila u ulici neće biti dozvoljeno.

Gradski upravni odjel pristupit će izradi novog projektnog rješenja uređenja koje će potom biti predstavljeno stanarima ulice.

Sanacija obale na Bunici i plaži Bat u Zatonu

U sklopu aktivnosti redovnog održavanja pomorskog dobra, pristupa moru i javnim kupalištima, a koje spadaju u djelokrug rada Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more, završena je sanacija na plaži Bat u Zatonu.

Izvršeni su radovi sanacije i čišćenja platoa čime je povećana površina za kupanje te je uređen i očišćen park uz samu plažu.

Na Bunici je saniran (plombiran) mulić uz plažu te je izvršena rekonstrukcija potpornog kamenog zida uz cijelu dužinu plaže.

Izvršeni radovi su vrijednosti 20.091,74 eura (151.381,25 kuna).

Uređuje se asfaltni kolnik i kružni tok u Ulici dr. Vladka Mačeka

Sukladno godišnjem planu investicijskog održavanja i sanacije nerazvrstanih cesta na gradskom području u utorak su započeli radovi na sanaciji asfaltnog zastora kolnika u Ulici dr. Vladka Mačeka.

Predmetni radovi obuhvaćaju uklanjanje postojećeg asfaltnog zastora, korekciju kružnog raskrižja na dnu ulice i to tako da će se postojeće raskrižje ukloniti i izraditi novo te, u konačnici, asfaltiranje ulice u cjelini. Očekivano trajanje radova je tri tjedna, a dinamika izvođenja ovisit će o vremenskim uvjetima.

Sugrađani se pozivaju na prilagođavanje privremenoj  regulaciji prometa i pridržavanje znakova zabrane parkiranja na pojedinim dijelovima ulice, a koji će se postavljati na dionicama obuhvata radova sukladno dinamici izvođenja radova.

Ukupna vrijednost radova iznosi oko 800 tisuća kuna, a izvodi ih ugovorni izvođač radova na održavanju nerazvrstanih cesta u gradu Dubrovniku tvrtka Tehnogradnja d.o.o.

Prema najavama gradonačelnika Mata Frankovića prilikom predstavljanja i usvajanja Proračuna za 2023. godinu, upravo će u ovoj godini doći do pojačanog održavanja prometnica na gradskom području, a sanirat će se ukupna površina od oko 20 tisuća metara kvadratnih kolnika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.