31.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiProjekt Studentski dom danas je i službeno završen - dragi studenti, uživajte...

Projekt Studentski dom danas je i službeno završen – dragi studenti, uživajte u Dubrovniku

U Dubrovniku je danas održana završna konferencija EU projekta izgradnje studentskog dom, kojoj su uz predstavnike rektorskog zbora hrvatskih sveučilišta i ljudi koji su direktno bili uključeni u projekt, nazočili premijer Andrej Plenković, ministri Radovan Fucks i Josip Alardović te župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Na početku se prisutnim obratio ravnatelj dubrovačkog Studentskog centra i voditelj projekta Doma Marko Potrebica, koji je prije svih, zahvalio projektnom timu, koji je uz svoj redovni posao na Sveučilištu četiri godine vodio ovaj projekt. Zahvalio je i projektantima i izvođačima radova i svima koji su sudjelovali u projektu, u koji, kako kaže, mnogi nisu vjerovali. Potrebica je naglasio kako ovo nije kraj ulaganja u Dubrovnik – jako sveučilišno središte, te najavio kako će se na mjestu sadašnje “derutne” zgrade u dvorištu Doma, izgraditi prva studentska sportska dvorana.

“Dragi studenti, uživajte u studiranju u Dubrovniku”, poručio je Potrebica zadovoljno na kraju svog govora, kojemu je prethodio informativni film o pripremi i realizaciji Studentskog doma u Dubrovniku.

Rektor dubrovačkog sveučilišta Nikša Burum istaknuo važnost ovog doma za rad sveučilišta, osobito za daljnji razvoj međunarodne suradnje.

“Osim što smo trajno riješili problem prehrane i smještaja za studente koji su Dubrovnik izabrali za mjesto akademskog obrazovanja, ovaj nam prostor omogućava ozbiljan iskorak u međunarodnoj suradnji i pozicioniranje u europskom i svjetskom obrazovnom prostoru”, kazao je rektor, dodajući kako i sad u doba pandemije u domu borave strani studenti na razmjeni.

Podsjetio je i kako je 2017. “mnogo njih odustalo” od ovog projekta, ali ne i on, i tada formirani projektni tim.

Prisutnima se obratio zahvalom i predsjednik studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku.

“Grad Dubrovnik uz pomoć Vlade u protekle je četiri godine dobio novi vrtić, nakon više od 40 godina, pa potom i novoizgrađenu školu, nakon 40 godina i sad ovaj izniman projekt”, kazao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, pri tom zahvalivši Vladi i premijeru na potpori. Dodao je i kako je Dubrovnik upravo 2017. (o.p. kad je on preuzeo grad) počeo koristit EU fondove te trenutno koristi više od milijardu kuna sredstava iz bespovratnih fondova na različitim projektima.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je Županija podržavala i financijski potpomogla projekt Studentskog doma, a osobito kad se pojavio problem sa zemljištem.

“Zajedno s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskim centrom za poljoprivredu, hranu i selo rješavali smo i uz veliku pomoć saborskog zastupnika Branika Bačića riješili problem sa zemljištem, a ujedno smo Dubrovniku vratili Stanicu za južne kulture, danas Zavod za mediteranske kulture pri sveučilištu”, istaknuo je Dobroslavić.

Premijer Andrej Plenković oduševljen je ljepotom arhitekture Studentskog doma, a smatra ga još jednim dokazom politike Vlade, kojoj je, kaže, prioritet ulaganje u mlade.

“Studenti u Dubrovniku mogu sada mirno studirati, bez obzira na sezonu. Sredstva koja su ovdje investirana predstavljaju blend izvora financiranja Grada, Županije, Vlade, Sveučilišta, Studentskog centra, a sve oko onoga što je najkorisnije. Politika ove Vlade je ulaganje u sveučilišta i studentske centre što je rezultiralo izgradnjom desetak studentskih domova u cijeloj Hrvatskoj i gotovo 1,3 milijarde kuna ulaganja, kako u zgrade, tako i u subvencije i stipendije studenata”, među ostalim je istaknuo Plenković te čestitao svima i otkrio ploču na ulazu u Dom, a potom ga i obišao.

Premijer je odgovarao na brojna pitanja o cijepljenju, cjepivima, preko i po redu. Istaknuvši kako svi trebaju poštivati protokole cijepljenja, a najavio je veliku pošiljku cjepiva koja stiže ovog tjedna u Hrvatsku, kao i drugu veliku pošiljku u ožujku te na pitanja novinara odgovorio kako rusko cjepivo Sputnik nije još odobrila Europska agencija za lijekove, no čim se to dogodi Hrvatska je spremna za uvoz i ovog cjepiva, s ciljem da se što veći postotak stanovništva procijepi.

Ministra Radovana Fuchsa pitali smo kad će se konačno početi graditi nova škola u Cavtatu. Odgovorio nam je u hodu, kazavši da prvo treba dovršiti dokumentaciju te da smatra da bi gradnja mogla početi krajem ove ili polovicom sljedeće godine.

U programu su sudjelovali klapa Ragusa Vecchia i dio Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Ovo događanje izazvalo je interes susjedstva, pa su mnogi u Čokolinu i Pejtonu izašli na balkone i prozore, a premijera je na ulazu u dvorište Doma, dočekao i Maro Hajdarhodžić, dubrovački ugostitelj, koji pretendira na mjesto župana, s darom. Hajdarhodžić je premijeru htio pokloniti lego kockice. Premijer je dar odbio, kazavši da ih već ima. Maro je tijekom cijele svečanosti, vidno “raspoložen” iz daljine glasom dovikivao.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA