33.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPriopćenje Andra Vlahušića: Ključni dubrovački problem je nedostatak stanovnika, a ne stanova

Priopćenje Andra Vlahušića: Ključni dubrovački problem je nedostatak stanovnika, a ne stanova

Prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, iz popisa stanovništva za 2021. godinu  koje se odnose na stanovanje mogu se pronaći relevantni podaci o stanovanju za grad Dubrovnik, županiju, te  cijelu Hrvatsku. Prema objavljenim podacima grad Dubrovnik ima 22 794 stana, što je za 2 925 stanova više nego prema popisu iz 2011. godine, kada je grad Dubrovnik imao 19 869 stanova.  Istovremeno je broj stanovnika sa 42 615 , smanjen za tisuću i pedeset, na 41 562 stanovnika, započinje svoje priopćenje za medije nezavisni gradski vijećnik Andro Vlahušić dodajući kako je pet tisuća praznih stanova, tisuću podstanara, 94 % obitelji živi u svojim stanovima. 

U Dubrovniku je bilo prijavljeno 15 192 obitelji, od kojih 94 % živi u svojim ili obiteljskim  stanovima, a oko tisuću obitelji su podstanari. Prema podacima DZSa u Dubrovniku je 20 151 stan namijenjen stalnome stanovanju, prosječne veličine 78 m2, od čega je prazno 4 959 stanova prosječne veličine 68 metara četvornih po praznome stanu. Grad Dubrovnik prema popisu ima 2 643 stana za povremeno iznajmljivanje, prosječne veličine od 65 metara četvornih.  Brojke o praznim stanovima i stanovima za iznajmljivanje treba uzeti sa rezervom jer se i broj praznih stanova iznajmljuje na crno ili građani nisu dali točne odgovore. Također treba uzeti u obzir činjenicu da se u stanovima za stalno iznajmljivanje, izdaju pojedinačne sobe namijenjene turistima, koje ovaj popis stanovništva i stanovanja nije obuhvatio.

Prema objavljenim podacima stanovi za stalno stanovanje, uključujući i podstanare,  čine 66 % ukupnoga broja stanova i najveći su površinom koja iznosi 78 m2. Prazni stanovi čine 22 % ukupnoga broja stanova , prosječne veličine 68 m2. Stanova za iznajmljivanje ima najmanje, te čine 12 % od ukupnoga broja stanova, prosječne veličine 65 m2.

Objavljeni podaci govore o trendu koji dominira u Dubrovniku, te cijeloj Hrvatskoj. Stanovnika Hrvatske sve je manje, pada broj obitelji i ukupnih stanovnika, a stanova je sve više. Na razini cijele Hrvatske prazno je 600 tisuća stanova, a imamo 80 000 podstanara.

Podaci o demografskom slomu Hrvatske,  uključujući i manji pad  grada Dubrovnika postaju još jasniji kada se pogleda struktura hrvatskih i dubrovačkih  obitelji kroz podatke o broju članova kućanstava .

Od 15 192 kućanstava u gradu Dubrovniku,  4 078  obitelji je jednočlano ili 27 % , te su najbrojnija vrsta obitelji. Više nego svako četvrto kućanstvo je jednočlano. U 3 848  kućanstava živi dvoje članova obitelji sa 7 896  stanovnika, te su druga najbrojnija vrsta obitelji te čine 25 % od ukupnoga broja obitelji. Jednočlana i dvočlana domaćinstva čine 52  % svih dubrovačkih obitelji, te u njima živi 11 974 stanovnika ili 29 % ukupnoga broja stanovnika.

U više od polovice kućanstava  Dubrovnika  živi samo jedan ili dvoje članova obitelji, što  čini jednu trećinu svih stanovnika grada.

Podaci o stanovništvu i stanovanju ukazuju na tri glavna gradska cilja:

  • Povećati broj stanovnika Dubrovnika svim demografskim, poreznim, ekonomskim, kulturnim i socijalnim mjerama.
  • Broj podstanara smanjiti za polovicu , sa ciljem da nijedna dubrovačka obitelj koja ima prebivalište na području grada Dubrovnika  duže od pet godina nije podstanar.
  • Usamljenost postaje glavni zdravstveni i socijalni problem , za koje grad Dubrovnik treba poduzeti niz konkretnih , multisektorskih postupaka kako bi se povećala socijalna uključivost.

Grad Dubrovnik zahvaljujući visokim primanjima koje dobiva od turista kroz direktna plaćanja u proračun kao što su  Dubrovnikpass i ulaznica za zidine,  zaradi od kupoprodaje nekretnina i porezima od privatnih iznajmljivača ima  visoke proračunske prihode koji trebaju biti usmjereni na demografske negativne trendove, rješavanje statusa podstanara,  kvalitetnu skrb o starijim osobama, osobama koje žive sami, te osobama koji zahtijevaju zdravstvenu skrb.

U narednim godinama povećavati će se broj stanova kroz novu izgradnju, brže nego što će rasti broj domicilnoga stanovništva. Broj turista narednih godina kontinuirano će rasti , te će za njih trebati sve više privatnoga smještaja, jer su hotelski kapaciteti blizu svoga maksimuma.

Dubrovnik se suočava sa brojnom legalnom migracijom stranih radnika, koji imaju privremene ili stalne dozvole za boravak za koje  žurno treba napraviti lokalnu strategiju, jer grad Dubrovnik je demografski i kulturološki  Otok.

 Grad su  ljudi, a objavljeni podaci najbolji su putokaz za razumne odluke, stoji na kraju priopćenja za medije vijećnika Vlahušića.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA