33.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaPREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA o Ivanu Lupisu

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA o Ivanu Lupisu

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik i nakladnik Ogranak Matice hrvatske u Rijeci održali su predstavljanje monografije “Ivan Ferdinandov Lupis – izumitelj torpeda” autora dr.sc. Vinicija B. Lupisa u srijedu 26. travnja 2023. u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad.

Na predstavljanju su sudjelovali: Goran Crnković, predsjednik ogranka Matice hrvatske u Rijeci, dr. sc. Danka Radić, recenzentica i sam autor, dr. sc. Vinicije Lupis uz moderatoricu, Branku Martinović-Vuković, predsjednicu Hrvatsko-austrijskog društva Dubrovnik.

Monografija pod nazivom “Ivan Ferdinandov Lupis – izumitelj torpeda” je izvorni znanstveni doprinos proučavanju povijesti hrvatskih obitelji na Jadranu, s naglaskom na pojedince iz obitelji Lupis koji su se istaknuli na znanstvenom, kulturnom, političkom i tehničkom polju.

Obitelj Lupis, pelješki pomorski rod, dao je brojne kapetane, brodovlasnike, iseljenike, ali i političare i novinare. Arhivski dokumenti potvrdili su jasnu genealogiju riječkog ogranka roda Lupis koji je iz Donje Nakovane preselio u Rijeku te ostavio vrijedan trag u gradu na kulturnom i gospodarskom planu. Obitelj Lupis je u pomorskoj privredi Pelješca kroz više stoljeća dala niz istaknutih članova, a prije svega tijekom ekonomskog uzleta u prvoj i drugoj konjukturi pomorske privrede Dubrovačke Republike u 18. stoljeću.

Osim toga, Lupisi su bili aktivni u svojoj zajednici, što se očitovalo u položajima unutar upravnih jedinica i važnim ulogama u utemeljenju crkvene župe sv. Mihovila. Obitelj je također iseljavala u različite dijelove svijeta. Knjiga otkriva brojne dokumente iz ranijih stoljeća, rješava probleme grafije prezimena i enigme o majčinu porijeklu Ivana Ferdinanda Lupisa.Monografija je prethodno predstavljena u Rijeci i Splitu, a za objavu ove monografije i istraživanja, dr. sc. Vinicije Lupis nagrađen je godišnjom nagradom Grada Rijeke za 2022. godinu.

foto:Vedran Levi

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA