31.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaPredstavljena monografija Filmski otok – 20 godina Ljetne škole filma Šipan

Predstavljena monografija Filmski otok – 20 godina Ljetne škole filma Šipan

U okviru manifestacije FESTA 2024 DUBROVNIK večeras je u Dvorani Visia predstavljana monografija Filmski otok – 20 godina Ljetne škole filma Šipan. U predstavljanju knjige sudjelovali su Iris Lobaš Kukavičić, Kornelija Koncul, Vinko Rožić, Nils Neubert i Miro Bronzić, a uvodno je prikazan i dokumentarni film o Ljetnoj školi filma Šipan „Posao iz snova” autora Zorana Čatića iz 2016.

– Jako sam uzbuđen večeras, kad smo na Šipanu obično budemo u šlapama, ovdje je drukčije, ali je velika čast. Razmišljajući što ćemo napraviti za jubilej za kojeg se nismo nadali da ćemo dočekati, nastala je ova knjiga koja je važna u ovom vremenu u kojem je sve digitalno. Zabilježena je svaka godina i svi koji su sudjelovali u radu Škole, a bilo ih je puno, rekao je Nils Neubert dodavši da je knjiga dokaz lijepih suradnji i uspjeha Škole Šipan.

Ljetna škola filma Šipan u organizaciji udruge Škola filma Šipan jedinstvena je manifestacija koja svakog ljeta ovaj otok pretvara u pravu malu filmsku oazu. Prvi dio programa su filmske radionice za djecu u kojima po sistemu od ideje do premijere, a uz pomoć mentora profesionalaca iz svijeta filmske produkcije, mladi filmaši na kreativan način uče o filmu i medijima. I dok se tijekom dana otok pretvara u filmski set na kojem se stvaraju novi mladi glumci, redatelji, snimatelji, fotografi itd. u večernjim satima u otvorenom kinu cijeli otok, mnogobrojni turisti, ali i publika koja na programe dolazi iz šire okolice, uživa kako u probranim filmovima kino programa tako i u predstavama, koncertima i ostalim popratnim sadržajima otvorenog kina.

Udruga filmove nastale u radionicama često šalje na festivale filmskog stvaralaštva djece i mladih u zemlji i svijetu, a u proteklom razdoblju skupili su velik broj nagrada i priznanja među kojima se ističu višestruke pobjede na Državnoj reviji filmskog stvaralaštva djece u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza. Također, u suradnji s javnom ustanovom Kinematografi Dubrovnik, Škola filma Šipan sudjeluje u organizaciji jednog takvog festivala – Festivala filmskog stvaralaštva djece i mladih zemalja Mediterana – popularnog DUFF-a.

Grad Dubrovnik je povodom ovog velikog jubileja udruzi Škola filma Šipan ove godine dodijelio Nagradu Grada Dubrovnika koja će joj biti uručena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća na Kandeloru.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA