32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaPredavanje "Vlaho Bukovac u Splitu" u Kući Bukovac

Predavanje “Vlaho Bukovac u Splitu” u Kući Bukovac

Tijekom pariškog razdoblja Bukovac je redovito posjećivao domovinu, no samo je jednom predah od Pariza trajao duže. Od jeseni 1884. do kraja ljeta 1885. godine Bukovac se povukao u Dalmaciju, ponajprije da sam sa sobom raščisti osobne likovne dileme.

Uz kraća zadržavanja u Zadru, Korčuli, Dubrovniku i Cavtatu, većinu je vremena proveo u Splitu, a taj boravak smatra se jednim od najznačajnijih događaja u likovnom životu Splita 19. stoljeća. Bukovac je u tom periodu naslikao stotinjak portreta te je aktivno sudjelovao u društvenom životu Splita, baveći se podjednako umjetničkim i nacionalnim pitanjima.

Svoju bogatu splitsku aktivnost okrunio je velikom izložbom u staroj Realki izlažući impozantne portrete Splićana svih dobi i društvenih slojeva, a ujedno je to bila i prva likovna manifestacija u Splitu, popraćena priličnim publicitetom i odobravanjem.

Više o navedenoj temi možete saznati na predavanju “Vlaho Bukovac u Splitu” muzejske pedagoginje Maris Stanović u četvrtak, 27. listopada u 18 sati u Kući Bukovac.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA