25.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPPrP Dubrovnik obilježila Međunarodni dan osoba s invaliditetom projektom "Budimo različiti ,...

PPrP Dubrovnik obilježila Međunarodni dan osoba s invaliditetom projektom “Budimo različiti , a opet jednaki”

Prema podacima Registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi 511 850 osoba s invaliditetom, od čega je 60 % muškaraca i 40 % žena, a u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske osobe s invaliditetom čine 12 % stanovnika

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se od 1993. godine, kada je Komisija za ljudska prava UN-a pozvala zemlje članice na obilježavanje tog datuma s ciljem postizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Izuzetno je važno da cjelokupno društvo, pa tako i policija, promiče razumijevanje problematike invaliditeta i važnost razumijevanja i podrške osobama s invalidnošću kako bi im se omogućilo dostojanstveno sudjelovanje u svakodnevnom životu.

Kada je riječ o policiji, naš zadatak je da u što većoj mjeri utječemo na svijest vozača vezano za poštivanje znaka pristupačnosti invalidnih osoba, ali i ukazati na probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom prilikom ulaska i izlaska iz automobila, parkiranja i prolaska ulicom.

Postaje prometne policije Dubrovnik je od početka ove godine sankcionirala ukupno 49 osoba zbog parkiranja na mjestima namijenjenim za parkiranje vozila koja koriste osobe s invaliditetom, što ukazuje da su naši sugrađani razvili svijest o tome da na takvim mjestima ne parkiranu svoja vozila, međutim puno veći problem je što se, u nedostatku parkirališnih mjesta, vozači često parkiraju na nogostupu, vozilom ili motorom, što onemogućuje ili otežava prolazak ulicom osobama s invaliditetom.

Kako bi građanima skrenuli pozornost na navedenu problematiku policijski službenici Postaje prometne policije Dubrovnik već četvrtu godinu zaredom provode projekt „Budimo različiti, a opet jednaki“ te su u subotu, na Pilama, ispred parkirališnog mjesta za osobe s invaliditetom dijelili promotivne letke s korisnim savjetima i zaštitne prsluke.

Za kraj želim svakako skrenuti pozornost na ovaj problem i zamoliti vozače da ne koriste parkirališna mjesta rezervirana za osobe s invaliditetom jer im se na taj način uskraćuje i onemogućuje mobilnost i stvaraju nepremostive poteškoće.

Foto: Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA