12.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 21 veljače, 2024
NaslovnicaVijestiPoznato je koliko će država zaraditi trošarina na duhan, alkohol i...

Poznato je koliko će država zaraditi trošarina na duhan, alkohol i bezalkoholna pića

Povećanjem trošarina na duhan, alkohol, kavu i bezalkoholna pića od 1. ožujka ove godine, državni proračun bi do kraja godine trebao uprihoditi oko pola milijarde kuna, ali uglavnom zahvaljujući skupljim cigaretama. Tako proizlazi iz tri uredbe o trošarinama čije je nacrte Ministarstvo financija pustilo u javnu raspravu. Što o njima misli, zainteresirana javnost moći će reći u iduća dva tjedna, donosi Jutarnji.hr.

U svom obrazloženju o povećanju trošarina na duhanske proizvode Ministarstvo financija navodi kako utjecaj na maloprodajne cijene cigareta “niti u kojem slučaju nije veći od 2 kune”. Fiskalni učinak od njihovog povećanja u ovoj godini, pak, planiran je iznosu od 388,9 milijuna kuna. “Osim fiskalnih učinaka, povećanjem trošarine na cigarete postižu se i zdravstveni efekti u smislu smanjenja potrošnje duhanskih prerađevina, a sukladno, između ostaloga, i međunarodno preuzetim obvezama u okviru Svjetske zdravstvene organizacije”, navodi Ministarstvo financija. Pritom su povećane specifična i minimalna trošarina na cigarete (za 1000 komada s 335 kuna na 370 kuna, te sa 755 kuna na 824 kune), a kao što i najavljeno, neće se mijenjati one za sitno rezani duhan, cigare, cigarillose i e-tekućinu.

Kada je riječ o alkoholu, za 13,2 posto porast će trošarina na etilni alkohol, odnosno s 5300 kuna na 6000 kuna po hektolitru čistog alkohola. Državnom proračun to bi ove godine trebalo donijeti 34,5 milijuna kuna. Dodatno oporezivanje bezalkoholnih pića i kave proračunu bi trebalo osigurati oko 72 milijuna kuna. Pritom je novost u oporezivanju količine šećera: bezalkoholna pića bit će podijeljena u kategorije, pa će ona s najmanje šećera pojeftiniti, a više će se oporezivati energetski napici s visokim udjelom šećera (metil-ksantine i taurin). U oporezivanju kave pak nema izmjene načina izračuna (prema netomasi kave).

Ministar financija Zdravko Marić prošli je tjedan kazao kako će porast cijena ovisiti o cjenovnoj politici svakog od proizvođača i distributera, odnosno “hoće li jedan dio tog povećanja preuzeti na sebe”. Prema njegovoj procjeni, cigarete bi mogle poskupjeti za dvije kune po kutiji, alkoholna pića za dvije-tri kune po litri, dok bi kod bezalkoholnih pića poskupljenje bilo samo za ona s većim udjelima šećera. No, nezadovoljni proizvođači već su najavili da će sigurno dizati cijene na alkoholna i slatka pića koja imaju veći udio šećera “jer jednostavno više ne mogu poslovati s ovim cijenama”.

No, zašto se ministar financija, pomalo neočekivano, odlučio povećati prihode proračuna povećanjem trošarina? Marić je kazao kako su u Ministarstvu financija uzeli u obzir sve elemente: gospodarske, fiskalne i javno-zdravstvene efekte, “kao i činjenicu da Hrvatska ima najdužu fizičku granicu s državama koje nisu članice EU”, što bi trebalo sugerirati na umjereni rast trošarina. No, pojedini analitičari i konzultanti ocjenjuju da je razlog u biti prozaičan: ministar želi na vrijeme spriječiti prilično izgledno povećanje proračunskog deficita u odnosu na plan jer se proračun slabije puni, a rashod je sve teže držati pod kontrolom.

Više pročitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA