31.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPoziv za subvencionirane kredite traje još tjedan dana: do sada pristiglo 2360...

Poziv za subvencionirane kredite traje još tjedan dana: do sada pristiglo 2360 zahtjeva građana

Prvi ovogodišnji poziv za subvencionirane kredite za mlade obitelji bliži se kraju. Četvrtak, 30. travnja 2020. godine, posljednji je dan za predaju dokumentacije za subvenciju kredita za kupnju kuće ili stana ili gradnju kuće. Posljednji službeni podaci APN-a govore da je do sada zaprimljeno 2360 zahtjeva što sugerira i dalje velik interes građana za ovu mjeru Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Unatoč izvanrednim okolnostima, uz suradnju svih sudionika, od banaka do APN-a, građanima je omogućeno da uz maksimalno poštivanje mjera koje su na snazi jednostavno predaju dokumentaciju koja je potom obrađena u uobičajenim rokovima, bez ikakvih administrativnih poteškoća.

– Iznimno smo zadovoljni razvojem i dinamikom prvog ovogodišnjeg kruga prijava za subvencionirane kredite. Zahvaljujem građanima što su prepoznali našu mjeru kojom smo do sada omogućili povoljnije osiguravanje doma za 9400 mladih obitelji te što su u ovim neuobičajenim okolnostima iskoristili mogućnosti koje smo otvorili zajedno s bankama i što su se ponašali kao  partner u ovom projektu. Svima koji su se prijavili još jednom poručujem da će njihovi zahtjevi biti obrađeni na vrijeme, onima koji to planiraju sljedeći tjedan također da se ne brinu, a svima ostalima da se krenu spremati za rujan  – istaknuo je ministar Štromar.

Novi krug prijava za subvencionirane kredite bit će objavljen u rujnu, pod istim uvjetima.

Moći će se prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije. Kako bi se mjera još dodatno poboljšala, prošle su godine donesene izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit. U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA