32.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijesti"Požar" na otoku Mljetu - zaiskrilo između načelnika i vatrogasaca

“Požar” na otoku Mljetu – zaiskrilo između načelnika i vatrogasaca

 Smanjene plaća vatrogascima Javne vatrogasne postrojbe Mljet u jeku korona krize i to za 30 posto, izazvalo je buru reakcija u posljednjih nekoliko dana. Vatrogasci su nezadovoljni, prije svega činjenicom kako se općinski vijećnici, koji su donijeli odluku, nisu pri tom odrekli naknada, koje primaju iz proračuna općine, kao ni sredstava kojima se financiraju političke stranke. A problem je čini se puno dublji od smanjenja plaća. Pitali smo načelnika Općine Mljet Điva Marketa zašto je donesena Odluka o smanjenju plaća, i zašto iz nje, kao što je to u nekim drugim općinama napravljeno, vatrogasci nisu izdvojeni? A Pero Matana , predstavnik zaposlenika u Upravnom vijeću JVP Mljet objasnio nam je zašto su vatrogasci ovaj put javno odlučili iznijeti svoje neslaganje s općinskom upravom.

Načelnik Općine Đivo Market kaže kako će se vijećnici odreći naknada, ali to još nisu napravili. Inače u Proračunu Općine na troškove predstavničkog tijela otpada oko 120 000 kuna godišnje.

 „Odluka o smanjenju plaća uključuje i smanjenje vijećničkih naknada. Otkad sam preuzeo Općinu sa 140 milijuna kuna duga, smanjili smo vijećničke naknade s 500 kuna mjesečno na 170 kuna neto po sjednici, ako su vijećnici na sjednici nazočni. Predsjednik Vijeća prima neto 1000 kuna naknade. Te su naknade sada smanjenje za 30 posto, a vijećnici se sami trebaju odreći naknada. Prema mojim informacijama to će i napraviti. Od početka godine nismo isplatili naknade za rad političkim strankama, u iznosu od 3 000 kuna godišnje, a i tu ćemo naknadu ukinuti“, kaže načelnik Općine Mljet Đivo Market.

Đivo Market, načelnik Općine Mljet, dožupanica Žaklina Marević, župan Nikola Dobroslavić i ravnatelj Doma zdravlja Branko Bazdan

Na pitanje zašto iz Odluke o smanjenju plaća nisu, kao neke druge općine i gradovi, izdvojili vatrogasce, Market odgovara.

„Godišnji budžet JVP Mljet je oko 3,5 milijuna kuna. Iz državnog proračuna financira se 1,9 milijuna kuna, a zakonska obveza Općine je izdvojiti 5 posto ukupnog proračuna za vatrogastvo. To je oko 200 000 kuna. Naši vatrogasci za Općinu obavljaju još neke druge radove, a treba i pokriti materijalne troškove i opremu, za što smo dosad izdvajali 1,6 milijuna kuna. Cijeli naš proračun počiva na turizmu i turističkim aktivnostima. Ove godine sezona će sigurno podbaciti, a mjerama ukidanja plaćanja javnih površina i drugim, kojima pokušavamo našim gospodarstvenicima olakšati situaciju, novaca neće biti ukoliko se ne naprave rezovi“.

Njegova plaća, za koju kaže da je iznosila oko 10-ak tisuća kuna neto, smanjena je za 30 posto za travanj, kao i plaće svih drugih zaposlenih u Općini i komunalnim društvima. Na pitanje jesu li ipak vatrogasci, zbog raznih poslova koje obavljaju, osobito sad u vrijeme korona krize, trebali imati drugačiji tretman, načelnik odgovara kako je Mljet mala sredina i kako tamo svi rade sve, pa tako i zaposlenici općinske uprave i komunalnih društava i vatrogasci.

„Odluku o smanjenju plaća i oslobađanju od davanja donijeli smo za slijedeća tri mjeseca, ako se situacija popravi, svakako ćemo ih mijenjati. Trenutno na otoku uz 23 profesionalna vatrogasca 70 ljudi volontira u Stožeru civilne zaštite. Opskrba hranom i lijekovima je dobra, a svi rade punom parom. Vatrogasci imaju puno veće plaće od zaposlenika u komunalnim društvima, moramo svi pokazati solidarnost. Uz rezove i proračunske zalihe možemo izdržati do iza Nove godine i nadati se da će slijedeća sezona biti dobra“, zaključuje Đivo Market.

Pero Matana, koji je u Upravnom vijeću JVP Mljet predstavnik radnika, objašnjava nam kako ova situacija s financiranjem vatrogasne postrojbe traje već sedam godina i kako nema puno veze sa korona krizom.

„JVP Mljet godišnje iz državnog proračuna dobiva 1,9 milijuna kuna. Preko milijun kuna zaradimo na ugovorima s Nacionalnim parkom, Hrvatskim šumama, tvrtkom Voda Mljet, Ljekarnama Dubrovnik…

Sve su to ugovori za dodatne poslove koje obavljamo van osnovne djelatnosti. Osim svoje primarne djelatnosti zaštite i spašavanja imovine i materijalnih dobara bavimo se prijevozom vode po otoku, dostavom lijekova do ambulante, prijevozom unesrećenih vatrogasnim plovilom do kopna, održavanjem vozila komunalnim tvrtkama, nadzorom šuma, održavanjem poljoprivrednih puteva, pomažemo nemoćnima i potrebitima (pilanje drva za ogrjev), održavamo nerazvrstane prometnice.

Mljetski vatrogasci čiste prometnice od snijega

Pomažemo i oko održavanja septičkih jama, čak smo i snijeg čistili s cesta. Organiziramo i osiguravamo ljetne manifestacije, sami radimo servis i održavanje vlastitih vozila, ali i vozila komunalne tvrtke. Pomažemo i policiji, osiguravamo mjesto prometnih nesreća dok oni ne dođu iz Stona. Uz to vozimo i preminule do groblja. Kad je god to potrebno pomažemo i uskačemo u gašenju požara kolegama na kopnu“.  

Ukupni godišnji trošak vatrogasne postrojbe, koja broji 23 profesionalna vatrogasca je 3,5 milijuna kuna. Ugovorima za dodatne poslove zaradimo/odradimo oko milijun kuna, a Općina nam je dužna iz proračuna minimalno uplatiti 5 posto, što je oko 200 000 kuna.

I svake godine nastane problem s tih dodatnih 200 do 300 tisuća kuna. Pri tom treba imati na umu da je Općina naš osnivač i da sva sredstva koja se nama isplaćuju idu prvo u općinski proračun i da Općina sklapa ugovore s tvrtkama. Najveći nam je problem financijski ugovor s Nacionalnim parkom, koji sa 650 000 kuna godišnje ne pokriva naš rad. Ugovor je sklopila Općina i njihov je problem što to nije dostatno. Mi nemamo ništa s tim pregovorima i dogovorima, a osobito ne s politikom, ali preko naših se leđa prelamaju i takvi problemi“, kaže nam Matana.

Kad je riječ o plaćama Matana kaže kako vatrogasci imaju veće plaće od jednog dijela zaposlenih u Općini i komunalnom društvu, ali…

„Plaća vatrogasca, koji radi u 12-satnim smjenama s noćnim radom, bez prijevoza, iznosi oko 5.500 tisuća kuna. Vozač ima 6.000 kuna, a voditelji smjene 6.500, ovisno o poreznim olakšicama na djecu i do 7.000 kuna. Kad ne bismo radili smjenski i noćni rad, naše bi plaće bile oko 4.500 do 5.500 tisuća kuna. Tolike su plaće i veće onih koji rade 8-satno radno vrijeme u Općini, a da uopće ne spominjemo kako naš posao podrazumijeva spašavanje imovine i života, često i riskiranje vlastitih života. Iz toga Vam je sve jasno“, objašnjava Matana.

Treba li Mljetu profesionalna vatrogasna postrojba?

„Ovo nije novi problem, već se sedam godina pokušava smanjiti plaće vatrogascima, kao da smo se mi nešto strašno obogatili? A koliko štedimo na opremi govori činjenica kako su naša dva udarna vozila, cisterne iz robnih zaliha bivše države još iz 1989. godine, a novo vatrogasno vozilo Općina je dala na raspolaganje lokalnom DVD-u. Ja gasim požare u protupožarnom kombinezonu iz 2013. godine, koji sam dobio nakon što me je vatrogasni zapovjednik Tucaković na ispomoći na požaru u Kuli Norinskoj vidio kako radim potpuno neopremljen.

Hitan medicinski prijevoz ozlijeđene osobe brodom Sv. Florijan

Postoje točni izračuni koliko košta jedan vatrogasac godišnje sa svojim radom i potrebnom opremom, Općina se treba odlučiti je li mi njima uopće trebamo. Pet dana na Mljetu, na kojem se svi znamo i na kojem smo skoro svi neki rođaci čekam odgovor, koji ne dolazi.

Mi nismo nerazumni, znamo da će biti problema s financiranjem i vjerojatno smanjenja plaća i na državnoj razini, ako ovo potraje. Naprasna odluka, bez ikakvih pregovora, o smanjenju plaće za 30 posto sada, kad još nema financijskih problema i kad ne znamo kako će se ovo odvijati i kad mi vatrogasci radimo više nego inače, a bez ljudskog dogovora, nas je pogodila, jer na taj način nam općinska vlast pokazuje kako ni malo ne cijeni naš rad“, zaključuje Matana.

Ako nas je situacija sa korona virusom naučila nečemu, to je da na sigurnosti i zdravlju ne treba štedjeti i da su hitne službe, liječnici, policajci, vatrogasci, oni na koje se u ovim trenucima oslanja cijela zajednica. To su poruke koje svakodnevno šalje i Nacionalni stožer civilne zaštite, a i građani. Na Mljetu, čini se misle drugačije.

Zapovjednik JVP Mljet Mario Dabelić: za nas nema nemogućeg, ali vatru nikad ne smiješ podcijeniti

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA