19.8 C
Dubrovnik
Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiPoskupile karte za javni prijevoz, kao i građanski pokaz - ako imate...

Poskupile karte za javni prijevoz, kao i građanski pokaz – ako imate stare kartice zamijenite ih

Ako ste se danas vozili javnim gradskim prijevozom, vozači su Vas sigurno upozorili da morate zamijeniti postojeće karte. O čemu je riječ? Na konferenciji za novinare koju su danas održali gradonačelnik Mato Franković i direktor Libertasa Franko Mekšić. Od danas je uveden u Libertasove autobuse novi sustav naplate ultralight karticama. Svi koji imaju neiskorištene karte, mogu ih zamijeniti, jednokratne kod vozača, višekratne na kioscima Libertasa.

Po novome će se:

– karte kupljene kod vozača printati na printeru iz blagajne i vrijedit će samo za vožnju za koju je kupljena. 

– S karta – novi naziv – karta 1 sat

– P karta – novi naziv joj je karta za 20 vožnji – svaka vožnja vrijedi pola sata od pojedine registracije

– Dnevna karta – naziv ostaje isti – vrijedi 24 sata od registracije

– Trodnevna karta – novi tip karte – vrijedi 72 sata od registracije

– Karta za dvije vožnje – novi tip karte – svaka vožnja vrijedi pola sata od pojedine registracije

Putniku s ranije kupljenom S-kartom vozač će uzeti tu (staru) kartu i izdati ispisan kupon za vožnju (opcija izdavanja kupona postoji na blagajni kod vozača). 

Stare neiskorištene dnevne karte zamijenit će se novima na Libertasovim kioscima (bez dodatne naplate). Vozač će putnika sa starom magnetnom dnevnom kartom uputiti da ju zamjeni na kiosku Libertasa, gdje će mu biti dana nova. 

Stare neiskorištene P-karte (karta za 20 vožnji) korisnicima će se zamijeniti novima na kioscima (bez dodatne naplate). Vozač putnika sa starom magnetnom P- kartom uputit će ga da je zamjeni na kiosku gdje će mu biti dana nova karta sa 20 vožnj, bez obzira koliko ste ih dosada potrošili.

Raste cijena građanskog pokaza

Uvodi se jedinstveni građanski pokaz koji pokriva cijelo administrativno područje grada, dakle do Brsečina uključujući i Gornja sela (do sada je bilo podijeljeno na gradski i prigradski).

Cijena mjesečnog pokaza umjesto dosadašnjih 250/300 kn iznosi 350 kn.

Trošak prijevoza snosi poslodavac te se isti obračunava prema cijeni mjesečne pokazne karte, kazao je gradonačelnik u nadi da će poslodavci izdvojiti više novca za prijevoz zaposlenika, što je uostalom i neoporezivo davanje. Na presici smo saznali da građanski pokaz koristi 1400 naših sugrađana. Primjena ove odluke stupa na snagu 1.1.2023. – kako bi se poslodavci mogli pripremiti za navedeni trošak.

Pokazi se za sada ne trebaju mijenjati, no od početka Nove godine i to će biti nužno.

Cijene se ne mijenjaju za sve socijalne kategorije, umirovljenike, učenike i studente te nezaposlene i sve one društvene kategorije koje su obuhvaćene mjerama socijalnog programa Grada Dubrovnika.

Zanimljiv je podatak kako od ukupnog broja korisnika javnog prijevoza, među građanima, njih čak 68% ili 7 247 ima besplatan pokaz. Gradonačelnik je istaknuo kako mu je konačni cilj povećavati broj besplatnih pokaza te doći do besplatnog javnog prijevoza za sve građane. Stoga je bio nužan novi sustav naplate, koji će od 1. lipnja sljedeće godine rasteretiti vozače prodavanja kartica, a svi će moći s bankovnim karticama u autobusu kupiti voznu kartu. To će, smatra gradonačelnik, ubrzati ulazak stranih turista u autobuse te povećati promet Libertasa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA