27.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPočinju aktivnosti pokretanja Lokalne akcijske grupe u ribarstvu

Počinju aktivnosti pokretanja Lokalne akcijske grupe u ribarstvu

Regionalna agencija DUNEA organizirala je u Dubrovniku informativnu radionicu o mogućnosti osnivanja Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (FLAG) za jedinice lokalne samouprave koje do sada nisu bile organizirane u FLAG-ove: općinu Konavle, Župu dubrovačku i grad Dubrovnik.

Na sastanku su također sudjelovali i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije te Obrtničke komore Dubrovnik. Ravnateljica Regionalne agencija DUNEA, Melanija Milić prezentirala je trenutno stanje pokrivenosti FLAG područja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i najavila mogućnost osnivanja novog FLAG-a kako bi se poticao razvoj područja na kojem FLAG djeluje kroz provedbu integrirane i održive razvojne strategije i lakšu prijavu projektnih prijedloga za lokalnu ribarstvenu zajednicu na natječaje Europske unije.

Povod ovom sastanku svakako je bila odluka Uprave za ribarstvo vezana za uvjet prihvatljivosti i broj potrebnih JLS-ova potrebnih za osnivanje FLAG-a. Naime, odlučeno je da ne postoji zapreka u broju JLRS-a , što je do sada bio slučaj. Ova odluka rezultat je dogovora na prijašnjem sastanku održanom u Stonu.

‘Dubrovačko-neretvanska županija obuhvaća područja koja su jako različita po svojim razvojnim obilježjima te po potencijalima i potrebama u razvoju ribarstava. U skladu s gore navedenim razlozima, opravdano bi bilo da se osnuje još jedan FLAG, a da se postojeći, FLAG Južni Jadran, reorganizira’, istaknula je Milić te poručila da je nužno što prije provesti organizacijske promjene koje će stvoriti bolje uvjete za brži i uspješniji razvoj ribarstava svake lokalne zajednice i Županije u cjelini.

Novi FLAG tako bi obuhvatio grad Dubrovnik i općine Konavle, Župu Dubrovačku i Mljet na čijim područjima ima značajan broj ribara, te bi uskoro trebalo krenuti i popisivanje članova kao prvu aktivnost usmjerenu na osnivanje novog FLAG-a ustrojenog prema Zakonu o udrugama, a usklađeno sa EU propisima.

Predsjednik Ceha za ribarstvo i marikulturu Obrtničke komore Dubrovnik , a ujedno i voditelj FLAG-a Južni Jadran, Mato Oberan, pojasnio je proces osnivanja i djelovanja FLAG-a.

FLAG Južni Jadran među najuspješnijima je u Republici Hrvatskoj s visokom učinkovitosti realizacije projekata. Kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo RH na raspolaganje je dobio 13,3 milijuna kuna, te je do sad obradio 24 projekta poput adaptacije i opremanja postojećih ribarnica, izgradnje i nabave novih ribarnica, te nabave specijalizirane dizalice i višenamjenskih plovila, sufinanciranja raznih manifestacija koje promiču ribarstvo i školjkarstvo. Regionalna agencija DUNEA aktivno surađuje s FLAG-om Južni Jadran te je u protekloj godini, kroz tehničku pomoć javnopravnim tijelima, prijavila na raspisane pozive 18 projekata vrijednosti 6.376.819,28 kuna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA