33.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitika"Franković je zabranio komunikaciju pročelnika s medijima, građanima i vijećnicima"

“Franković je zabranio komunikaciju pročelnika s medijima, građanima i vijećnicima”

-Nova gradska uprava bit će kreativna i efikasna, s fleksibilnim radnim vremenom i jednim danom rada od kuće umjesto sadašnjega zatvorskoga sustava, a najvažnije – transparentna i odgovorna građanima i javnosti – napisao je u priopćenju za medije kandidat za gradonačelnika Dubrovnika, Andro Vlahušić.

-Dolaskom Mata Frankovića na vlast u gradu Dubrovniku gradska uprava počela se baviti formom umjesto sadržajem, a najbitnija stvar postala je kontrola dolaska na posao, odlaska na pauzu za ručak i odlaska s posla. Tako smo umjesto uprave otvorene za građane dobili zatvorski sustav s upraviteljem zatvora umjesto gradonačelnika. Kako bi kontrola bila potpuna Mato Franković je odlučio zaposliti svoje stranačke kolege i povećati broj upravnih odjela, nabaviti nove fotelje i stolice.

Ujedno je odlučio da će građane i poduzetnike primati rijetko te da neće odgovarati na pitanja gradskih vijećnika i novinara. Zabranio je i komunikaciju pročelnika s medijima, građanima i vijećnicima te pokušao uvesti kontrolu socijalnih mreža, a strah mu je postao osnovni element vladanja. Takva gradska uprava nije ni mogla biti produktivna, niti može odgovoriti na potrebe građana i gospodarstvenika u ovoj krizi, ali i razdoblju oporavka nakon nje.

Povratkom na funkciju gradonačelnika našeg Grada promijenit ću taj nakaradni odnos prema sugrađanima i poduzetnicima. Nitko neće čekati duže od deset dana za prijem kod gradonačelnika, a u Gradu će ponovno jedna osoba biti posebno zadužena za odnose s građanima. Pročelnici i druge odgovorne osobe također će primati građane, i to u roku kraćem od tjedan dana od zahtjeva, a svi poduzetnici koji žele razgovor u gradskoj upravi dobit će rok odmah pri zakazivanju sastanka, s kontaktima ključnih ljudi zaduženih za rješavanje njihovog problema.

Građanima ćemo ponovno omogućiti predlaganje prijedloga za proračun, kao što smo radili punih pet godina i pri tome usvajali više od 90% pristiglih prijedloga. Nadalje, kroz projekt Pametni grad omogućit ćemo digitalnu interakciju građana i zaposlenika gradske uprave, a računi prihoda i rashoda grada bit će vidljivi na webu. Omogućit ćemo i e-savjetovanje o ključnim gradskim problemima i projektima, s reprezentativnim uzorkom građana kako bi se isključila manipulacija. Također ćemo osnažiti kontrolne mehanizme građana i javnosti na rad svake ovlaštene osobe zaposlene u gradskoj upravi, ustanovama i trgovačkim društvima.

Kako bi gradska uprava bila uspješna i mogla odgovoriti na izazove ove krize, ali i potrebe modernog vremena moramo ukinuti ovakav zatvorski sustav te dozvoliti slobodu mišljenja, govora, djelovanja i izražavanja svim zaposlenicima grada, gradskih tvrtki i ustanova.

Zato ćemo uvesti fleksibilno osmo-satno radno vrijeme s dolaskom na posao u razdoblju od 7:30 – 8:30 te odlaskom s posla od 15:30 do 16:30 sati, kako bi se zaposlenici mogli prilagoditi potrebama svojih obitelji te gradu u kojem žive. U kolektivne ugovore za sva gradska poduzeća, ustanove i gradsku upravu dodat ćemo mogućnost jednoga dana rada od kuće na digitalnoj gradskoj platformi, ali ćemo i uvesti obvezu većini zaposlenika gradske uprave da po potrebi obavljaju i terenski rad, rad s korisnicima naših usluga, građanima, turistima, tvrtkama i ustanovama.

Konačno, napravit ćemo projekt nove zgrade Grada Dubrovnika u poslovnom središtu Gruža iza OTP banke, na zemljištu koje sam u sudskom postupku vratio Gradu. U njenom prizemlju napravit ćemo garažu s 200 parking mjesta, a koju će građani moći koristiti dva sata besplatno dok obavljaju nužne administrativne poslove u okolnim zgradama državne i lokalne uprave. Izgradnju te zgrade financirat ćemo prodajom ili najmom sadašnjih gradskih prostora raštrkanih na više lokacija te uštedama u poslovanju i povećanju efikasnosti gradske uprave, koja će tako postati pravi servis na usluzi našim sugrađanima i poduzetnicima – napisao je u svom priopćenju za medije, Andro Vlahušić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA