27.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPočelo trodnevlje ususret Sv. Vlahu: Budimo otvoreni onom životu koji nam Krist...

Počelo trodnevlje ususret Sv. Vlahu: Budimo otvoreni onom životu koji nam Krist daje

Trodnevna duhovna priprava za svetkovinu sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, započela je u ponedjeljak 30. siječnja u zbornoj crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku. Voditelj duhovne priprave je isusovac dr. sc. Mijo Nikić.

Na početku mise ovogodišnji festanjuli Mato Konsuo i Vlaho Milićević s dubrovačkim biskupom mons. Rokom Glasnović ušli su na glavna vrata katedrale i došli do oltara, a biskup je blagoslovljenom vodom blagoslivljao vjernike. Rektor crkve sv. Vlaha mons. Ivica Pervan pozdravio je nazočne i osobito predvoditelja slavlja i učenike OŠ Mokošica koji sudjeluju u programu “Učenici sv. Vlahu.” Pjevanje je predvodio Mješoviti katedralni zbor.

Pater Nikić je na početku propovijedi istaknuo da sa sigurnošću može poručiti da Bog svih voli i da očekuje da i mi velikodušno odgovorimo na tu ljubav koja nam je darovana.

Isus je došao navijestiti i potvrditi svojim životom temeljnu istinu vjere koju je rekao Nikodemu: “Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni” (Iv 3,16). Pojasnio je kako je postmoderni čovjek zaboravio na vječni život, uz ovaj vidljivi materijalni svijet postoji i nevidljivi, duhovni svijet. “Čovjek je stvoren za vječni život, ali je i podložan tome da bude prevaren. Iako svojim razumom traži istinu, zaslijepljen je dobrima ovoga svijeta tako da ga znaju zarobiti da izgubi svoju slobodu”, poručio je pater Nikić istaknuvši da je od izvanjske važnija nutarnja sloboda kojom se možemo opredijeliti za Boga. “Trebamo ostati otvoreni onom životu koji nam Krist daje”, rekao je pater Nikić.

Promišljajući o egzistencijalnim pitanjima koja se pojavljuju u našim životima i svih se dotiču, a to su odakle dolazim, kamo idem i zašto živim, pater Nikić je istaknuo da trebamo spoznati da od Boga dolazimo i da se Bogu vraćamo, da u tu istinu treba i povjerovati i svojim životom odgovoriti na Božju ljubav. Ispričavši zgodu iz svoga života, propovjednik je istaknuo još jedno pitanje, koje ga je osobno protreslo, kada ga je šestogodišnji dječak upitao je li on Isusov prijatelj.

Potaknuo je sve okupljene da se isto to upitaju, razmišljajući koliko odgovaraju na Kristovu ljubav. “Sjetimo se Isusovih riječi, da nas je nazvao prijateljima jer nam je sve priopćio što je sam čuo od Oca svoga i ne samo priopćio, nego i život svoj dao za nas. To je prijateljstvo. To je ljubav od koje nema veće. On je sebe predao za mene, moj život ima smisla ako Bogu pripadam, a Bog želi da tu ljubav prema njemu pokažemo u ljubavi prema drugima”, zaključio je pater Nikić.

Svakog dana trodnevnice učenici osnovnih škola nakon mise izvode prigodan program. Prvoga dana učenici Osnovne škole Mokošica izveli su svoj program kojeg su pripremili njihovi profesori Irja Jerković, Jelena Šain i Nikolina Jozić. S njima je gostovao i Josip Čenić, autor pjesme „Dubrovniče moj“, koju je izveo zajedno s učenicima. U znak zahvalnosti mons. Pervan je ravnateljici škole Petri Đapić Caput darovao monografiju, a djeci su festanjuli podijelili bombone sv. Vlaha. Drugog dana trodnevnice sv. Vlahu će pjevati i recitirati učenici OŠ Ivana Gundulića, a trećeg dana učenici OŠ Marina Getaldića.

Tea Kuzek Marević

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA