31.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPlenković: Nemamo drugog rješenja, moramo potaknuti ljude na cijepljenje

Plenković: Nemamo drugog rješenja, moramo potaknuti ljude na cijepljenje

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković stigao je danas u Dubrovnik kako bi prisustvovao na Dubrovnik forumu, a iskoristio je i priliku te prisustvovao na sjednici Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije. Premijer je članovima stranke čestitao na ostvarenim rezultatima na nedavno održanim lokalnim izborima te se osvrnuo na proces cijepljenje te na stanje u pravosuđu.

„Forum će sigurno pridonijeti nizu tema koje su aktualne u međunarodnim odnosima. Iskoristili smo prigodu da se sretnemom s članicama i članovima županijskog odbora HDZ-a i čestitali im na pobjedničkim rezultatima ostvarenima na lokalnim izborima. Ujedno smo i razgovarali o temama najbitnijima za Dubrovačko-neretvansku županiju te najavili vrlo skoro povezivanje svih dijelova konstrukcije Pelješkog mosta. Uvjeren sam da će taj projekt promijeniti način života svih žitelja Dubrovačko-neretvanske županije“, kazao je uvodno premijer Plenković, a potom je komentirao aktualna pitanja.

Plenković je odgovarajući na novinarsko pitanje vezano uz nedavno objavljeno izvješće o Europskoj komisiji vezano uz percepciju neovisnosti sudstva u Hrvatskoj, po kojoj je Hrvatska jedna od najgori zemalja u Europi Plenković je istaknuo da treba razlikovati dvije teze, onu o neovisnosti pravosuđa i neučinkovitosti pravosuđa.

„Kad je riječ o neovisnosti pravosuđa nema segmenta u hrvatskom pravosuđu koje bi u pitanje dovelo njegovu neovisnost. Od načina izbora sudaca, zakonskog okvira, organizacije sudova, funkcioniranja, napredovanja, stegovnih postupaka. Oni su na najvišoj razini. Kad je riječ o učinkovitosti tu smatram da ima mjesta za ogroman napredak. I u pogledu, glavne zamjeraka, a to je pitanje trajanje postupaka. U posljednjih 10, do 15 godina učinili smo znatne napore da smanjimo višegodišnje predmete i da se procesi pred sudovima završavaju u razumnim rokovima. Reforme koje smo poduzimali i koje poduzimamo idu u tom smjeru“, kazao je Plenković te dodao kako utjecaja politike na sudstvo nema.

„Sudstvo u Hrvatskoj je neovisno, ono radi samostalno, suci rade na temelju zakona, a bira ih Državno sudbeno vijeće koje čini 11 članova, od kojih osam dolazi iz redova sudaca, dva su profesori, a dva su iz reda političara, odnosno jedan političar iz redova pozicije, a drugi iz redova opozicije“, kazao je premijer.

Predsjednik Milanović poručio je danas premijeru da se prestane igrati, da Stožer nam veze sa strukom već da rade ono što je im kaže nalogodavac. Premijer je na to kazao kako nije imao vremena popratiti izjavu predsjednika te da u Stožeru sjede oni koji bi trebali sjedati.

„Dubrovnik je jedna od naših glavnih turističkih destinacija. Logična je ambicija turističke zemlje da boravak u Hrvatskoj bude za svih siguran. Boravak može biti siguran samo ako koristimo alate koje imamo, a to je cjepivo. Na Malti, koja ima oko pola milijuna stanovnika, cijepljeno je više od 80 posto stanovništva. Napravilo su to upravo zato kako bi se njihovi gosti osjećali sigurno. To je lako branjiva politika. Oni jesu sto posto turistička zemlja, ali ne oklijevaju i vjeruju struci te se štite od bolesti koja je smrtonosna. Na svijetu je umrlo oko 8 milijuna ljudi, u Hrvatskoj oko 8 200, a pandemija nas je koštala oko 34 milijarde kuna . Meni se čini da smo mi kao Vlada reagirali brzo, munjevito, a temeljni cilj nam je bio da izbjegnemo socijalnu frakturu. Što bi se dogodilo da samo stajali sa strane i pustili da tvrtke idu u stečaj, da radnici izgube svoja radne mjesta te da obitelji ostane bez sredstava za vlastitu egzistenciju? To se nije dogodilo. Zahvaljujući potezima koje smo povukli Hrvatska danas ima više zaposlenik nego prije covid-krize, poslodavci su ostali na nogama. Isplatili smo 11. 7 milijardi kuna za plaće, oprostili preko 6 milijardi kuna doprinosa i poreza, pokrivali fiksne troškove, pronašli sredstva za kredite i pritom osigurali više nego dovoljne količine cjepiva. Napravili smo sve kako bi zaštitili naše sugrađane“, kazao je premijer te dodao kako je potrebno temeljito analizirati zašto je jedan dio stanovnika Hrvatske nepovjerljiv prema cijepljenu.

„Mi smo tu poruku čuli, no moramo potaknuti ljude da se cijepe. Nemamo drugoga rješenja. Ovako možemo čekati da sutra ili preksutra izbije žarište u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, da imamo 500 novih slučajeva, da Koch institut u Njemačkoj to primijeti i da se onda donesu odgovarajuće preporuke za njihove građane. U tom slučaju će doći do prekida sezone. Je li to u interesu bilo kome tko želi napredak Hrvatske u ekonomsko, financijskom, zdravstvenom smislu? Ja bi rekao da nije. Svi alati su tu, imamo svojevrsni švedski stol cjepiva, možete birati. Onaj tko želi doprinijeti boljitku zemlje će napraviti taj korak. Činimo sve da taj korak olakšamo“, istaknuo je premijer.

„Sve moramo gledati iz optike poreznog obveznika. Svi novci koji su uloženi da se suzbije socijalna fraktura, u konačnici da se nabavi cjepivo, da se sačuvaju radna mjesta, ne pada to s neba. Imamo dobar smjer i poteze kao i reputacije. Sve što radimo tako da održimo investicijski kreditni rejting, da izlazimo na tržište kapitala u momentu koji je najbolji za Hrvatsku, a da pri tome ne ugrožavamo smjer prema euro području. Mi već više od godine dana govorimo o cjepivu. Zašto postoji nekakva vrsta zazora to mi nije poznato. Razgovaram s brojnim kolegama, svugdje je došlo do zastoja u cijepljenju, no nije isto dogodilo se to na 65, 75, ili 42 posto procijepljenosti. Ostao je preveliki bazen ljudi koji nisu zaštićeni“ poručio je Plenković.

Komentirao je premijer i nedavnu izjavu gradonačelnika Frankovića u kojoj zaziva najstrože sankcije za one koje se nisu cijepili.

„Ne možemo penalizirati ljude za nešto što nije zakonski obvezno. Niti jedna zemlja u Europskoj uniji nije proglasila cijepljenje obveznim. Cijelo vrijeme idemo s pozitivnim pristupom. Logično je da gradonačelnik Dubrovnik želi da su mu građani cijepljeni kako bi bili zaštićeni, kako bi se gosti koji lani nisu došli u broju kao i 2019., osjećali sigurno. Lani je Vlada pomogla pa smo odradili jednu godinu. Uzmimo za primjer goste iz SAD-a, ako se oni budu ovdje osjećali sigurno, javit će i nekom drugome da dođe u Dubrovnik. Treba pitati, one koji oklijevaju zašto oklijevaju i kako će pridonijeti i sebi i drugima, a ne one koje apeliraju da se procijepimo“ kazao je premijer te kako će se sutra susresti s Christianom Schmidtom, novim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

„Razgovarat ćemo o hrvatskim stavovima vezanima uz Bosnu i Hercegovinu, o ravnopravnosti Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda, pokazat ćemo mu da se razgovori koji se trenutačno vode u Bosni i Hercegovini trebaju završiti reformom izbornog zakonodavstva, koja će onemogućiti izborni inženjering i legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u višim tijelima institucija Bosne i Hercegovini jer se jedino tako može omogućiti napredak Bosne i Hercegovine. Od Dubrovnik Foruma očekuje da poluči otvorene, kvalitetne rasprave koje su danas na stolu, a njih je puno“, zaključio je Plenković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA