29.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaPlenković: minimalna plaća bit će podignuta na 840 eura bruto od 1....

Plenković: minimalna plaća bit će podignuta na 840 eura bruto od 1. siječnja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se danas uvodno na 501. sjednici Vlade u njegovim mandatima.

Najavio je kako će minimalna plaća biti podignuta na 840 eura bruto i ta odluka će stupiti na snagu 1. siječnja. “To znači da ćemo minimalnu plaću u našim mandatima više nego udvostručiti. Prije sedam godina bila je 414 eura”, rekao je.

Plenković je najavio da se od 1. siječnja diže i studentska satnica i rekao kako je to njihov doprinos građanima s najmanjim primanjima.

Na sjednici će biti preložen i Zakon o hrvatskom jeziku.

“Cilj ovog zakona je da se očuva dragocjena vrijednost jezika”, rekao je dodajući da se Hrvatska na ovaj način pridružuje mnogim državama koje imaju zakone o jeziku. Dodao je kako je obveza Vlade skribiti o jeziku, osobito u vremenu globalizacije. Objasnio je i kako se Zakonom ne regulira umjetničko i književno izražavanje, baš kao ni govorni jezik ili jezici nacionalnih manjina. “Donošenjem ovog zako skrb o hrvatskom jeziku dobiva instuticionalni okvir. Cilj zakona je osigurati kvalitetnu razinu hrvatskog jezika u službenim dokumentima”, rekao je.

Još jedna važna tema, kaže Plenković, su dodaci temeljnom kolektivnom ugovoru koji se odnosi na službenike i namještenika u državnim i javnim službama. Dogovor je postignut oko rasta osnovice od pet posto i ona će se isplaćivati već na plaći za listopad. Dogovoreno je i da raste božićnica, a uvedeno je i novo pravo – uskrsnica, koja će iznositi sto eura. “Pokazali smo da nakon sedam godina dijaloga i povjerenja kao Vlada radimo maksimalne napore da povećamo plaće ljudi u dražvnog i javnom sektoru, a ukupnim mjerama stvaramo i preduvjete za rast plaća u privatnom sektoru”, kaže.

Čestitao je i stručnjacima s Medicinskog fakulteta i liječnicima iz Petrove bolnice na 40. godišnjici prve uspješne in vitro oplodnje u Hrvatskoj. Dosad je uz pomoć ove metode rođeno 40.000 djece u Hrvatskoj.

Plenković je još jednom ponovio i kako bi energenti bili skuplji bez mjera Vlade.

Govoreći o jučerašnjem godišnjem izvješću o radu Vlade u Saboru, Plenković je zahvalio ministrima koji su bili s njim i zastupnicima većina i oporbe koji se “nisu upustili u opstrukcijsko-destrukcijski primitivni način djelovanja protiv mogućnosti da se na normalan način predstavi izvješće o radu Vlade”.

“Naglasit ću da je riječ o manje od 20-ak zastupnika, lončara, lupatala, koji su metode koje je Možemo primjenjivao u Gradskoj skupštini sada primijenio u Saboru. Poslali su poruku očaja. Htjeli su dosad neviđenim korištenjem stanki odgoditi tu točku dnjevnog reda jer ih boli i htjeli su oduzeti pravo javnosti i zastupnicima da čuju ono što je Vlada radila. Druga je da su poslali poruku rušenja ugleda institucija, da su poslali poruku da žele kaos i anarhiju i htjeli su onemgućiti da javnost čuje što je Vlada radila proteklih sedam godina. Nisu uspjeli, zahvaljujući mikrofonima javnost je čula. Usprkos tome sam održao govor u neuobičajenim uvjetima, ali je javnost čula”, rekao je premijer.

“Nikad plastičnije je jučer potvrđena teza o dvije Hrvatske”, rekao je premijer dodavši da “mi brinemo i o njima”. Rekao je i kako mu je drago da je Grad Zagreb, kojemu su vrhunsko postignuće plave vrećice, koje nitko ni ne kupuje ni ne koristi, da je postao promenada za divlje svinje, da se za grad nitko ne brine. “To je stečevina onoga što rade u Gradu, a na razini države je to lupanje, opstrukcija. To su preuzele antisistemske male stranke i pojedinci iz nekad velikih stranaka. Zato je ta razlika između nas i njih u tom minornom dijelu oporbe…” rekao je Plenković. Naborojao je i kako će iza  njegove Vlade ostati Pelješki most, LNG terminal, borbeni avioni, povoljni zajmovi i nepovratna sredstva iz EU-a, autoceste i tuneli, tri milijarde eura u Slavoniji…

IZVOR: N1 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA