31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestylePlavi svijet po prvi put istražuje dupine na Mljetu - pronašli su...

Plavi svijet po prvi put istražuje dupine na Mljetu – pronašli su i Pavela

Institut “Plavi svijet” ove godine po prvi put istražuje dobre dupine oko akvatorija Nacionalnog parka Mljet, objavili su svoja prva zapažanja, ali i prekrasne fotografije životinja koje su susreli.

-Istraživanje u novom području donosi nepoznate, dosad nezabilježene životinje. Takav je slučaj i oko nacionalnog parka Mljet gdje ove godine prvi put istražujemo dobre dupine. No, uvijek ima i iznenađenja – pronašli smo Pavela!

Pavel je dupin kojeg smo prvi put vidjeli 2008. kod otoka Lastova i nakon toga tek 2017. kod Hvara. Ove godine nas je dočekao ispred nacionalnog parka Mljet.

Projekt „Praćenje stanja zajednice dobrih dupina (Tursiops truncatus) u NP Mljet i PP Lastovsko otočje“ sufinanciran je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije kroz Program poticanja razvoja civilnog društva na otocima.

Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora (skraćeno Institut Plavi svijet) djeluje na očuvanju morskog okoliša provođenjem tri glavna programa – programa znanstvenog istraživanja, obrazovnog programa i programa zaštite.

Predmet znanstvenog istraživanja su veliki morski kralježnjaci (kitovi, morske kornjače i hrskavične ribe) te se spoznaje iz rezultata istraživanja prevode u obrazovne sadržaje i koriste u projektima zaštite vrsta i staništa.

Njihovo sjedište nalazi se na otoku Lošinju s istraživačkim postajama na otocima Murteru i Visu gdje surađuju s lokalnim zajednicama, ali i nacionalnim, regionalnim i međunarodnim ustanovama i organizacijama kako bi zajednički unaprijedili održivo upravljanje morskim okolišem i zaštitu morskog okoliša na području čitavog Sredozemlja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA