30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPISMO stanovnika Ulice žrtava s Dakse vijećnicima i Frankoviću: investitor vam maže...

PISMO stanovnika Ulice žrtava s Dakse vijećnicima i Frankoviću: investitor vam maže oči

Na adrese svih gradskih vijećnika i gradonačelnika Mata Frankovića upućeno je pismo stanovnika dijela Ulice Žrtava s Dakse koji su se očitovali o pokrenutoj anketi, ali i prijedlogu rekonstrukcije dijela puta koji se nalazi ispred Vile Salvator u njihovom susjedstvu. Upozoravaju na nekoliko činjenica, pročitajte pismo u nastavku:

INVESTITOR VAM MAŽE OČI

Rekonstrukcija ulice Žrtava s Dakse pogoduje jedino njemu, a ne Gradu i stanovnicima

Poštovani vijećnici grada Dubrovnika,

kao stanovnici ulice Žrtava s Dakse za koju je planirana rekonstrukcija, želimo da se u javnost iznesu točni podaci, kako bi i vi kao gradski vijećnici bili upoznati s činjenicama o projektu.

Tražimo da se na dnevni red sjednice Gradskog vijeća ne uvrštava točka o rekonstrukciji ulice zbog pogodovanja investitoru i neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Ulicu treba obnoviti, a ne je pretvarati u prometnicu u korist pojedinaca.

Namjeru za financiranjem rekonstrukcije ulice Žrtava s Dakse izrazila je tvrtka ANNA NAVIS, s čim ste bili upoznati na prošloj sjednici gradskog vijeća.

Međutim, ono što vam nije tada pojašnjeno jest da je isti investitor i vlasnik vile Salvator, kao i zemljišta kod zgrada „mercedesa“. Zabrinuti smo kako se planiranom rekonstrukcijom pogoduje upravo tom investitoru, a kojemu se očito žuri osigurati kolni pristup svom objektu kako bi mogao krenuti u realizaciju gradnje zgrade na mjestu sadašnje vile Salvator.

Kao stanovnici ulice pitamo se zbog čega je sada odjednom došlo do takvog raspleta da rekonstrukciju treba financirati privatni investitor, a ne Grad Dubrovnik kako je najavljeno čak u izvješću gradonačelnika za pet godina mandata ovog ljeta.

Prilažemo i fotografiju na kojoj se vidi kako je park u našoj ulici još ovog ljeta bio naveden pod „gradske projekte u fazi planiranja“ u odjeljku „EU projekti“.

I sam gradonačelnik je na sjednici Gradskog vijeća rekao kako rekonstrukcija nije veliki financijski pothvat za Grad, zbog čega se onda očito odustalo od prvotnog plana gradskog projekta i EU novca i prednost dalo privatnom investitoru?

Moramo istaknuti kako ovdje sve ukazuje na pogodovanje jednom čovjeku da bi mogao što prije realizirati svoj projekt. U ovom slučaju problem nije „samo“ zelenilo, problem seže puno dublje.

Zbog čega je kolni pristup točno ispred objekta vile Salvator gdje je planiran njihov ulaz u podzemnu garažu?

Da nije to zbog toga da investitor dobije idealnu putanju pristupa svom objektu, kako bi mogao ostvariti planirano „od ruba do ruba zemlje“ izgraditi zgradu i doći tek metar od prvih susjeda?

Ako bi ulica ostala u sadašnjem stanju i režimu prometovanja investitor bi morao „debelo“ zakoračiti u svoju zemlju kako bi osigurao putanju ulaza i izlaza iz podzemne garaže, a ovaj projekt, ma gle čuda, taj problem rješava vrlo jednostavno – javna površina postat će idealan kolni prilaz jednom čovjeku.

Pohvaljujemo ideju gradonačelnika Mata Frankovića da se među stanovnicima ulice provede anketa, no njena realizacija nije dobra.

Stanovnici ulice su osobe starije životne dobi, a za pristup anketi potrebna je „značajna razina sigurnosti“ na platformi e-građani što tek rijetki u ulici imaju i znaju se istim služiti.

U ovakvim sredinama poželjno bi bilo provesti anketu na razini kotareva, kao što se to radi recimo za izbore, omogućiti starijim ljudima da glasaju zaokruživanjem izbora na papiru.

Osim ovoga problema, na posljednjoj sjednici gradskog vijeća niste upoznati s činjenicom kako je jedna obitelj, također potpisnica ovog pisma, već godinama stranka u sudskom procesu za povrat nacionalizirane imovine, a koja se nalazi u dijelu planirane rekonstrukcije.

Dakle, osim što je riječ o uzurpaciji javne površine za potrebe investitora, riječ je i o nesređenim imovinsko pravnim odnosima i oduzimanje (još jednom!) prava na odlučivanje o vlastitoj imovini jednoj obitelji.

Mislimo da se grad mora ograditi od ideja pojedinaca, a koje služe jedino i isključivo privatnom interesu i iznaći bolje rješenje, a koje grad ostavlja u jedinstvenom i neovisnom položaju u odnosu na privatnog investitora.

Zbog toga naša poruka Gradu Dubrovniku je: Uredite ulicu Žrtava s Dakse. Ona treba tek nešto asfalta, javnu rasvjetu i redovno održavanje, a želje privatnih investitora koje uzurpiraju javno dobro neka ostanu samo na željama!

Zato tražimo da gradonačelnik ispuni svoju riječ i ne dopusti da se o budućnosti ove ulice odlučuje bez njenih stanara.

Tražimo da se na dnevni red 17. sjednice gradskog vijeća Grada Dubrovnika NE UVRŠTAVA Prijedlog zaključka kojim se daje suglasnost investitoru ANNA NAVIS d.o.o. na iskazanu namjeru financiranja troškova rekonstrukcije dijela ulice Žrtava s Dakse i parka s javnim parkiralištem i o davanju suglasnosti na tekst Ugovora o načinu financiranja troškova rekonstrukcije.

S poštovanjem,

STANOVNICI ULICE ŽRTAVA S DAKSE

Obitelj Boroje, obitelj Mata Matića, obitelj Maje Matić, obitelj Maše Matić, obitelj Ivice Matića, obitelj Keselj, obitelj Pera Matića, obitelj Serđa Mišura, obitelj Srđana Mišura, obitelj Žuvela, obitelj Hure, obitelj Milina, obitelj Srebrović, obitelj Brković, obitelj Matee Nodilo, obitelj Ivke Nodilo.

O čemu trebaju odlučiti stanovnici dijela Ulice Žrtava s Dakse – jesu li upoznati sa svime što im se događa “ispred vrata”?

VOX POPULI Anketa među građanima zbog rekonstrukcije dijela ulice Žrtava s Dakse

foto: fb Dubrovnik nekad

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA