24.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiO čemu trebaju odlučiti stanovnici dijela Ulice Žrtava s Dakse - jesu...

O čemu trebaju odlučiti stanovnici dijela Ulice Žrtava s Dakse – jesu li upoznati sa svime što im se događa “ispred vrata”?

Jutros objavljena informacija koja je stigla iz Grada Dubrovnika o pokrenutoj anketi do 23.59 sati 20.12. ove godine među stanarima dijela Ulice Žrtava s Dakse, a koji su u susjedstvu prodane Vile Salvatore na mjestu koje će niknuti puno veća stambena zgrada, ilustrirana je idiličnim prikazom zelenog parka u kojemu samo budala ne bi uživala i htjela da mu je ispred kuće.

Bez ikakve primisli da je to napravljeno s nekom lošom namjerom, mišljenja smo da ju je bilo za tamošnje stanovnike, ali i ostale građane Lapada korisnije ilustrirati realnim prikazima stanja u prostoru nakon predviđene rekonstrukcije koju će u potpunosti financirati privatni investitor koji od toga ima i najviše koristi, tvrtka Anna Navis. To je investitor koji gradi na mjestu postojeće Vile Salvatore dvojnu stambeno-poslovnu zgradu s podzemnim garažama. Ali isto tako je isti investitor vlasnik zemljišta “preko puta” Vile Salvatore, koje se nalazi ispred popularno nazvanih zgrada “mercedesa” i kojim se tamošnji stanari sada služe za parkiranje svojih vozila.

Ta točka dnevnog reda našla se na prošloj sjednici Gradskog vijeća, no nakon burne reakcije oporbenih vijećnika koji su smatrali da ova rekonstrukcija primarno ide u korist budućeg investitora kako bi mu se omogućio lakši pristup parceli na kojoj će prvo rušiti, a potom graditi, gradonačelnik Franković ju je odlučio povući. Tada je najavio i kako će se među tamošnjim stanovnicima provesti ispitivanje žele li oni uređenje tog puta ispred vlastitih kuća ili ne žele. Raspisivanjem ankete on je to obećanje i ispunio. U svakom slučaju, pitanje je žele li oni predloženu rekonstrukciju ili žele da im ostane postojeće stanje. A postojeće stanje je zbog zapuštenosti i neodržavanja, poprilično katastrofično.

Anketa se provodi putem sustava e-građanin, a na naš upit što ukoliko je riječ o stanarima koji nisu tehnički “vješti” novim tehnologijam, dobili smo odgovor kako su već na svoje adrese dobili upute kako pristupiti anketi, te broj telefona na koji se mogu javiti ukoliko imaju kakve nedoumice.

Nije nam poznato jesu li dobili i grafičke prikaze stanja u prostoru koji je bio dostavljen gradskim vijećnicima, a iz kojih je puno lakše vidjeti i razaznati sve promjene koje će se uslijed rekonstrukcije dogoditi ispred njihovih kućnih vrata.

Tako bi im bilo puno lakše odlučiti se žele li ovakav vid rekonstrukcije. Prema prvim procjenama ona vrijedi nešto više od 600 tisuća kuna, sa stavkom u ugovoru da je investitor dužan Gradu nadoknaditi i svaki veći trošak ukoliko ga bude.

U svakom slučaju, anketa traje sutra do kraja dana, pa stanari još uvijek imaju vremena informirati se o svemu ovome, te pročitati i pojašnjenja koja se mogu pronaći na stranici Grada.

U opisu postojećeg stanja Grad Dubrovnik navodi:

Ulica Žrtava s Dakse jedna je od sabirnih gradskih ulica, u naravi dvosmjerna asfaltna prometnica s dva kolnička traka i djelomično izvedenim obostranim nogostupom.

Između osnovne prometnice i obiteljskih zgrada sa (sjeverne strane) nalazi se neuređeni park te uska asfaltna cesta širine cca 3,0 m.

Cesta na istočnoj strani neprimjereno izlazi u veliko semaforizirano raskrižje, a sa zapadne strane, na nepreglednom mjestu, se spaja na osnovnu prometnicu.

Postojeći priključci, kako na zapadnom tako i na istočnom dijelu, na nerazvrstanu cestu ne udovoljavaju minimalnim tehničkim uvjetima za priključke na cestu te kao takvi nemaju ni zadovoljene uvjete preglednosti prilikom uključivanja u promet.

Uz iznimno oštećeni asfaltni kolnik prometnice, u zoni parka, parkira se nekoliko osobnih vozila stanovnika okolnih stambenih objekata.

O PRIJEDLOGU UREĐENJA PIŠU:

Rekonstrukcijom dijela Ulice Žrtava s Dakse s parkom i javnim parkingom osigurat će se adekvatno i sigurno prometno-tehničko rješenje priključka prometnice između zgrada na nerazvrstanu cestu, otvaranjem novog prilaza stambenim zgradama na najpreglednijem mjestu, povećava se prometna sigurnost semaforiziranog raskrižja kraj nogometnog stadiona zatvaranjem neprimjerenog istočnog kolnog prolaza, dok će se i dalje koristiti javna prohodna površina koja se spaja na novouređenu šetnicu kroz park.

Predviđena je prometnica dužine 158,07 s jednim kolničkim trakom širine 3,50 m i uzdužnim parkirališnim prostorom za cca 18 osobnih vozila. Dimenzije parkirališnih mjesta su 5,50 m x 2,20 m.

Pješački koridor ostaje prohodan i spaja se na novouređenu šetnicu kroz park.

Novi ulaz na rekonstruiranu cestu osiguran je sa zapadne strane ulaznim radijusom 3,30 m. Odvojkom dužine cca 15 m osiguran je prilaz postojećem privatnom parkiralištu unutar parcele.

Preostali dio prometnice do izlaza je jednosmjeran u smjeru istoka.

Na najpreglednijem mjestu, udaljenom cca 60 m zapadno od semaforiziranog raskrižja, formiran je izlaz širine 3,5 m.

Izlazni horizontalni radijus je 3 m prema istoku i 6 m prema zapadu.

Kroz cijeli park predviđa se novouređena šetnica širine 1,50 m dok se sami park planira hortikulturno urediti s pratećim urbanim elementima. Postojeće zelenilo III. bonitetne klase koje ujedno predstavlja i opasnost za prolaznike i osobna vozila, će se ukloniti kako bi se pripremilo zemljište za sadnju novog zelenila i uređenje drvoreda.

Uz park i postojeću prometnicu uz stambene objekte osigurava se javni parkirališni prostor za osobna vozila, rješava oborinska odvodnja prometnice te se izvodi novi asfaltni zastor.

PRAVNI OKVIR ILI TKO BI ŠTO FINANCIRAO

Sukladno Odluci o načinu ugovaranja i financiranja objekta i uređaja komunalne infrastrukture („Službeni glasnik Grada Dubrovnika“, broj: 9/20, 20/21) te uvjetima iz područja prometa, Upravni odjela za promet Grada Dubrovnika, investitor ANNA NAVIS d.o.o. izrazio je spremnost i namjeru da, sukladno Članku 7. Odluke, o svom trošku, financira troškove izrade projektno-tehničke dokumentacije za predmetni zahvat, snosi troškove rješavanja imovinsko – pravnih odnosa kao i troškove realizacije projekta u potpunosti, bez prava na povrat sredstava.

Predmetni zahvat u prostoru je u skladu sa važećom Prostorno planskom dokumentacijom, tehničkim propisima i pravilima struke. Važeći prostorni plan za predmetno područje je GUP Grada Dubrovnika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA