13.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 5 prosinca, 2021
NaslovnicaPolitikaPetrov u Dubrovniku radno slavi rođendan - Lučino razdolje je projekt od...

Petrov u Dubrovniku radno slavi rođendan – Lučino razdolje je projekt od kojeg treba odustati, Lasiću poručio da ne plače

U Dubrovniku se odvija dvodnevna edukacija i druženje mostovaca. Prije početka predavanja na kojima će mostovci učiti o pregovaranju, utjecaju medija, uvođenju eura i komunikaciji, izjave za medije dali su Marin Miletić, Božo Petrov i Zvonimir Troskot.

Petrov je komentirao postupak oporbe u Saboru, kad su oporbeni zastupnici blokirali govornicu i tako zaustavili sjednicu i glasovanje o budućem ravnatelju HRT-a. Kazao je kako je riječ o borbi protiv korupcije potkrijepivši to činjenicom da je Odbor za Ustav naknadno ocijenio proceduru prijedloga novog ravnatelja HRT-a protivom poslovniku Sabora. Naglasio je kako će se uskoro pokazati da je i natječaj protuzakonit. A već je osoba koju su predložili, prije nego je imenovana u sukobu interesa. I to sve dok je bivši ravnatelj nacionalne televizije u pritvoru.

Korupcija je naš osnovni problem. Nema napretka države u bilo kojem smjeru dok vlada korupcija. Kako ćete razvijati tvrtke, privući investitore, ako vlada korupcija , klijentelizam i kriminal, što na razini države, što u privatnom biznisu gdje treba davati plave kuverte da biste dobili papire. To nije okružje u kojim će se otvarati nova radna mjesta, kazao je Petrov i dodao kako je korupcija obrnuto proporcionalna kvaliteti pravosuđa te dodao kako je naše pravosuđe na 140 mjestu na ljestvici 141 zemlje na svijetu.

O Lučinom razdolju: Trebaju priznati poraz

-Mislim da se oni konačno trebaju pomiriti da je to propao projekt. To je projekt star 20 godina. Ta tehnologija nije imala smisla tada kad su je pokušali uvesti, a ne sada. Trebaju se potpuno drukčije orijentirati u zaštiti okoliša i rješavanju otpada. Ne vidim logičan razlog zbog čega se oni kao pijan plota drže tog projekta. Možda ne znaju za apsolutno ništa drugo. Ili su povezani s nečim ili nekim, ili ih možda netko ucjenjuje. Nije mi uopće bitno zbog čega to na takav loš način rade, ali mislim da se konačno trebaju osvijestiti. Vrijeme je da priznaju poraz. Postoje rješenjau Hrvatskoj i stručnjaci, kojima se mogu obratiti – rekao je Petrov.

O Božu Lasiću i komasaciji Konavoskog polja

Na novinarsko pitanje kako komentira izjavu konavoskog načelnika, koji mu je nakon rasprave za proračunu za 2021. na županijskoj skupštini, kad je Petrov tražio 10 milijuna kuna za Konavosko polje, poručio da je prvo njega trebao nazvati da mu objasni u kojoj je fazi ovaj projekt, Petrov je odgovorio kako su prošle već dvije godine, a ništa se nije napravilo.

-Gospodin Lasić se slikao s ministricom poljoprivrede i tada je istaknuto da se kreće u projekt komasacije. To je bilo kada?! Prošlo je već godina, dvije dana. Neka on javnosti objasni što je napravio u zadnje godinu, dvije dana. Isto tako, moglo ga se vidjeti da se naslikava za potrebe svoje stranke pred lokalne izbore. Evo prošli su lokalni izbori, evo što su napravili. Ne trebam ja zvati nikoga. Gospodin Lasić treba izaći u javnost, kao načelnik svoje općine, i reći što je on radio. Ne treba se njega zvati. Nije on na nekom pijadestalu da ga se treba zvati na telefon i da on treba meni davati račun. On treba podnijeti račun ljudima. Što je u Konavoskom polju napravljeno u zadnjih dvadeset godina? Pa vi imate brojku da se gotovo 100 i nešto milijuna kuna gubi zato što Konavosko polje nije u funkciji. Sad on plače da se to ne može staviti u funkciju. Pa on se slikao s ministricom poljoprivrede i rekao da će on to napraviti – odgovorio je Petrov dodavši kako je Zakon o komasaciji iz 2015. loš.

-Oni su donijeli zakon o poljoprivredi prije tri godine, predali to u vlast načelnika i gradonačelnika da mogu lakše dodjeljivati poljoprivredne površine. Znate koliko se poljoprivrednih površina riješilo? Manje od 5 posto. Manje se po tom zakonu, gdje sada gospodin Lasić ima veće ovlasti, riješilo u zadnje tri godine nego kad je država raspoređivala. To je zakon koji je njegova stranka donijela. Zakon o komasaciji nisu ni dirnuli. I sad on plače da on ne može rješavati. Ja ga pitam što je njegova stranka radila šest godina. Imali su priliku to promijeniti.

O uvođenju eura za koji smatra da ga je potrebno uvesti, ali uz ojačanje gospodarstva, govorio je Zvonimir Troskot koji je istaknuo kako ovaj veliki novac koji je Hrvatska dobila za oporavak, većinom ide u javni sektor, gdje će ukoliko ne bude korupcije jedna kuna zaraditi jednu kunu, a kako bi da je taj novac uložen u gospodarstvo jedna kuna donijela čak četiri kune. Troskot smatra da prije uvođenja eura Hrvatska treba ojačati svoju proizvodnju te s konkurentnim gospodarstvom prijeći na euro.

Marin Miletić kazao je kakao će se u ova dva dana u Dubrovniku, među ostalim promišljati o izazovima s kojima se Hrvatska susreće te na koji način Most može doprinijeti lokalnoj organizaciji  – da Dubrovnik bude još ljepši, čestitiji, pravedniji i pošteniji’

Božo Petrov, među ostalim, danas će u Dubrovniku uz mostovce proslaviti i rođendan, što nam je otkrila i torta, koja se počela rezati uskoro nakon početka prvog predavanja o pregovaranju u politici, koje je članovima održao upravo Petrov.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić