33.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPašaliću Vlada produljila rok za ishođenje uporabne dozvole za Marinu Gruž

Pašaliću Vlada produljila rok za ishođenje uporabne dozvole za Marinu Gruž

Danas je na sjednici Vlade u Zagrebu jednoglasno donesena Odluka o produljenju roka za dostavu uporabne dozvole za bazen B Marine Gruž, tvrtki Laguna Trade Franja Pašalića. Rok za izgradnju i predaju uporabne dozvole odlukom Vlade sada je šest godina od dana potpisivanja ugovora o koncesiji. Prethodno je to bio rok od četiri godine no zbog rekonstrukcije Lapadske obale produljen je rok.

-Odlukom o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – luke nautičkog turizma – „Marina Gruž”, na dijelu k.o. Gruž, na području Grada Dubrovnika („Narodne novine“ 62/2015, 66/2018), ovlaštenik koncesije zadužen je u roku od četiri godine dovršiti izgradnju luke i predaju uporabne dozvole davatelju koncesije. Rok je istekao dana 1. siječnja 2020. godine, međutim, zahtjev je podnesen pravodobno, 13. prosinca 2019. godine – stoji u obrazloženju Vlade.

-Okolnosti zbog kojih se traži dodatno produljenje roka predaje uporabne dozvole nisu se promijenile, a do njih je došlo bez krivnje ovlaštenika koncesije. Naime, izgradnja luke posebne namjene – luke nautičkog turizma planirana je u dvije faze. Građevine su izgrađene, a za fazu A – bazen A ishođena je uporabna dozvola. Izgradnja faze B je također u najvećoj mjeri dovršena, međutim ishođenje uporabne dozvole je povezano s izgradnjom Lapadske obale, projekta rekonstrukcije postojeće Lapadske obale, to jest, izgradnjom šetnice s infrastrukturnim priključcima i gradnjom priobalnog područja. Nositelj tog projekta nije ovlaštenik koncesije već Grad Dubrovnik – navodi se u objašnjenju.

Budući da nije došlo do takve rekonstrukcije te, posljedično, nije omogućen pristup Bazenu B luke niti je omogućena opskrba istog infrastrukturom (vodovod, odvodnja, električna energija), luka ne može dobiti uporabnu dozvolu.

-Budući da je nositelj projekta rekonstrukcije Lapadske obale projekt Grad Dubrovnik, ovlaštenik koncesije nema utjecaja na rok ishođenja građevinske dozvole i izgradnje prometnice Lapadska obala. Međutim, razumno je očekivati kako će se te okolnosti promijeniti i projekt završiti do roka određenog ovom izmjenom odluke. Sukladno navedenom, ovo Ministarstvo smatra zahtjev ovlaštenika koncesije opravdanim, budući da se radi o okolnostima na koje ovlaštenik koncesije nije mogao utjecati niti nastup kojih nije mogao spriječiti niti pažnjom dobrog gospodarstvenika – stoji u Vladinoj odluci.

Napominju kako ovlaštenik uredno plaća stalni dio koncesijske naknade u iznosu od 435.416,00 kuna godišnje, a u luku posebne namjene – luku nautičkog turizma sveukupno će biti uloženo 77.695.930,00 kuna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA