29.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiParcelu na kojoj se navodno trebala graditi autopraonica u blizini stonskih zidina...

Parcelu na kojoj se navodno trebala graditi autopraonica u blizini stonskih zidina zagradila inspekcija ŽUC-a: kolni prilaz je nelegalan!

Inspekcija cesta koju je temeljem prijave na teren poslala Županijska uprava za ceste je utvrdila da je prilaz na česticu zemlje koja se nalazi u kontaktnoj zoni stonskih zidina napravljen nelegalno, te je zabranila ikakve daljnje radnje.

-Rješenjem nadležnog Ministarstva nelegalni kolni prilaz je zatvoren, a vlasnik je upućen na proceduru koja je potrebna za ishodovanje dozvole, odnosno suglasnosti – kazao nam je u telefonskom razgovoru ravnatelj ŽUC-a Ivo Kaštelan.

I tako se parcela čiji je navodni novi vlasnik zagrebački poduzetnik Ivan Soldo ponovno našla u žiži interesa javnosti. Parcela se nalazi u blizini stonskih zidina na kojoj je novi vlasnik navodno želio napraviti autopraonicu, što je lani sredinom godine diglo “na noge” Društvo prijatelja dubrovačke starine koje godinama ulaže veliki novac u očuvanje i zaštitu fortifikacijskog sustava u ovom lijepom gradiću.

Pisali smo već o tom “slučaju” i činjenici kako su DPDS-u poprilično “zavezane ruke” budući je riječ o čestici zemlje koja nije pod konzervatorskom niti ikakvom drugom zaštitom koja bi vlasnike izričito sprječavala u nakani nekakve izgradnje ili eksploatiranja.

A ukoliko se želi doslovno dočarati o čemu je riječ, pa stonsko područje usporediti s dubrovačkim, to je kao da izgradite praonicu u Pilama – slikovito je objašnjenje kojim baš svatko može vizualizirati “situaciju” i stanje u prostoru o kojemu je riječ.

Iako službeno nemaju oznaku konzervatorski zaštićene parcele, jasno je kako je riječ o kontaktnoj zoni stonskih zidina koja ne bi smjela biti jedino i isključivo podložna slobodnoj volji vlasnika što se s njome i na njoj može napraviti. Stoga vijest kako novi vlasnik parcele želi navodno na njoj izgraditi autopraonicu i jest snažno odjeknula u javnosti.

Praonica automobila uz stonske zidine? Konzervatori “opušteni”, Društvo prijatelja zabrinuto

Društvo prijatelja dubrovačke starine je bilo zainteresirano za otkup zemljišta, ali ih je na tom putu realizacije spriječila veoma prozaična stvar. Cijena.

-Istina, Društvo prijatelja dubrovačke starine je bilo u kontaktu s novim vlasnikom tog zemljišta, želja nam je bila kupiti ga radi očuvanja baštine, ali je vlasnik tražio po nama neopravdano veliki iznos, četiri puta veći od iznosa koji su se plaćali prije u sličnim situacijama. O ovome je raspravljalo Malo vijeće i donesen je zaključak kako je zatraženi iznos neprihvatljiv i ponuda je odbijena. Društvo prijatelja sebi ne smije dozvoliti neodgovorno ponašanje s novcem kojim raspolaže – kazao nam je predsjednik DPDS-a Vedran Kosović.

Dodao je i kako su u međuvremenu obavljeni razgovori s konzervatorima i Ministarstvom kulture te načinima na koja bi bilo moguće zaštititi sada tu, ali u budućnosti i sve ostale parcele u kontaktnoj zoni koje su u privatnom vlasništvu.

Neslužbeno pak doznajemo kako je novi vlasnik za tu cca 500 metara četvornih veliku parcelu koju je kupio od jednog lokalnog mještanina, tražio iznos od oko 80.000 eura.

Taj komad zemlje je u međuvremenu ograđen zidićem i poravnan, a prema nekim informacijama od tamošnjih mještana pripremljena je i kompletna infrastruktura koja je upućivala na to da će na tom mjestu niknuti autopraonica. Još samo napomenimo kako je lani u jeku te afere stonski načelnik Vedran Antunica kategorično opovrgnuo mogućnost da se tamo izgradi praonica, a tvrdio je i da nema pojma zašto se na tom poljoprivrednom zemljištu pojavio bager koji je počeo s nasipanjem i poravnavanjem zemljišta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA