28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaPapandopulova Hrvatska misa u izvedbi Zbora HRT-a u Dvoru

Papandopulova Hrvatska misa u izvedbi Zbora HRT-a u Dvoru

Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija sa solistima Darijom Auguštan, Martinom Gojčeta Silić, Stjepanom Franetovićem i Robertom Kolarom u četvrtak, 15. srpnja u 21:30 sati otvorit će sezonu festivalskih koncerata u atriju Kneževa dvora izvedbom Hrvatske mise Borisa Papandopula.

Misu je Papandopulo napisao 1939. po narudžbi Pjevačkog društva Kolo za soliste i zbor bez pratnje, želeći time olakšati i pojednostavniti mogućnosti izvedbe, naročito za koncertne turneje u ostala mjesta Hrvatske, gdje nema uvijek na raspolaganju orkestra, pa ni dobrih orgulja. Uz to, hrvatska zborna glazba jest pretežnim dijelom a cappella pjevanje i takav je način pjevanja za Hrvate karakterističan, smatrao je skladatelj.

Zbor Hrvatske radiotelevizije osnovan je 1941. godine za potrebe tadašnjeg radijskog programa. Djelujući najprije kao komorni ansambl, s vremenom je prerastao u prvi veliki profesionalni zbor u Hrvatskoj. U prvim godinama djelovanja, upravo je Boris Papandopulo bio jedan od dirigenata koji su oblikovali repertoar zbora. Zbor HRT-a dobitnik je Diplome Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za izuzetne umjetničke dosege u 2004. godini upravo na temelju izvedbe Hrvatske mise Borisa Papandopula. Njihov šef dirigent od sezone 2017./2018. je Tomislav Fačini, ana ovom nastupu, pridružuju im se talentirana sopranistica i apsolventica solopjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Darija Auguštan, višestruko nagrađivana mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, zatim tenor i prvak Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Stjepan Franetović te bariton i prvak Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci Robert Kolar.

Ulaznice za koncert dostupne su online na mrežnim stranicama festivala www.dubrovnik-festival.hr te putem servisa www.ulaznice.hr, ali i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) koja je otvorena svakim danom od 9:00 do 21:30 sati te na lokacijama izvedbi dva sata uoči početka programa. Uz kupnju Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta.

Programi 72. Dubrovačkih ljetnih igra nositelji su certifikata sigurna okupljanja kojim se potvrđuje da će događanje biti organizirano sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnog stožera Civilne zaštite te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne COVID potvrde, što podrazumijeva održavanje fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta uz obvezno nošenje maski.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA