28.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiOVIH JE SEDAM PROJEKATA iz naše županije prijavljeno za nagrade "Suncokret ruralnog...

OVIH JE SEDAM PROJEKATA iz naše županije prijavljeno za nagrade “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske”

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ uz domaćinstvo Osječko-baranjske županije organizira svečanost dodjele nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ koja će se održati 30. studenog 2023. godine u Osijeku, u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, Gospodarska zona 10, s početkom u 19,00 sati.

Ove će godine na svečanosti po prvi put biti dodijeljena Povelja za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma „Nagrada dr. sc. Eduard Kušen“ kojom se odaje priznaje osobi koja je ostvarila izvanredne napore, trud i postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma.

Iz Dubrovačko-neretvanske županije prijavljeno je sedam projekata.

U kategoriji Tradicionalna ruralna domaćinstva prijavljena je Villa Glumac s istoimenim projektom, obnovljenom stara kamena obiteljska kuća u Lovornom u Konavlima s vanjskim bazenom smještajnog kapaciteta od 12 osoba. Interijer je kombinacija tradicionalne arhitekture i dizajna te moderne tehnologije, a eksterijer uključuje razne sadržaje.

U kategoriji Vinski turizam prijavljen je POLJOPROMET d.o.o. s projektom Terra Madre – “Prirodna i čista kaplja s kamena”, gdje se, zahvaljujući jedinstvenim, osunčanim i prozračnim položajima, na Komarni, pa tako i u vinogradima Terra Madre provodi certificirana ekološka proizvodnja.

U kategoriji Ruralna domaćinstva prijavljen je Knezić, obrt za proizvodnju i usluge s projektom Jahače ture na otoku Korčuli – Horseriding Korčula, koji obuhvaća ponudu jahanja za ne jahaće i jahače u trajanju od pola sata, rutu do mora ili kupanje s konjima u moru kao najpopularniju ponuda jahanja.

U kategoriji Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru prijavljena je Javna ustanova „Nacionalni park Mljet“ s projektom Očuvanje izvornosti prirodne i tradicijske baštine NP Mljet, jedinstvenom hibridnom posjetiteljskom turom koja obogaćuje ponudu NP Mljet od 2021. godine, povezivanjem aktivnog turizma u zaštićenom prirodnom području s novim ekološkim tehnologijama i obnovljivim izvorima energije.

U toj je kategoriji prijavljena i Udruga Agroturizam Konavle s aktivnosti Trganje 2023., koja okuplja brojne turiste koji sudjeluju u konavoskoj berbi grožđa te preradi na tradicijski i suvremeni način.

U kategoriji Ruralno turistički projekti prijavljena je Turistička zajednica Grada Metkovića s projektom Rimska noć u Naroni, povijesno zabavnom manifestacijom, ćiji se zabavan program se odvija na više lokacija i posjetiteljima pruža uvid u način života u vrijeme postojanja drevne Narone.

U kategoriji Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka: “Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla“, „Zaštićena oznaka izvornosti“, „Zajamčeno tradicionalni specijalitet“, „Eko proizvod“, „Zaštićene oznake izvornosti vina (ZOZP, ZOI)“, „Hrvatski otočni proizvod“, „Hrvatska kvaliteta“, „Izvorno hrvatsko“ i druge marketinške oznake prijavljeni su Pelješki vrhovi PZ s projektom Vino u kulturi života Pelješca koji se zasniva na nizu aktivnosti usmjerenih posjetiteljima ruralnog dijela Pelješca i Dubrovačko-neretvanske županije, a sve u cilju promoviranja vina i kulture vina na Pelješcu.

Ruralni turizam važan je čimbenik reaktivacije i razvoja ruralnih područja koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu i ekološku proizvodnju te ga s pravom možemo nazvati budućnošću svjetskog turizma.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ po jedanaesti put dodjeljuje nagrade onim najboljima, a ove godine za nju se natječe čak 197 prijavitelja u osam kategorija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA